Alianta Romana a Universitatilor Tehnice, multumita de masurile financiar-fiscale adoptate de Guvern

TIMISOARA. Alianta Romana a Universitatilor Tehnice a atras atentia saptamana trecuta asupra dificultatilor si riscurilor cu care se confrunta in momentul de fata sistemul de invatamant superior, printr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului. Introducerea la articolul 60 al Legii nr. 227/2015 a unui nou punct prin care sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice „pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la Art. 76, alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica” reprezinta o masura necesara si binevenita.

„Salutam masurile fiscale impuse de Guvern prin Ordonanta de Urgenta din 28 iunie, masuri care incurajeaza activitatile de cercetare-dezvoltare, atat de necesare pentru progresul socio-economic al tarii. Totodata, speram ca acesta sa reprezinte doar un prim pas spre normalitate si ca forurile responsabile se vor preocupa de toate solicitarile cuprinse in scrisoarea deschisa”, a declarat prof.univ.dr.ing Viorel-Aurel Serban, Presedinte ARUT si Rector UPT.

In data de 28 iunie 2016 Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri fiscale conform careia Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal se completeaza dupa cum urmeaza.

La articolul 60, referitor la scutirea unor contribuabili de la plata impozitului pe venit, se introduce un nou punct, punctul 3, cu urmatorul continut:

„3. Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la Art. 76, alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.”

Prevederile de mai sus se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2016. Pana la aceasta data se aproba ordinul de ministru comun prevazut la Art. 60 pct.3.

Pentru a beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, persoana trebuie sa fi absolvit cel putin ciclul I de studii universitare sau o forma de invatamant superior de lunga durata si sa detina o diploma de licenta sau echivalenta, conferita de o institutie acreditata de invatamant superior din Romania sau o diploma obtinuta la absolvirea studiilor universitare de licenta la institutii acreditate de invatamant superior din strainatate, recunoscuta si echivalata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.