Ambasadorul Romaniei in Austria, Emil Hurezeanu a fost chemat in tara. MAE: ‘Relatiile vor fi diminuate’

digi24.ro

La o zi dupa ce Austria a refuzat Romaniei aderarea la spatiul Schengen, Ministrul de Externe Bogdan Aurescu l-a chemat in tara pe reprezentantul diplomatic la Viena.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, avand în vedere pozitia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in cadrul Consiliului Justitie și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat in tara pentru consultari. Conducerea Ambasadei Romaniei la Viena va fi asigurata la nivel de însarcinat cu afaceri ad interim.
Potrivit cutumelor diplomatice, decizia partii romane este un gest politic care subliniaza pozitia Romaniei de dezacord ferm cu conduita Austriei și indica decizia de diminuare a nivelului actual al relatiilor cu acest stat„, transmit reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe.

Austria s-a opus, joi, la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, toate celelalte state prezente in Consiliul JAI fiind de acord ca Romania trebuie sa fie primita.

Ambasadorul roman la Viena, Emil Hurezeanu i-a adresat anterior presedintelui Austriei o scrisoare in care se referea la opozitia fata de admiterea Romaniei în Schengen, exprimandu-si consternarea si ingrijorarea fata de ”incercarile derutante de a crea, in spatiul public, impresia existentei unei legaturi de cauzalitate intre aderarea Romaniei la Schengen si cresterea presiunii migratiei ilegale in Republica Austria, dar si fata de posibilele consecinţe politice si sociale ale mentinerii acestei schimbari de atitudine”, scrie ziare.com.

Aderarea tarii mele la spatiul Schengen nu este doar un dosar tehnic, ci un raspuns la asteptarea intregii societati romanesti, societate care s-a implicat profund in acest proces, si o confirmare a contributiei pe care noi de facto o aducem deja prin protejarea frontierei externe a Uniunii Europene si a spatiului Schengen, caruia nu ii apartinem de jure”, scria Hurezeanu, amintind ca sustinerea Republicii Austria a fost intotdeauna parte a edificiului relatiei bilaterale, ceea ce a facut cu atat mai surprinzatoare vestea ca aceasta sustinere va fi retrasa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Austria nu are petrol, dar are la intrare in Viena o mare rafinare. Intrarea noastra in UE a fost condiționate de vanzarea petroluluk- pe mai nimica- statului austriac OMV. Acum ar fi vrut si gazul din Marea Neagră. Chiar asa tampiti putem fi? In loc sa fi facut afaceri cu americanii de la Exxon, le dăm 50% austriecilor nesimțiți.

    • ” Chiar asa tampiti putem fi? ”
      Chiar mai are rost sa intrebi din moment ce suntem in nato/ue?

      • Tu bag seama ca ai vrea sa fim laPu-tin