Alina Gorghiu: De astazi, protectie sporita pentru victimele violentei domestice!

Alina Gorghiu, senator de Timiș, apreciază, într-o postare pe pagina sa de socializare, faptul că au fost adoptate modificări importante la Legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, asigurându-se astfel o protecție mai mare pentru victime.
De astăzi, protecție sporită pentru victimele violenței domestice!
În calitate de Ambasador în România al Femeilor Lideri Politici (Women Political Leaders), am votat pentru modificări importante ale Legii pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
De fiecare dată când o dezbatere are o asemenea temă, îmi revine în minte modul cum este descrisă: „cea mai democratică infracțiune” pentru  că nu există un anumit „tip” de casă în care se întâmplă acest lucru și nu există un anumit „tip” de femeie care este victimă. Se poate întâmpla în orice mediu social, indiferent de educație, de bunăstare etc.„, a transmis, marți seară, Alina Gorghiu pe Facebook.
Senatorul PNL de Timiș, notează, dând ca exemplu și cea mai recentă statistică oficială privind apelurile înregistrate la linia telefonică națională destinată victimelor violenței domestice, că „realitatea este tristă„, din moment ce, „de la an la an, cifrele referitoare la violența domestică în România se află pe un trend ascendent”. Dar atrage atenția că mai e mult de lucru în domeniu și speră să nu fie nevoie de noi alte tragedii –  precum a fost crima din 2012 de la coaforul Perla, în urma căreia s-a legiferat ordinul de restricție, sau cea din 2018, comisă chiar în grădinița administrată de victimă, în urma căreia a fost introdus ordinul provizoriu de protecție – pentru a impulsiona îmbunătățiri legislative.
Nu este niciun secret că, din punctul de vedere al progresului legislației, România a pierdut ani buni în acest domeniu, dar situația începe să se amelioreze. Majoritatea elementelor de progres au apărut din inițiativa parlamentarilor. Progresul în acest domeniu este incredibil de greu, deși toate legile se votează aproape în unanimitate.
La fel a fost și astăzi, în cazul proiectului care elimină discriminarea dintre victimă și agresor în materia emiterii ordinului de protecție. Pentru că, până acum, asistența juridică era obligatorie doar pentru agresor, dar nu și pentru victimă.
O altă modificare importantă vizează înăsprirea pedepselor pentru agresorii care încalcă ordinul de protecție.
Sunt convinsă că aceste modificări vor preveni multe cazuri de violență domestică, însă este nevoie și de alte măsuri de protecție. Sunt ani buni de când solicit brățări electronice de monitorizare a agresorilor, dar ce vă pot spune este că nu renunț la acest proiect” , a adăugat Alina Gorghiu.
Fără doar și poate, violența a existat în istorie și există și în prezent. Iar una dintre cele mai puțin vizibile forme este violența domestică. A ignora problema nu înseamnă că  automat se rezolvă. Soluții sunt. Legea și forțele de ordine trebuie să fie înaintea infractorilor, astfel încât cazuri precum cele de la Caracal sau cel mai recent, din Mehedinți, să nu mai fie posibile! 
Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.