Alerta in intreaga lume! Dispar albinele, iar oamenii vor muri de foame!

Cine ar fi crezut ca insectele colorate si zgomotoase, care zboara din floare in floare, pot pune viitorul lumii in pericol? Studii facute in Romania si in strainatate au aratat ca familiile de albine dispar in ritm alert, iar efectele acestui fapt sunt de nebanuit.

Albinele sunt singurele insecte care polenizeaza si ajuta peste 250.000 de specii de plante sa dea roade! Disparitia lor, spun specialistii, ne lasa fara produse alimentare. “Odata cu albinele, vor disparea legumele, fructele si furajele pentru animale. Aproape trei sferturi din culturile agricole de pe glob depind de albine, iar lipsa acestora nu aduce nimic bun”, ne-a explicat Adrian Siceanu, director stiintific la Institutul de Apicultura Bucuresti.

De vina ar fi si radiatiile mobilelor

Specialistul spune ca Statele Unite, Marea Britanie, Spania si Germania s-au confruntat, in ultimii patru ani, cu disparitia masiva a stupinelor – aproape jumatate dintre albine au murit sau au disparut, nemaistiind sa revina in stupi, dupa polenizare. Cel mai bine stam noi, pentru ca in Romania nu s-au remarcat scaderi masive in stupi. Chiar si asa, cercetatorii spun ca tara noastra depinde de productia agricola din strainatate, iar daca aceasta va fi afectata de imputinarea albinelor, atunci si preturile produselor alimentare care ajung in piete vor fi mai mari.

“Cauzele acestui fenomen sunt multiple: de la pesticide, seceta, apa contaminata, pana la radiatiile produse de telefoanele mobile”, ne-a mai spus Adrian Siceanu.

Einstein, constient de rolul albinelor

Pana si celebrul om de stiinta Albert Einstein a spus: “Daca albinele ar disparea, nu ne-ar mai ramane decat patru ani de trait. Daca nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni”.

Le dam strainilor mierea noastra

Anul trecut, am exportat jumatate din productia de miere, iar la noi a ajuns cea din Cehia sau din China. Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2010 am produs 20.295 de tone de miere si mai bine de 10.000 de tone au plecat in Marea Britanie sau in Germania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.