Alergicii din Timisoara vor primi alerte pe telefon, cand in zona este polen de ambrozie

TIMISOARA. Noi premiere nationale sunt marcate la Timisoara. De data aceasta, medicii de la centru OncoGen marcheaza o dubla noutate, in domeniul alergiilor, dupa ce sensibilitatea la polenul de ambrozie a atins cote alarmante, in partea de vest a tarii.

CITESTE SI: Fosta Cancelarie de Razboi din centrul Timsoarei intra in reabilitare. Va fi inaltata cu un etaj 

Alergia la ambrozie a devenit una dintre problemele majore de sanatate publica din Banat si cea mai importanta sursa de alergie. Iar ingrijorator nu este doar numarul mare de oameni care se prezinta la doctor in fiecare an, ci si scaderea varstei la care apare alergia.

Specialistii din Timisoara, impreuna cu cei de la Universitatea din Viena, au reusit sa identifice primele alergene din planta de ambrozie si au inceput munca pentru crearea primului vaccin impotriva alergiei la ambrozie.

” Primele 3 alergene majore din ambrozie au fost clonate si produse in centrul nostru. Sunt primele alergene clonate in Romania, aceasta tehnologie de ultima ora nu mai este un secret pentru cercetatorii nostri, asa ca suntem in situatia de a putea merge mai departe, si pentru acest an ne propunem sa izolam toate cele 11 fragmente patologice din polen, adica vom sti ce este rau in ambrozie, vom putea sa studiem aceste fragmente si pe baza acestor studii vor putea hotara cum trebuie sa arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie”, a spus medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu.

CITESTE SI: Restrictii pe mai multe drumuri din vestul tarii in aceste zile. Anuntul DRDP Timisoara 

Insa, pana la crearea vaccinului care ii va putea vindeca pe bolnavi de alergia la polenul de ambrozie, la Timisoara va fi creat si primul site de alertare a pacientilor. Sistem de alertare va functiona dupa aceleasi principii ca si cele de alerte meteorologice si este posibil sa fie functional chiar de anul viitor.

„Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana care nu are un sistem de alertare al populatiei afectate de alergia la ambrozie. In vestul Europei tarile si-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la aparitia valurilor de polen, care au cosecinte asupra populatiei. Aceste site-uri seamana cu cele de meteorologie si include un cod de culori, in functie de concentratia valului de polen care se apropie. Aceste site-uri permit pacientilor cu alergii sa vada cand se apropie valul de polen de locul in care se afla, cand atinge maximul si cand trece, pentru a se putea pregati. In fiecare an, alergia ne prinde nepregatiti. Sistemul de alertare ar trebui sa se faca exact ca in cazul alertelor meteo, cu o aplicatie pe telefonul mobil, care sa te anunte care este situatia, intr-un mod specific, apoi sa vezi pe telefon harta modului in care se apropie valul de polen. Noi am sperat ca o sa faca autoritatile acest sistem, dar nefacandu-l autoritatile, nu o sa mai stam si o sa intram noi sa ne implicam in problema asta, si cu ajutorul Spitalului, probabil o sa facem acest site. Intr-un an am putea sa il punem la punct, pentru ca el trebuie facut, testat, nu poti sa-ti asumi responsabilitatea unor date de interes public fara sa le verifici”, a spus Virgil Paunescu, directorul Centrului OncoGen din Timisoara.

CITESTE SI: Nesimtire fara margini. Cum arata, la o zi dupa curatenie, un loc de pe soseaua Timisoara – Arad. Video 

In prezent, se fac cercetari in privinta numarului de pacienti afectati, simptomatologia acestor persoane si identificarea factorilor care duc la aceste alergii, urmand ca pe viitor sa se lucreze la crearea unui vaccin, care sa fie administrat profilactic, pentru a reduce numarul de persoane care vor fi afectate de aceasta alergie. Iar medicii vor sa faca toate aceste cercetari in cadrul unui centru de excelenta in cercetarea alergiilor, ce ar putea fi infiintat la Timisoara.

„Este obligatoriu sa cream un Centru de Excelenta in Cercetarea Alergiilor la Timisoara, pentru ca avem acest colectiv extrem de bine pregatit si aparatura necesara, iar noi trebuie sa lucram doar la legalizarea si legiferarea acestui centru, pentru a-l introduce in circuitul european si mondial al cercetarii din punct de vedere al alergiilor”, a spus medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

In judetul Timis, intre 2008 si 2016, din peste 4.500 de pacienti cu alergii evaluati, aproape jumatate prezentau sensibilitate la ambrozie. Mai exact, unul din doi alegici sufera de alergie la ambrozie. Iar unul dintre trei oameni prezinta alergie doar la polenul de ambrozie.

CITESTE SI: Gest emotionant intr-un cimitir din Banat. ‘Din respect pentru parintii si bunicii nostri’ 

In prezent, echipa de cercetare interesata de bolile alergice din OncoGen lucreaza in cadrul unui proiect, in parteneriat cu echipa de la Universitatea de Medicina din Viena si Institutul Karolinska din Suedia, pentru a dezvolta un kit de diagnostic bazat pe alergene recombinate, care va orienta mai bine terapia bolii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.