TIMISOARA. Autoritatile sunt in alerta in Timis, dupa ce doi purcei au fost descoperiti morti, aruncati pe un camp din estul judetului.
CITESTE SI: Bataie de joc la adresa a mii de soferi. Largirea la 4 benzi a drumului Timisoara – Mosnita blocata din nou
Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis confirma al treilea focar de pesta porcina, dupa cele descoperite la finele lunii ianuarie la Belint si Barna.
De asta data, cei doi purcei morti, infestati cu pesta, au fost gasiti tot la Barna, la marginea comunei, zilele trecute. Acestia au fost aruncati dintr-o gospodarie.
Inspectorii DSVSA Timis au luat rapid masuri, iar acum fac cercetari pentru a se asigura ca nu mai exista animale bolnave.
„A fost confirmat al treilea focar de pesta porcina la Barna, unde au fost gasiti doi purcei aruncati dintr-o gospodarie pe un camp din apropierea comunei. Acum noi facem verificari la animale salbatice, in speta la porcii mistreti din zona, sa vedem daca mai exista pesta. Dar, in pcincipiu, in cele doua localitati, Belint si Barna, am au reusit sa neutralizam raspandirea bolii„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Popa, sef DSVSA Timis.
Va reamintim, in cazul primelor doua focare de pesta porcina confirmate in Timis in urma cu 3 saptamani, porcii bolnavi fusesera adusi in Timis din judetul Bihor si au ajuns la Giroc, Belint, Barna si in Beba Veche. Politistii au deschis o ancheta si inca fac cercetari pentru a stabili cu exactitate traseele animalelor infestate.
Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor Timis ii avertizeaza pe timiseni sa respecte regulile impuse in asemenea situatii.
„In aceste zone, este interzisa scoaterea sau introducerea fara aprobare scrisa din partea autoritatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana a porcilor vii, carnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine. Orice miscare din exploatatii (gospodarii), a porcinelor vii, poate fi permisa numai daca aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de catre medicul veterinar din comuna si sunt insotite de formulare sanitare veterinare de miscare a animalelor vii. Orice caz de moarte, imbolnavire sau suspiciune de boala, la animale in general si la porcine in special, trebuie imediat, conform legii, adusa la cunostinta medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala, sau medicilor veterinari oficiali ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis. La fel, gasirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreti„, spun reprezentantii DSVSA Timis.