Alin Nica: ‘Infrastructura de transport este o retea de succes neaparat necesara pentru dezvoltarea oricarei regiuni’ (P)

Partidul Național Liberal are măsuri ambițioase pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, domeniul fiind unul propice pentru a fi un motor al dezvoltării economice și al îmbunătățirii vieții cetățenilor. Discuții pe această temă au avut loc la Palatul Parlamentului, săptămâna aceasta, în cadrul Comisiei de Infrastructură a PNL, comisie prezidată de președintele acesteia, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și președinte PNL Timiș.

Infrastructura de transport este nucleul oricărei viziuni de dezvoltare a României. Pe infrastructura de transport se bazează nu doar interconectarea diferiților poli de creștere ai României, ci și anumite oportunități date de contextele geopolitice în care ne aflăm. În ultimii 20 de ani, România a fost țara din Uniunea Europeană care a crescut cel mai mult. Practic, și-a crescut PIB-ul de 10 ori. Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu a avut această performanță și de aceea infrastructura de transport ar fi putut să joace un rol și mai important dacă aceasta ar fi fost la nivelul la care o țară de dimensiunea României ar fi avut nevoie”, a transmis liderul liberal la întâlnirea cu specialiștii din infrastructura de transporturi.

Participanții au punctat faptul că 99% din actualul și viitorul program de guvernare se bazează pe programul propus de PNL. În ultimii patru ani, au fost dați în folosință aproximativ 20% din numărul total de km de autostradă din țara noastră.

Simpla interconectare a provinciilor istorice sau lipsa acestei interconectări a văduvit economia noastră de un potențial uriaș. Și mă refer aici la milioanele de locuri de muncă din Moldova, din sudul României, care ar fi putut fi create dacă aceste zone ar fi avut șansa să fie conectate cu rețeaua europeană de transport. Văd acest lucru întâmplându-se în Banat, în Transilvania și pot să vă spun clar că aceasta este o rețea de succes neapărat necesară pentru dezvoltarea oricărei regiuni”, a mai spus Alin Nica.

Elementele de noutate din viitorul Program de Guvernare gândit de PNL au în vedere câteva subiecte prioritare: interconectarea rutieră și feroviară cu Ucraina și Republica Moldova; investiții majore în Portul Constanța pentru transformarea sa în principalul hub de intrare și ieșire a mărfurilor în partea de sud-est a Europei; dezvoltarea nodurilor intermodale de interconectare a diferitelor moduri de transport, respectiv rutier, feroviar, naval și aerian; alocarea a cel puțin 2% pentru investiții în transport din bugetul anual al României.

Transportul intermodal este o noutate. Până acum nu s-a pus accentul pe interconectarea diferitelor moduri de transport – aerian, feroviar, rutier și inclusiv cel fluvial sau naval, maritim – dar este un drum pe care îl vom urma în viitorii ani. Întotdeauna se discuta că noi, cei din Transilvania sau din Banat, suntem favorizați, fiindcă suntem mai apropiați de Occident. Disparitățile dintre regiuni sunt cauzate în principal de lipsa de coordonare în a răspândi în mod egal bunăstarea pe care economia o revarsă în momentele de creștere. Acum avem șansa istorică ca România să devină stâlpul din această parte de Europa dezvoltând infrastructura de transport într-un ritm accelerat, pentru că nu ne dorim să rămână nicio regiune în urmă”, a mai spus Nica la dezbaterea despre infrastructură și mobilitate organizată de Comisia de Infrastructură a PNL.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tot judetul este varza, mai putin in zona ta de interes unde ai fost primar, gunoiule. Plimba-te in judet sa vezi ca toate drumurile sunt in stare mai proasta decat cele din Ucraina. Si tu si gunoiul de neamt ati distrus Timisoara si Timisul.

  2. Ma bucur ca a aflat si el, in cele din urma. Planuri de transformare a aeroportului Timisoara in hub intermodal exista de prin 2008…2009. Si degeaba exista.