Alianta Timisoara Universitara a pus bazele Strategiei de Transformare si Actualizare a Realitatii Timisorene

TIMISOARA. Auditorium-ul Centrului de Conferinte al Universitatii Politehnica Timisoara a gazduit vineri, 6 mai 2022, un forum al Aliantei Timisoara Universitara, ce a reunit institutiile de invatamant superior, mediul de business timisorean si administratia locala, cu scopul de a regandi viitorul Municipiului Timisoara si de a gasi cele mai bune solutii de sprijin reciproc in acest demers.

In contextul vremurilor pe care le traversam si al unor schimbari definitorii a relatiilor umane, redefinirea societatii, a sistemelor politice si economice se bazeaza, la toate nivelurile, pe cooperare, sprijin reciproc si unitate in decizii. Asadar, conferinta ATUTM 1.0. S.T.A.R.T. – acceleram schimbarea, a pus bazele Strategiei de Transformare si Actualizare a Realitatii Timisorene (S.T.A.R.T.), un proiect menit sa integreze colaborarile dintre companii si universitati, sa dezvolte modelul de lucru inspirat de Comitetul Director al UPT si sa propuna solutii pentru acoperirea nevoilor exprimate in cadrul discutiilor.

In debutul reuniunii, dupa mesajul de salut al conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara si presedintele in exercitiu al Aliantei Timisoara Universitara – ATU, a fost prezentat mesajul primului-ministru Nicolae Ciuca, ce a transmis sustinerea pe care o acorda Aliantei pentru ceea ce incearca sa cladeasca la Timisoara, pentru semnalul dat de comunitatea academica din Timisoara, adaugand ca fara unitate nu exista dezvoltare si progres pe termen lung.

Presedintele Comitetului Director al Universitatii Politehnica Timisoara, Dan Bedros, ca reprezentant al mediului de afaceri responsabil de circa 80.000 de angajati, a laudat spiritul Politehnicii, care a facut ca relatia cu mediul economic sa vina de la sine, exprimandu-si speranta ca extinderea modelului Comitetului Director la nivelul ATU va face ca, cel tarziu anul viitor, sa avem o viziune coerenta de dezvoltare a Timisoarei. Tot din partea Comitetului Director al UPT, Christian von Albrichsfeld a subliniat necesitatea cresterii calitatii vietii in Timisoara, astfel incat orasul sa devina si mai atractiv.

La randul sau, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a subliniat rolul pe care universitatile timisorene, reunite in cadrul ATU, il au in imaginea orasului, salutand ideea de a aduce impreuna toti actorii care pot impulsiona dezvoltarea Timisoarei.

In mesajul transmis de presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, acesta a declarat ca se bazeaza pe universitati pentru a genera un ecosistem de antreprenori care sa intareasca spiritul antreprenorial local si care sa fie baza pentru dezvoltare sustenabila din punct de vedere economic la nivel regional, adaugand ca partenerii din mediul de afaceri se pot alatura cu expertiza practica pe care o detin iar acest trio, consolidat de un parteneriat cu societatea civila, poate sa fie solutia pentru viitorul Timis european pe care ni-l dorim cu totii.

Prima parte a reuniunii s-a axat pe rolul ATU in dinamica activitatilor culturale, atat in perspectiva anului 2023, cand Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, cat mai ales in anii care vor urma dupa aceea. Fiecare universitate a prezentat cu aceasta ocazie, ca exemple de buna practica, propriile proiecte culturale pe care le deruleaza.

Partea a doua a conferintei a inclus alte doua dezbateri interesante. In prima dintre acestea, Employer branding – resurse educationale pentru angajatori, speakerul invitat, Doru Supeala, a venit cu solutii prin care universitatile pot sprijini nevoile marilor angajatori, in demersul de a-si construi brandul de bun angajator.

In cea de-a doua intalnire, O noua viziune pentru Timisoara – universitatile si antreprenoriatul, dezbaterea, moderata de prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, presedintele Senatului UPT, s-a axat pe solutii pentru diversificarea serviciilor de business si oportunitati pentru tineri antreprenori.

Concluziile intalnirii au fost formulate de rectorii celor patru universitati membre ale Aliantei Timisoara Universitara:

Conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara si presedintele in exercitiu al ATU: „Credem ca universitatile pot si trebuie sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a afacerilor din Timisoara. La aceasta intalnire am dorit sa-i aducem impreuna pe reprezentantii universitatilor, pe cei ai domeniului cultural dar si pe cei ai companiilor pentru ca impreuna sa ajutam sa functioneze nu numai proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii, ci si ce va fi dupa 2023, mai precis cu ce ramanem pe zona culturala. Universitatea Politehnica Timisoara are o strategie solida din acest punct de vedere, pe segmentul de stiinta si arta, unde am intrat foarte puternic, in acord cu traditia Politehnicii de pilon cultural, fiind in acelasi timp deschisa la colaborari atat cu celelalte universitati cat si cu mediul artistic si cultural. Astazi vor prezenta acest proiect atat oameni din Politehnica dar si din afara ei, colaboratori apropiati, cadre didactice, profesionisti sau reprezentanti ai studentilor. Ne dorim ca dupa 2023 sa ramanem, pe langa muzee, centrul de arta MV si alte proiecte ale universitatii, cu o specializare de master la Facultatea de Arhitectura, pe zona de stiinta si arta, in colaborare cu celelalte universitati timisorene. Provocarile vor continua in anii viitori in domeniul educatiei iar o abordare de echipa e de dorit”.

Prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest: „Doi ani de ATU au fost marcati de pandemie. Am gandit multe proiecte, acest context global ne-a cam incurcat sa le si punem in practica, dar suntem pregatiti pentru actiunile viitoare. Astazi este o intalnire exceptionala, fiindca mediul de afaceri, administratia publica si mediul academic din Timisoara doresc sa faca proiecte impreuna si constientizeaza ca succesul unui oras metropolitan, cum este Timisoara, un oras universitar, nu poate fi maximizat decat prin colaborarea celor trei entitati care sunt extrem de importante. Suntem interdependenti unii de altii, nu putem functiona in mod izolat, trebuie sa intelegem asta. Numai asa vom putea activa in ligile mari ale Europei. Vorbim de o Europa a regiunilor, in care competitivitatea, colaborarea si implicarea multor entitati este viitorul. Faptul ca la nivel european exista zona de aliante universitare, unde exista conglomerate de administratii si universitati pentru a genera progres economic si social trebuie sa ne dea de gandit si sa intram si noi daca nu in avangarda, macar in siajul unor astfel de demersuri care duc trendul european inainte. Timisoara este un oras european nu doar declarativ, ci vrem sa aratam si faptic acest lucru. Asta trebuie sa constientizam toti. Asta incercam noi, ATU – sa ne punem in situatia de a face lucruri si, cu tot individualismul care caracterizeaza zona, sa jucam intr-o liga a solidaritatii, in interesul orasului si al zonei”.

Prof.univ.dr. Octavian Cretu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes”: „Constituirea Aliantei Timisoara Universitara, prima structura de cooperare si consolidare a centrului universitar si a platformei de cercetare, dezvoltare si inovare stiintifica din orasul de pe Bega, a fost si este un castig pentru toate cele patru universitati timisorene. in primul rand, datorita dezvoltarii unei cercetari integrate, o impletire de proiecte si sesiuni stiintifice comune cu aplicatii si implicatii directe in promovarea si dezvoltarea inteligenta a comunitatii si regiunii noastre. in al doilea rand, in pofida faptului ca venim din domenii distincte, ne bucuram de o stransa si eficienta colaborare interuniversitara datorita cadrelor didactice de inalta tinuta academica, facilitata de schimburile de experienta realizate, prin care s-au reunit obiective si strategii concretizabile in proiecte de cercetare si utilizarea unor facilitati universitare, precum bibliotecile, salile si terenurile sportive ale universitatilor partenere. Apreciem, totodata, si eforturile facute de studentii celor patru universitati ale Aliantei Timisoara Universitara, care, prin colaborarile si proiectele comune la nivel de organizatii, pe domenii stiintifice si pana la cele culturale, nu au uitat „sa dea Cezarului ce este al Cezarului” si sa rasfranga asupra comunitatii academice, si nu numai, sprijinul de care s-au bucurat la randul lor in bazele lor profesionale. Pentru ca, intotdeauna, faptele sunt cele care te ridica sau te coboara”.

Cosmin Alin Popescu, rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I”: „In ceea ce priveste intalnirea de astazi, am venit cu sperante vis-a-vis de subiectele care s-au anuntat. Unul dintre ele este pe cultura, celelalte evident pe educatie, antreprenoriat, implicarea universitatilor in aceste zone. De altfel, educatia este cel mai important element de cultura al unei urbe. Chiar daca profilul universitatii noastre este mai mult spre domeniul stiintelor vietii, spre zona aceasta tehnica, a ingineriilor si a stiintelor vietii, partea noastra este extrem de importanta in ceea ce inseamna elementele de cultura pe traditii si mestesuguri, pentru ca suntem o tara care are traditii, are o cultura gastronomica, spre exemplu, si prin specializarile noastre, noi ne aducem aportul in aceasta zona. Chiar daca tehnologiile evolueaza, este foarte important pentru noi, ca popor, sa ne pastram aceasta identitate, inclusiv identitate culturala pe diferite domenii. Este important sa ne pastram traditiile si cultura, si acesta este rolul nostru, ca universitate. Acum invatam din experientele tuturor. Este clar ca sunt lucruri care trebuie imbunatatite si nu are rost sa experimentam lucruri care s-au intamplat in alta parte. Luam doar exemplele pozitive. Este un plus de comunicare si un plus de experienta pentru cele patru universitati. Pe viitor vom avea proiecte frumoase si ample, care vin din niste necesitati. Avem unele in derulare, altele sunt in dezbatere, fie ca sunt pe cultura sau pe antreprenoriat sau pe cercetare. Asadar ne dorim proiecte care sa ajute si dezvolte orasul Timisoara si judetul si chiar regiunea Banat”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. avizi doar dupa înavutire din bugetele publice prin proiecte doar ptr PRADUIALA, fara valoare comerciala. asta e realitatea ascunsă… restul e doar imagine.

  2. Nu ăștia sunt telectualii care l-au susținut în scrisoarea deschisă pe Donimic!??

  3. niste NULITATI CU IFOSE, mai toti. niste SUGATIVE abonate la banii publici. Nau nicio legatura cu cercetarea serioasa din restul UE

  4. doar niște POLITRUCI siniștrii