Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a cucerit al zecelea varf de peste 8.000 de metri. A ajuns pe Broad Peak fara oxigen suplimentar si fara serpasi. Video

Aplinistul timisorean Horia Colibasanu a urcat pe varful Broad Peak (8051 m). Acesta este cel de-al zecelea sau varf de peste 8000 de metri pe care alpinistul il urca.

CITESTE SI: Concerte cu Smiley, Mircea Baniciu si Tandarica, Ansamblul Timisul si Corul Comunitar de Ziua Timisoarei. Programul complet 

Sambata dimineata, la 11:17 (ora Romaniei), sportivul roman a reusit sa urce pe varful Broad Peak, al 12-lea munte ca inaltime de pe planeta, fara oxigen suplimentar si fara ajutor din partea serpasilor.

Horia Colibasanu a transmis vestea reusitei chiar din varf prin telefonul-satelit.

”Sunt pe varf la 8051 de metri. A fost o ascensiune epuizanta de 12 ore. O creasta foarte lunga. Foarte greu varful, pentru ca nu stiam care din varfurile de creasta era, de fapt, varful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau sa incep coborarea cat mai repede si sper sa ajung cat mai repede in tabara de baza. Toate cele bune, de aici de la 8051 de metri!”, a transmis Horia Colibasanu, din varful muntelui.

Sportivul roman a plecat in Expeditia Broad Peak pe 25 iunie. Pe 7 iulie, se afla deja in Tabara 1 a Broad Peak, la 5 600 de metri altitudine, alaturi de alpinistul austriac Lukas Worle, pe care l-a intalnit in tabara de baza. Pe 13 iulie, cei doi ajung in Tabara 3, ultimul punct intermediar inainte de varf.

Horia Colibasanu isi trece in palmares al de-al zecelea „optmiar” din cei 14 ai planetei. Dupa 20 de ani, s-a intors in Pakistan, acolo, unde in 2004, a inceput ascensiunile sale la mare altitudine, cu reusita pe K2 (8611 m), al doilea varf ca inaltime de pe Terra.

“Expeditia Broad Peak” face parte din proiectul lui Horia Colibasanu de a atinge cele 14 varfuri de peste 8000 de metri ale planetei. A urcat deja toti cei opt “optmiari” din Nepal. Cel mai recent, Kangchenjunga, chiar anul trecut, fiind o premiera pentru alpinismul romanesc.

Broad Peak, numit K3 in trecut, se afla in Masivul Karakorum, muntii Gasherbrum, la granita dintre Pakistan si China. La nord, este despartit de K2 prin ghetarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lunga si uniforma.
Broad Peak a fost escaladat prima oara intr-o expeditie austriaca din 1957 de Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger si Hermann Buhl.

Expediţia “Broad Peak 2023” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada. Clubul deruleaza şi monitorizeaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international.

De-a lungul carierei, Horia Colibasanu a participat la 24 de expeditii internationale, fiind romanul cu cele mai mari performanţe in alpinismul de altitudine, cu 10 “optmiari” urcati. Este in continuare singurul roman care a ajuns pe K2 si Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculosi cinci munti din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei si cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume.
In 2017 a primit cea mai importanta distinctie pe care o poate acorda presedintele Romaniei: Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler. De asemenea, este cetatean de onoare al oraselor Timisoara si Slatina.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Facusi un gratar pe varf?

  2. Oltene chiar esti cu capu…crezi ca sa dus asta atata drum sa-o puna de un gratar? chiar esti dus

  3. Bravo, române! Dar, conform noii ordini mondiale… Nu e cumva o laudă naționalistă, misogină, homofoba, antisemită și fără de slava ukraine?! De ce și cum de avem dreptul să ne lăudăm? Sportivii ruși au interdicție la competiții, nemernicii naibii…

  4. Felicitari!!!inca o data lui, noi ceilalti ar trebui sa lasam sarcasmul si doar sa il felicitam si sa ne mândrim cu ce poate face un om,un român.

  5. Bravo!

  6. Tu chiar trebuie sa te mandresti ca doar muncesti pentru domn stomatolog …nu?

  7. Pe banii cui umbla acest lache pe munti?

  8. Felicitări pentru realizare!!! 🙂

  9. Sponzorizari gen PMT. si alte ong gen Sorosz

  10. doctore mai bine ramai pe acolo lucrarea ce ai facut-o e de tot kkt si am platit peste 24k euro deci te-ai scos