Alerta in toate spitalele din Romania, proceduri ca la infectia cu COVID. Ministerul Sanatatii anunta in ce stare este primul caz de hepatita acuta severa aparut la un copil, o fetita de 5 ani

Ministerul Sanatatii ia masuri urgente dupa ce in Romania a fost raportat un caz de hepatita acuta severa la un copil. Boala e de-a dreptul misterioasa, dat fiind faptul ca nu se stie inca ce virus o provoaca.

Primul diagnostic de hepatita acuta severa a fost pus unei fetite de 5 ani din Bucuresti care este internata de mai multe zile.

CITESTE SI: Misterioasa hepatita care afecteaza grav copiii a aparut si in Romania. E deja in alte 11 tari, iar un micut a murit si multi au nevoie de transplant. Simptome

Cazul raportat de Romania este al unei fetite de 5 ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie. Nu a fost detectata nicio infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit in strainatate şi nu are nicio legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa. Raportarea a avut la baza definitia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienta hepatica, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu exista markeri de infectie virala hepatica”, au precizat, luni seara, reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Deocamdata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat un singur caz la noi, insa au fost alertate toate spitalele din tara. Medicii urmeaza proceduri strice, la fel ca in cazul infectiei cu coronavirus.

Noul tip de boala hepatica acuta afecteaza copiii de la o luna la 16 ani, potrivit OMS.

Aceasta atentionare din partea OMS-ului se refera la o cauza infectioasa, mai exact o cauza virala si e o ipoteza de lucru, nu e confirmata, vorbim de un adenovirus. Nu vorbim de exemplele clasice cu hepatita A,B,C,D,E. Nu se stie clar daca e vorba de persoane, adica de copii care au un sistem imunitar deficitar si in ce conditii apare aceasta afectare hepatica severa.”, spune Adrian Marinescu, medic infectionist.

Cel putin 169 de copii din 11 tari au fost diagnosticati pana acum cu acest tip de hepatita acuta severa. Momentan, cele mai multe cazuri raportate sunt din Marea Britanie, insa probleme similare au avut si copiii din Statele Unite, Spania sau Israel. Un caz a fost anuntat de OMS si in Romania.

Vorbim de cazuri rare si izolate la aceasta ora, insa parintii ar trebui sa anunte medicii daca cei mici prezinta simptome precum: varsaturi, diaree, dureri abdominale, apatie, tegumente sau ochi de culoare galbena. Atenti la astfel de simptome sunt medicii de la spitalele din toata tara, in urma unei alerte trimise de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, iar pacientii care revin in Romania din tarile in care exista astfel de cazuri, sunt trecuti automat la grupa de risc.

In fata unei simptomatologii sugestive, cu enzime hepatice crescute se ridica suspiciunea de noua hepatita acuta. La nivelul spitalului, pe langa triajul epidemiologic pentru SARS-Cov-2, s-a implementat si o procedura de gestionare a acestor cazuri, in vederea izolarii oricarui caz posibil, pana la diagnosticare.”, a precizat seful UPU al Spitalului Sfanta Maria din Iasi, medicul Tamara Rosu.

Pana acum, in lume, 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat pentru a supravietui. Unei fetite de 3 ani din Marea Britanie i-a donat chiar tatal ei o portiune de ficat. Desi e in stare buna acum, parintii sunt inca devastati dupa ce si-au vazut copilul in stare atat grava. Acum autoritatile din sanatate incearca sa stabileasca ce cauze ar putea duce la aceasta hepatita virala.

Majoritatea cazurilor nu au avut febra. Virusurile obisnuite care provoaca hepatita virala acuta (virusurile hepatitei A, B, C, D si E) nu au fost detectate in niciunul dintre aceste cazuri.

Calatoriile internationale sau legaturile catre alte tari pe baza informatiilor disponibile in prezent nu au fost identificate ca factori.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Hai cu llockdownul sa ia si Arafat salariul pe luna asta.

  2. Autoritățile din multe state vor avea grijă să apară boala la persoanele care sunt costisitoare din cauza altor boli

    • Nu e nevoie sa apara la persoane „costisitoare”, intrucat panica si costurile pot creste exponential pentru ca sunt afectati copiii. Adica se va crea o isterie mai mare decat la covid.
      Desi nu cred ca aceasta va fi pandemia profetita de Bill Gates la Munchen acum doua luni sau la Vancouver saptamana trecuta, pentru ca „sugestiile” lui inca nu au fost puse in aplicare. Dar anul viitor, cand GERM (Global Epidemic Response and Mobilization) va exista, sunt toate premisele sa avem o noua pandemie, o strategie precum „zero covid” si restrictii fata de care cele de la covid au fost apa de ploaie…

  3. SINDROMUL STOKOLM ESTE DEJA VIZIBIL IN MAJORITATEA TARILOR CUPRINSE DE COVID SIPRIN GESTUL AUTORITATILOR DE A-TI REDUCE INTIMITATEA UMANA CATRE UMILINTA SI VACCINARE