TIMISOARA. Testarea antidrog in scoli se va face la solicitarea parintilor, daca acestia au suspiciuni legate de copilul lor si ca nu se va face testare de dragul testarii. O spune de la Timisoara, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
CITESTE SI: Motociclist cu picioarele rupte, dupa ce a fost izbit de o masina in Timis. Foto
Potrivit ministrului, sunt doua tipuri de teste, cele rapide, in care testarea se face prin urina sau saliva, si cele care se fac din sange.
”Noi suntem la inceputul unui drum. A fost semnat de curand, in urma cu trei zile, un parteneriat la sediul MAI cu 8 institutii guvernamentale care sa reglementeze aceasta problema. Problema legata de trafic si de accesul la droguri este o problema care nu poate fi sub controlul Ministerului Sanatatii decat in foarte mica masura”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a precizat ca testarea elevilor in scoli se va face pentru a ajuta copiii si, de asemenea, se va face cu acordul parintilor.
”Trebuie sa intelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testarii, ci ca sa putem sa ajutam un copil, familia acelui copil sa poata sa primeasca un diagnostic in cazul in care exista suspiciuni de substante psihoactive, sa aiba consiliere psihologica, tratament si sa se reinsereze in societate. Testarea trebuie facuta numai cu acordul parintilor, la solicitarea acestora, daca au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumita scolara, dar, tot asa, dupa acordul parintilor”, a adaugat Rafila.
Alexandru Rafila a explicat si cum se va face testarea elevilor in scoli, impotriva drogurilor sau a altor substante interzise.
”Exista doua tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urina sau din saliva, iar rezultatul pozitiv al unui test nu inseamna ca au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sange si care sigur ca presupune o pregatire si o interventie de natura medicala”, a declarat Rafila.
„Rămâne de văzut cum facem aceste lucruri împreună cu Ministerul Educației, Afacerilor Interne, dar nu vreau să se înțeleagă într-un fel că poziția Ministerului Sănătății e legată de testarea în masă. În niciun caz, nu are niciun fel de rost, nu se practică așa ceva nicăieri, noi trebuie să folosim testarea ca să ajutăm vindecarea și reinserția copilului în societate, să-i ajutăm familia, atât și nimic mai mult„, a mai spus ministrul Sanatatii Alexandru Rafila.
Pareri
Facem testare sa dresam oile de mici
Nu este treaba scolii. Cei care se drogheaza se elimina singuri, IAR PARINTII SUNT DIRECT RASPUNZATORI.
Testarea se face ca niste jigodii sa faca bani nemunciti, zeci milioane euro. Sper ca parintii nu sunt atat de stupizi incat sa permita testarea copiilor de catre niste debili mintal.
Foarte bună decizia de ai testa pe copii.
Campania e mai mult preventivă și descurajatoare a potențialului consum de droguri, doar astfel părinții ar putea să fie asigurați că pe viitor copii lor nu vor fi vior ajunge victimele tragediilor generate de vicii.
@Cos_Tin: Copiii ALTORA să nu ajungă victime. Părinții drogalăilor știau de mult, de unde crezi că au copiii bani? De la bunica, care le dă toată pensia și ține secret?
Ceva nu se leaga in treaba asta cu drogurile, scolile si testarea copiilor. Nu se intelege de ce se intentioneaza testarea IN SCOLI. Oare exista suspiciuni ca in scoli se introduc droguri? Inseamna ca aceste droguri vin din afara scolilor. Si atunci ma intreb de ce nu se iau masuri in afara scolilor pentru a impiedica patrunderea drogurilor in scoli. Ori oare nu are MAI capacitate sa previna si sa impiedice patrunderea drogurilor in scoli? In cazul asta trebuie sa se ia masuri la nivelul MAI. Nu inteleg de ce masurile antidrog incep cu Ministerul Educatiei si cu elevii din cauza ca se presupune ca intra droguri in scoli. Pai de unde vin drogurile? Cred ca acolo trebuie actionat, ca sa nu mai vina in scoli. Ceea ce spune ministrul sanatatii pare destul de logic, insa nu este solutia pentru rezolvarea problemei de baza, adica „producerea si comercializarea necontrolata a drogurilor”. Deci MAI nu stie de unde vin si cum ajung la elevi drogurile? Si MAI nu poate sa impiedice aceste lucruri? daca asa stau lucrurile, atunci nu prea vad cum ar rezolva aceste probleme testand elevii.Dar Ministerul Justitiei si Curtea Constitutionala ce parare au despre aspectele astea? Dar Presedintele Romaniei ce parare are despre subiect? Dar ministrul Educatiei? Si care este scopul urmarit de MAI prin testarea elevilor?
Habarnistul de ministru, prima data sa modifice legea, și doar apoi sa se apuce de testări, astfel încât orice drogat detectat in școala, sa fie automat exmatriculat, iar testarea sa se poată face incluziv fara acordul părinților ! Cui nu-i convine, sa își țină și sa își educe drogatul acasă. Eu nu plătesc taxe pentru ca in clasa cu copii mei sa regăsesc drogați. Punct și fara drept de apel.
Aș extinde testările și în cadrul Universităților.. .
Si primul fals-pozitiv sa fie al copilului tau, exmatriculat fara drept de apel. Daca nu iti convine riscul nu iti mai timite copilul la scoala. Imi place ca nimeni nu intreaba cum vor fi testati? Cu drug-testele folosite de politisti in trafic? La INML? PS. Sa ii pui in pachetel copilului si un corn/felie cozonac cu mac sa iasa pozitiv la opiacee.
La droguri NU EXISTA fals-pozitiv. Boule. Ești praf.