Anul școlar 2021-2022 riscă să devină un examen greu pentru toți chiar de la deschidere, dacă nu se va conștientiza că răspunderea pentru asigurarea și respectarea condițiilor de siguranță sanitară nu cade doar pe umerii Guvernului, consideră Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș.
„Dreptul la educație al elevilor români este esențial pentru PNL și ne dorim ca fiecare copil să aibă șansa la un învățământ de calitate. Suntem la momentul în care România nu-și mai permite experimente eșuate în acest domeniu. Cred că suntem de acord cu toții că în Educație s-a jonglat cel mai mult cu decizii care mai de care mai abramburistice până acum. Însă, de aici înainte, cu această criză sanitară, nu e loc de greșeli. Sănătatea și siguranța copiilor, a cadrelor didactice și a tuturor celor implicați în procesul educațional nu trebuie puse în pericol. Un rol determinant îl avem însă cu toții. Împreună dăm acest examen greu. Prin urmare, și responsabilitatea este colectivă!„, a declarat Alina Gorghiu.
Anul școlar 2020-2021 debutează cu o premieră
Senatorul PNL de Timiș a evidențiat, totodată, și o premieră legată de data de 14 septembrie 2020.
„Premierul Orban a declarat ieri că se deschide școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate, în primă fază, de consiliile de administrație ale școlilor, inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică și comitetele județene de situații de urgență și că vor fi cele trei scenarii deja cunoscute: verde, galben și roșu. Dar una dintre cele mai frumoase surprize legată de începerea noului an școlar, este că, pentru prima dată în istoria României, toate școlile vor fi conectate la Internet. Guvernul PNL, împreună cu ANCOM și operatorii de telefonie mobilă vor asigura conexiunea tuturor școlilor și accesul acestora la platformele de învățare cu acces gratuit puse la dispoziție de Google și Microsoft. Și mai sunt: licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete va fi finalizată săptămâna viitoare, achiziția pentru 74.000 de laptopuri este în curs, iar 125 de milioane euro vor fi disponibilizați pentru cheltuielile autorităților locale cu laptopuri suplimentare, dar și pentru mijloacele de protecție sanitară, a dezinfectanților și achiziția de cisterne sanitare acolo unde e necesar pentru a asigura apă curentă. Așa arată normalitatea în era informațională! Sunt fapte, nu vorbe!„, a explicat Alina Gorghiu, care a transmis pe final și un mesaj către PSD: „Am văzut ieri, în plenul Parlamentului, un același PSD hotărât să creeze haos. Le solicit însă să renunțe la orice intenție de a folosi deschiderea noului an școlar în bătalia politică, pentru că o astfel de manevră politicianistă riscă să devină mai contagioasă chiar decât noul coronavirus! Viața și sănătatea copiilor niciodată nu trebuie să fie monedă de schimb pentru un vot în plus!„, a adăugat Alina Gorghiu.
Pareri
De acord cu … Sănătatea și siguranța copiilor, a cadrelor didactice și a tuturor celor implicați în procesul educațional nu trebuie puse în pericol.
Dar, .. Exista totusi undeva, un plan detaliat privind deschiderea anului scolar, cu variante procedurale adaptabile, care sa nu fie doar declarative? Daca da, atunci este (ar fi) totul in regula.
Impartasesc intru totul parerea multor parinti (clase 1-4), scoli cu mai mult fara decat cu, s.a.m.d..
Indicatiile pretioase vehiculate sunt adeseori greu de interpretat de parintele care-si va trimite copilul la scoala.
Sa nu ne trezim ca dupa 2 saptamani A.P. va contesta totul, s.a.m.d. (veziscenariile de relaxare si nu de innasprire). Suntem totusi primii din Europa (cel putin din S-E Europei) in prea multe legate de COVD-19.