Amanarea inceputului anului scolar, o binecuvantare pentru scolile timisorene. GALERIE FOTO!

TIMISOARA. Amanarea inceputului anului scolar a fost primita cu bucurie de directorii unitatilor de invatamant din Timisoara. Ultima saptamana de vacanta i-a prins cu mese, scaune si dulapuri in holuri si cu mobilier pentru clasa pregatitoare nesosit in scoala.

O saptamana. Atata au la dispozitie scolile timisorene sa puna la punct toate detaliile privind inceperea anului scolar. Daca la unele scoli au fost zugravite clasele si holurile, in altele lucrurile nu s-au miscat deloc. O priza schimbata, o banca reparata sau cateva scaune noi cumparate pentru a le inlocui pe cele distruse.

Cum intri in scolile timisorene, auzi un zumzet pe holuri. Voci in departare, intarite de acustica incaperilor goale, zgomote ale bancilor mutate si scartaitul usilor „mananca” din linistea incaperilor goale. Ingrijitoarele spala pe jos si curata geamurile, un paznic nu sta cu mainile in buzunar, ci cara o banca defecta ca sa fie reparata de meserias, iar secretarele tasteaza de zor la calculator incadrarilor dascalilor in timp ce beau o cafea tare, cu lapte si zahar. Activitatea a inceput in forta in Timisoara, in saptamana ce precede inceperea anului scolar.

Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timisoara n-a terminat de despachetat si asamblat tot mobilierul pentru clasa pregatitoare. Mai mult, pentru ca fiecare clasa sa inceapa cursurile de dimineata si sa nu existe cursuri pe doua schimburi (dimineata si dupa-amiaza), cele trei clase pregatitoare plus alte doua clase de ciclu primar vor invata in internatul unitatii de invatamant. „Am amenajat salile de clasa, avem si mobilierul, la inceputul anului scolar totul va fi gata. Amanarea anului scolar ne prinde bine pentru ca avem timp sa ne pregatim pentru venirea elevilor”, a spus directoarea Elena Wolf. Lucrarile de intretinere si igienizarea claselor sunt principalele lucrari efectuate in aceasta perioada in cele trei corpuri de cladire ale unitatii de invatamant.

Situatia nu este prea diferita nici la Colegiul National „C.D. Loga”. Daca vara asta a fost zugravit intreg liceul pe interior, de la sali de clasa la holuri si birouri, saptamana premergatoare inceperii anului scolar inseamna 7 zile in plus pentru a pune lucrurile in ordine si a-i astepta pe elevi si parinti cu tema de casa facuta. Nici de aici nu lipsesc mesele si scaunele scoase pe holuri pentru a face loc lucrarilor de intretinere din salile de clasa. Femeile de serviciu sterg de zor geamurile pline de praf, matura si spala parchetul din salile de clasa si curata praful asezat pe banci si catedre.

Suntem in lucru. Saptamana aceasta de prelungire a vacantei este foarte utila pentru noi. Ne ocupam de igienizari in scoala si de lucrari care vizeaza siguranta copiilor, precum repararea prizelor, dozelor etc.”, ne asigura directoarea Mariea Stefan. Mai mult, ea sustine ca se pune un accent deosebit pe clasele a V-a, pentru a-i primi pe elevi „in cele mai bune conditii pentru ca vin parintii si nu vrem sa-i asteptam cu tristete”, explica directoarea colegiului national. „Vrem ca parintii sa gasesca un loc propice invatarii pentru copiii lor si nu o sala de clasa in care trebuie facute reparatii”, adauga aceasta.

La Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” holurile sunt incarcate de banci, scaune sau table scoase din salile de curs. Inghesuite langa ferestre si langa pereti, acestea asteapta sa fie igienizata clasa pentru a fi puse inapoi. In salile goale se munceste toata saptamana la amenajarea claselor, dar nu sunt lucrari majore. Spre deosebire de alte scoli, unde mobilierul pentru clasa pregatitoare nici nu a sosit inca de la furnizor, la Liceul Pedagogic mesele si scaunele au fost deja asamblate si aranjate. Si grupurile sanitare pentru prichindeii care vor sosi in clasa pregatitoare au fost adaptate pentru acestia. „Pe noi, amanarea scolii nu ne-a afectat. Acum, in liceu este agitatie pentru ca ne pregatim pentru deschiderea anului scolar. Asa este in fiecare an. Asteptam sa vedem cum va fi exact cu clasa pregatitoare, care este privita cu putina neincredere. Pregatim salile, facem reparatii acolo unde este nevoie si ne pregatim pentru elevii ce vor veni in clasele pregatitoare”, explica directorul Ionut Cristescu.

Sedinta generala a directorilor din judet cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis a scos la iveala problema mobilierul pentru clasele pregatitoare.

In cazul a 28 de scoli problema mobilierului era una acuta: modulele nu au fost livrate de furnizor pana la 10 septembrie, desi masutele si scaunelele trebuiau asamblate deja in salile de clasa. „La noi inca nu a venit mobilierul, desi trebuia sa-l avem inca din 28 august”, a spus un director la sedinta cu reprezentantii ISJ. Directorii care n-au primit inca modulele pentru clasa pregatitoare sustin ca in saptamana 10-14 septembrie trebuie sa primeasca mobilierul. Dar va veni? Nu stim, spun ei. Lipsa acestuia provoaca dureri de cap si haos in scoli pentru ca o sala goala nu este atragatoare nici pentru cei mici, nici pentru parinti.

Cornel Petroman, inspector scolar general in Timis, le-a reprosat directorilor ca nu au avut curajul sa rezilieze contractele de achizitionare a mobilierului cu firmele care nu si-au respectat termenul de livrare. „Acum e prea tarziu, insistati si rugati-i sa le livreze cat mai repede, pentru a nu-i primi pe elevi in sali goale… sau macar gasiti o solutie”, le-a spus Cornel Petroman directorilor in sedinta de luni.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.