Am putea gasi etichete galbene sau rosii lipite pe pubele. Daca nu colectam corect deseurile, vom ramane cu ele in fata casei si riscam amenzi. Campania pornita de RETIM si ADID la Timisoara. Foto si video

TIMISOARA. Timisorenii, dar si locuitorii din tot judetul, vor trebui sa sorteze mai bine deseurile de acum inainte, astfel incat o cantitate cat mai mica de resturi sa ajunga la groapa de gunoi.

RETIM si ADID Timis vor aplica de acum inainte etichete galbene si rosii pe pubele. Cea galbena il avertizeaza pe proprietarul pubelei ca nu a depozitat deseul in recipientul corect.

In momentul in care va fi aplicata eticheta rosie, gunoiul nu va mai fi ridicat, iar cel care nu a selectat deseurile are posibilitatea de a o face corect pana la urmatoarea trecere a masinilor RETIM.

In momentul in care vom constata ca un recipient este contaminat cu alte deseuri decat se presupune sa fie inauntru, o chestiune care e foarte simplu de inteles si de verificat pentru oricine, inclusiv pentru operatorii nostri de colectare, intr-o prima faza vom avertiza prin aplicarea unui autocolant galben. Astfel incat cetateanul stie ce a facut gresit, poate sa se informeze si sa corecteze. Dupa un timp foarte scurt, o luna de zile, o sa incepem sa aplicam si sanctiunea: eticheta rosie, recipientul ramane pe loc, se poate resorta pana la urmatoarea colectare, peste 3 zile sau o saptamana, si tot asa pana vom invata. Eu sunt foarte increzator ca odata ce am inteles ca nu e o chestiune optionala si nu una de bani, platesc mai mult daca nu selectez, platesc mai putin daca selectez, ci e pur si simplu o datorie, incet incet in cateva luni de zile cu totii ne vom alinia la acest mod de aborda deseurile…Intr-un final nu se va mai ridica. daca nu are continutul corespunzator. Daca in acest recipient gasim altceva decat deseuri reziduale, gasim reciclabile, peturi, cartoane, sticle, vom fi nevoiti sa il lasam. Amenzile sunt apanajul autoritatii publice locale, care suntem convinsi ca sustine peste tot in aria de operare si in judet va sustine aceasta initiativa. Si da, ei aplica amenzi. Noi putem sa facem doar acest gest, care e suficient pentru cetatean sa inteleaga ca a facut ceva gresit„, a declarat Dan Pascu, manager general RETIM Ecologic Service.

Campania se aplica la nivelul intregului judet, iar reprezentantii ADID spera ca odata cu aplicarea etichetelor, timisenii sa invete sa colecteze selectiv deseurile si cantitatea de gunoi ajunsa la groapa sa fie din ce in ce mai redusa.

Spuneam ca in Timis stam ceva mai bine, dar suntem departe de unde trebuia sa fim si unde ne dorm sa ajungem. De exemplu, pe anul 2020 tinta legala de valorificare prin reciclarea deseurilor colectate a fost de 50%. Am reusit sa atingem un prag de valorificare de aproximativ 17,90% in Timis, dar lasati-ma sa cred ca acest gtrad a fost calculat cu indulgenta. Cat despre gradul de depozitare a deseurilor municipale colectate, a fost de 92,42%, in conditiile in care in 2019 Romania se afla in Top 3 in care am depozitat deseurile in gropile de gunoi. In 2035 trebuie sa ajungem sa depozitam sub 10% din deseurile municipale. Pare greu de crezut ca vom ajunge acolo, dar nu e imposibil. Sunt tari care nu numai ca au atins acest tel,dar l-au si depasit si anual scad procentul de depozitare. Si aici vorbim despre tari in care ne place sa mergem in vizita: Austria, Slovenia,Olanda, Danemarca, belgia, Germania sau Suedia. Vorbim de tari care scad continuu gradul de depozitare…Colectarea selectiva a deseurilor din gospodarii nu e o moda, nu e o activitate optionala, este o obligatie legala pe care o avem cu totii. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca gesturile simple, mici, aparent banale, pot sa ne scoata din zona de confort, dar ne duc sa avem consecionte benefice sau nasoale din punct de vedere al mediului„, a spus Cristian Mos, presedinte ADID Timis.

Discutam despre o campanie unde, practic, trebuie sa aplicam legea. Campania se numeste ‘Colectarea separata obligatie legala’, nu mai reiau acele cifre. Avem un grad de valorificare destul de scazut. Motivul principal este tocmai aceasta colectare neselectiva. Observam la nivelul judetului, in monitorizarile care le facem, ne uitam in pubela. Ne dam seama ca in pubela neagra se gaseste o cantitate mare de deseu reciclabil, care in mod normal trebuie sa fie in pubela galbena.Ea fiind in pubela neagra, nu mai poate fi corect selectata, procesata si valorificata. De multe ori ajunge pe groapa, ceea ce presupune o depozitare destul de mare, 94% e foarte mult. Ne dorim cu totii sa selectam corect deseurile si intr-un viitor cat de scurt sa ne dam seama ca aceasta e directia„, a spus Romeom Ursu, director esxecutiv ADID Timis.

Va reamintim, in pubela neagra trebuie depuse deseurile reziduale.  In cea galbena cartonul, plasticul, doze de metal sau conserve, acestea trebuind sa fie si curatate cu apa inainte de a fi aruncate.

Sticlele se arunca in clopotele verzi amplasate in toate colturile orasului. Si acestea trebuie spalate inainte de a fi puse in recipientul verde.

Autoritatile locale vor efectua controale si vor trece si la aplicarea de amenzi pentru cei care nu vor colecta separat deseurile.

Pentru ca demersurile sa fie incununate de succes RETIM si ADID Timis apeleaza si la spiritul civic al cetatenilor care sunt rugati sa sesizeze autoritatile despre orice nereguli constatate la punctele de colectare a deseurilor. De asemenea, daca sunt probleme la ridicarea deseurilor de catre operatorul RETIM se sesizeaza aceasta situatie, fiind realizate fotografii sau video care se trimit la urmatoarea adresa: [email protected].

Informații suplimentare sunt disponibile pe website www.retim.ro , www.adidtimis.ro , pagina oficiala de Facebook RETIM sau la serviciul Call Center la numarul +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07.00 – 19.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. dar cand sunt 2 pubele galbene la 30-40 de apartamente de bloc cum putem face sa reciclam tot? cateodata nu ajunge o pubela per apartament

    • Simplu :
      Solicitati Retimului cate pubele doriti , printr-un demers facut de administrator .
      Cu cat pubelele vor fi mai multe , suma platita pt colectare va fi mai mare .

  2. Ar trebui să vină în zonele de case, de exemplu în Freidorf să colecteze de 2 ori pe săptămână gunoiul ca și în alte părți nu să stăm la 40 grade cu gunoiul sub nas și atunci pot să emită pretenții. Până atunci adidul sau cum naiba se numește să se ducă unde a înțărcat mutu iapa

  3. Sa vedeti ca vom ramane cu pubelele pline la bloc….pai vin boschetarii si cauta prin pubele , mutand din una in alta …..plus ca mai sunt si vecinii care nu selecteaza gunoiul .

  4. Diacriticele și punctuația lipsesc cu desăvârșire…
    După virgulă și punct urmează spațiu. Neapărat.

  5. Despre mizeria pe care o lasa angajatii retim nu spun nimic sefii de la retim? Nici politia locala? Doar gandul la amenzi? Despre spalarea pubelelor? Despre frecventa colectarii? La 40 grade in 3-4 zile si plasticul incepe sa miroasa.

  6. cel mai fain in Timisoara ii sezonul lubenitei, cand nu stiu exact ce se intampla dar cu siguranta tot lichidul ala curge si lasa o dara puturoasa dupa masina de gunoi, cred ca ar fi simplu si pt. politie sa gaseasca de la cine-i dara de mizerie pe strada :))

  7. In primul rand, Retim-ul sa isi indeplineasca rolul pt care exista si sa colecteze TOT gunoiul de la populatie, nu numai ce vor ei – ca sa nu aiba nici o bataie de cap; de ex. la Reciclabile ei vor sa se puna doar anumite ambalaje si alea sa fie curate , ca si cum nici nu ar fi fost folosite, adica ei sa nu miste un deget, doar sa le ia si sa le arunce in masina ! Apoi, cica nu toate ambalajele se accepta; dar exista o multime de feluri de gunoi care nu se incadreaza in nici o categorie de-a lor; pai si ce sa faca populatia cu cele pe care ei nu vor sa le ia , sa si le puna in cap ??? N-au decat sa introduca mai multe feluri de tomberoane, dar sa ia tot gunoiul si sa faca ei ce trebuie cu el, ca pentru asta exista si sunt platiti. Numai pretentii si bataie de joc !

  8. Pt ca RETIM-UL sa primească ambalajele de sticla spălate trebuie sa plătească cetatenilor asa ca investiti în pubele cu afișaj digital și monetar plata . Voi ce vreți, sa faceți profit cu ajutorul nostru ? Ii prostiți pe politruci de ani de zile și hop ați constatat ca munciți mai mult la selecția gunoaielor. Schimbați tactica !

    • asa e, ca romanii sunt un neam de „prostituate” care nu misca un deget fara sa primeasca 1 leu.

  9. ce vrajeala la mall sagului te pune sa arunci selectiv gunoiul hartie pungi metal separat si firma care le aduna le amesteca toate in pubela neagra bravo pe ei cine i amendeaza