Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a ajuns pe varful Kangchenjunga din Himalaya, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de romani

TIMISOARA. Alpinistul timisorean Horia Colobasanu a urcat, sambata, pe varful Kangchenjunga din Himalaya, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de vreun roman si cel de-al treilea ca inaltime de pe planeta (8586metri).

CITESTE SI: Cei mai frumosi caini sunt la Timisoara! Expozitii, concursuri canine si targ de adoptii la Muzeul Satului. Foto si video

Cei doi colegi ai lui Horia Colibasanu, cu care acesta a pornit in expeditie, Marius Gane si Peter Hamor, nu au reusit sambata sa ajunga in varf.

In jurul orei 12 (ora Romaniei), alpinistul Horia Colibasanu a urcat pe varful Kangchenjunga, fara oxigen suplimentar, reusind premiera mult asteptata pentru alpinismul romanesc. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins pana acum de romani, al treilea varf ca inaltime al planetei (8586 m.).

Horia a sunat dupa ce a coborat deja cateva sute de metri, in drumul lui de intoarcere spre Tabara 4. A apucat sa transmita prin telefonul-satelit ca traseul a fost foarte greu si obositor. Pe varf a facut cateva poze si a coborat rapid. Despre colegii sai, Marius Gane si Peter Hamor, stim ca sunt acum in Tabara 4, ei nereusind sa ajunga astazi pe varf. Revenim cu detalii despre ce urmeaza, de indata ce le avem. Sa le tinem pumnii in continuare baietilor!”, transmit reprezentantii aplinistului Horia Colibasanu, pe Facebook.

In data de 4 aprilie, alpinistii Horia Colibasanu si Marius Gane au pornit spre Nepal, pentru a incepe o noua expeditie in Himalaya, unde si-au propus sa urce pe varful Kangchenjunga.

Acest varf a reprezentat o provocare pentru alpinismul din Romania, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de romani. Horia Colibasanu s-a intors pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima incercare, dupa ce, in 2012, a renuntat la ascensiune cu 200 de metri inainte de varf.

Statistic, Kangchenjunga, aflat la granita dintre Nepal şi India, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rata a mortalitatii de 29,1 %. A pastrat pana astazi reputatia de “varf neatins”. Din respect pentru credintele localnicilor, niciun alpinist din primele doua expeditii reuşite nu a pus piciorul pe cel mai inalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu cativa metri inainte de cota maxima.

Horia Colibaşanu a participat la 23 de expeditii internationale de-a lungul carierei, fiind romanul cu cele mai mari performante in alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcati. Este in continuare singurul roman care a ajuns pe K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munti din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. in 2017 a primit cea mai importanta distinctie pe care o poate acorda preşedintele Romaniei: Ordinul National “Steaua Romaniei”, grad de Cavaler.

Marius Gane are o experienta de peste 30 de ani in alpinismul de mare altitudine. A facut parte din prima expeditie integral romaneasca pe Everest, in 2003. A realizat premiere romaneşti pe mai multe trasee de mare dificultate precum varful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe fata Rupal, considerat cel mai inalt versant din lume (4600 metri diferenta de nivel). Din anul 1988 activeaza ca salvator montan, voluntar in echipa Serviciului Public Judetean Salvamont Dambovita.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.