Alexandru Krepelka: „Pilotajul auto inseamna sa cauti limita, dar sa nu o depasesti…“

Alex, pe site-ul tau personal scrie: ”Sunt unul dintre acei oameni fericiti care face din pasiune un mod de viata” Cum ai ajuns sa ai aceasta pasiune?

A inceput din copilarie, de cand ma uitam la televizor si vedeam masini de curse, de raliu. Imi doream macar sa pun mana pe o masina, sa stau in ea. Si acum sunt multi copii care isi doresc acest lucru, sa stea intr-o masina, sa schimbe vitezele in gol. Eu am fost fericit si am reusit sa le schimb si in mers.

Cum a inceput totul?

Prin anul 1997, am vazut la televizor ca se organizau la Liceul Auto, pe un platou din curtea scolii, competitii si m-am dus sa ma uit. Fiind interesat si pasionat de masini, dar si de mecanica, (din frageda copilarie imi reparam singur bicicleta, motocicleta) m-am dus acolo. Am vazut ca majoritatea masinilor erau masini de strada, pilotii erau licentiati si nelicentiati, dar putea participa oricine cu orice masina. Vazand lucrul acesta, m-am inscris si eu, si de la prima participare am obtinut un loc foarte bun, iar din a doua participare eram deja abonat la podium. Aveam o Lancia turbo diesel, nepregatita cu nimic, si am batut masini tari ca Golf 2, GTI-uri, si masini mult mai tari si pregatite, cu suspensii si alte cele, erau altii care chiar participau si in campionate nationale, si din cand in cand ii mai bateam si pe ei, desi eram un incepator. Acest lucru m-a incurajat foarte mult. Apoi am participat prima oara cu un BMW diesel, de strada, cu Mircea Bacala (actualul prefect, n.r.) copilot, chiar in centru, unde s-a tinut prima etapa din campionat si unde am obtinut locul patru, la prima participare. Apoi, la etapa de la intersectia Aradului cu Circumvalatiunii, etapa pe noapte, am obtinut locul intai la nelicentiati. A fost o surpriza extraordinara pentru toti. Nimeni nu ma stia. Aceea a fost rampa de lansare.

Ce conteaza pana la urma mai mult intr-o competitie? Masina sau pilotul?

Este un raport al importantei care se modifica in functie de cursa la care participi. De exemplu, la cursele de viteza, un rol mai important il are masina. La cursele de indemanare, rolul important il joaca pilotul. Un exemplu elocvent este etapa de la Hunedoara, unde Marius Nopcea, cu masina de 101 cai, a batut masini de 160, 180 de cai, mult mai pregatite, mult mai performante.

Poti sa faci performanta fara sa ai bani?

Foarte greu, sau chiar imposibil. Intr-adevar, in motorsport, fata de alte sporturi, banii sunt un factor important in obtinerea unor rezultate bune si al unui palmares bogat. Se diferentiaza de alte sporturi, ca atletismul de exemplu, unde iti trebuie niste adidasi si un tricou. Aici, dupa fiecare cursa schimbi un tricou pentru ca e leoarca, iar materialele pe care trebuie sa le folosesti sunt foarte scumpe. Cauciucurile sunt foarte scumpe. De exemplu, un cauciuc performant de curse, este in jur de 200 de euro, un pret mediu. Sunt si cu 500 de euro. Iar pentru o suspensie profesionala de curse, una semi profesionala pleaca de la 1000 de euro, dar cunosc un caz concret in care pilotul a investit 23.000 de euro intr-o suspensie. Intre trei si cinci mii de euro este un pret mediu pentru o suspensie.

Poti sa faci performanta fara sa ai astfel de piese? Cauciucuri de 2.000 de euro si suspensii de 5.000?

Foarte greu. Intr-o confruntare directa, unul care are suspensii de 23.000 de euro si cauciucuri de 2.000 de euro si masina de 70 sau 100 de mii de euro este foarte greu. Pentru ca acea masina merge aproape singura. Cu acea suspensie anihilezi orice denivelare, nu mai sare masina. Cand masina sare, pe langa ca pierde timp, acea masina nu mai trage pentru ca e roata in aer si pierde din viteza, pierde aderenta, derapeaza. Un  exemplu real este dat de un Logan nou si un Mercedes nou. Ambele masini au suspensii, ambele masini au cauciucuri, dar la un alt nivel. Cum intri intr-un viraj cu un Mercedes care are totul asistat electronic, si cum intri cu un Logan?

Care a fost cursa din cariera ta care te-a solicitat cel mai mult?

Este greu de spus, dar cred ca nu voi uita niciodata cursa de la Sibiu. A fost o cursa foarte grea si din cauza drumului accidentat unde efectiv erau bolovani pe drum, pe care trebuia sa ii ocolesti.  Am spart doua jenti, am taiat trei cauciucuri, si, pe langa conditiile de desfasurare si a traseului, a fost foarte cald. Pur si simplu, m-am copt in masina. Nu ai voie sa deschizi geamurile, fierbea apa la motor, trebuia sa mergem cu caldura la maxim, nu mai puteam de cald, dar trebuia sa dam caldura la maximum pentru ca se aprindea becul in bord de la temperatura. Pe caldura, in loc sa pornesti clima, porneam caldura la maximum, este foarte placut (n.r. rade!). Plus ca mai trebuia sa ma si concentrez…

Daca ai avea posibilitatea sa ai orice masina din Motorsport, ce ti-ar placea sa conduci?

Nu sunt axat pe un anumit tip de masina… intradevar, as fi curios sa testez anumite masini… Eu am experienta pe masinile cu tractiune pe fata, mi-ar placea o masina mai performanta, mai puternica, dar nu un tip anume. Orice masina, daca este dotata corespunzator, este buna.

Ce le-ai recomanda parintilor ai caror copii vor sa se apuce de raliu?

Le-as recomanda in primul rand sa se gandeasca ca si ei au fost copii si visau si ei sa atinga o masina de concurs, sa stea in ea, sa vorbeasca cu un pilot de curse care merge tare, care impresioneaza. Pe langa curiozitatea copiilor, nu trebuie sa uite de rolul educativ al cursurilor de pilotaj. Acestea nu se fac neaparat pentru a invata pe cineva sa mearga tare si nesabuit. Chiar acesta este rolul cursului de pilotaj, sa ii invete pe viitori piloti sa mearga calculat, sa dobandeasca anumite deprinderi necesare, sa poata controla o masina in situatii limita, etc. Pe langa asta nu trebuie sa uitam nici ca un copil care vine la cursuri de pilotaj nu va mai avea curiozitatea sa fure masina parintilor sau sa faca cu aceasta raliuri prin oras, unde, in caz de accident, pericolul este mult mai mare, deoarece masinile de curse au elemente de siguranta, au bari de protectie, scaune speciale, centuri si tot echipamentul necesar in cazul unui accident. In cazul competitiilor, sansele de accidentare sunt mult diminuate. Se mai intampla mici incidente dar acestea au loc din pricina nerespectarii regulilor date de organizatori.

Ai avut doua mari incidente, unul in Raliul Argesului, cand te-ai dat peste cap cu Loganul si unul la Sibiu. Cum a fost?

Si daca stai in pat este periculos. Ideea este sa inveti sa eviti pericolul. Pilotajul inseamna sa cauti limita, dar sa nu o depasesti, sa te apropii de ea, dar sa stai sub ea.

La Raliul Argesului ai avut un accident destul de spectaculos. Ce s-a intamplat?

A fost mai mult spectaculos decat periculos. Nu am avut absolut nicio urmare, copilotul s-a speriat putin, dar nu a fost nimic grav. Nu am fost deloc descurajat, poate chiar ambitionat. La etapele urmatoare am mers cu ambitii si mai mari, ca sa recuperez ce am pierdut, pentru ca accidentul s-a soldat cu un abandon, am pierdut puncte. Nu am fost descurajat si pentru ca acel accident s-a produs din cauza unor factori exteriori, nu din pricina unor erori de pilotaj.

Cate trofee ai obtinut? Le-ai numarat?

Le-am numarat de cateva ori, dar tot le pierd numarul, trebuie sa reactualizez dupa fiecare competitie si m-am lasat pagubas. Ultima oara am avut in jur de 150, dar am obtinut, de exemplu, la ultima competitie, vreo patru. De aceea nu tin o evidenta stricta. Deja am probleme cu mama care nu mai are loc de ele. Dar nu pot sa nu le tin, este munca mea, pentru mine au o valoare.

Care ti-e cel mai drag sau de care te-ai bucurat cel mai mult?

Greu de raspuns si la aceasta intrebare, dar am cateva la care tin foarte mult. Prima cupa de loc intai, care a fost chiar la primele etape, cand am obtinut locul intai aici la Timisoara. Eram nelicentiat, am batut tot nelicentiatii si pe doi sau pe trei la Open, am avut un rezultat foarte bun. O alta cupa care imi aduce amintiri placute este de la Campionatul National de la Coasta in 2005.

Este clar ca raliul este un sport scump, care tot cere bani. Se si castiga bani din motorsport?

Banii ce se castiga din motorsport, se castiga indirect. Banii obtinuti vin numai din sponsorizari. Organizatorii nu dau premii. Investesti, nu ai ceva palpabil, dobandesti multe calitati, esti mai calculat… Intr-adevar, pilotii consacrati, care sunt piloti mondiali, se imbogatesc din acest sport. Scopul pentru care fac eu acest sport nu este de a ma imbogati, eu am alte afaceri, eu aici fac sport si performanta.

Conduci o masina de 160 de cai. Cum reusesti sa ii bati pe cei care au masini mai puternice?

Este foarte important sa folosesti in intregime cei 160 de cai. Caii, la o masina nepregatita, ii poti folosi pe drum drept. La raliuri nu e drum drept. Sunt viraje, franari, este foarte important sa poti folosi cat mai multi cai din cei pe care ii ai. Multi nu au suspensii la masini, nu au frane, au cai multi si daca nu castiga un concurs au impresia ca nu au avut masina prea puternica, dar ei poate nu au restul lucrurilor pe care trebuie sa le aiba o masina de curse.

De ce nu avem piloti romani care sa aiba rezultate notabile? Nu sunt oameni care sa ii sustina? Ca talente sunt si in Romania…

Problema este bugetul. Oricat de bun pilot esti, cand treci la un nivel serios, iti trebuie un timp de acomodare. Iti trebuie cateva etape pentru acomodare. Cine isi permite, de exemplu, 100 de mii de euro pentru o etapa de acomodare in WRC? Trebuie antrenament specific, iar acesta este foarte scump. Asta e marea problema.

In momentul de fata participi la campionatul judetean, in cadrul echipei „Opinia Timisoarei Rally Team”.  Cum de ai ales sa intri in aceasta echipa?

Il cunosteam pe domnul Preunca. Inainte de formarea echipei, m-a ajutat in multe randuri anul trecut cand am participat in campionatul national de raliuri. A fost incantat, am observat ca are o atractie pentru acest sport, a venit si cu fiul sau la o sedinta de antrenament, si asa s-a legat o colaborare, mai ales de anul acesta de cand a inceput sa vina ca si pilot. Am fost bucurosi ca ne-am revazut „pe teren” si cum de mult timp mi-am dorit sa formez o echipa de oameni puternici, de caracter, am hotarat sa construim o echipa, sa luptam, sa perseveram, sa muncim si sa obtinem rezultate foarte bune. Primul pas a fost cel de la Buzias, unde am avut o mare reusita, a fost un pas foarte important, si al doilea pas, de la Hunedoara, unde toata lumea a fost impresionata de evolutia echipei.

Toti spun ca esti casatorit cu motorsportul… Cu o… femeie cand te casatoresti?

La urmatoarea etapa (n.r. rade). Cand voi gasi persoana potrivita care sa ma sustina si sa ma aprecieze si care sa suporte sportul in casa… ma voi casatori.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. krepi poate fi un exemplu pt copii, e pilot si mecanic bun, dar cam cu nasu` pe sus !

  2. sandy este un pilot super, are acum vreo 7-8 masini … si este fain ca incepe sa lucreze si cu copii!

    chestia cu insuratoarea la etapa urmatoare este tare … e greu sa se gaseasca o piloata!