TIMISOARA. Potrivit unei directive europene transpuse in legislatia romaneasca, „dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza: a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept; b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acestuia“. Astfel, cuantumul indemnizatiei in respectiva luna de concediu se va calcula in functie de venitul tatalui, daca el ar trebui sa stea ultima luna acasa cu prichindelul, fiind in valoare de 75% din media veniturilor realizate de tata in ultimele 12 luni.
Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei. Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului. Important de retinut este faptul ca, daca tatal refuza sa intre in concediu de ingrijire a copilului, atunci statul nu mai plateste ultima luna, indiferent daca mama se intoarce la serviciu sau ramane acasa.
Andrei Anca, directorul AJPIS Timis – Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, spune ca in Timisoara, in luna martie 2013, prima care se aplica potrivit directivei europene, sunt inregistrate deja 49 de cazuri in care tatii vor intra in concediu paternal, pentru o luna. „Potrivit acestei directive ambii parinti trebuie sa participe la cresterea si ingrijirea copilului pentru cel putin o luna de zile“, explica Andrei Anca.
La finalul lui 2012, in judetul Timis se aflau in concediu de ingrijire copil peste 5.500 de femei si peste 400 de barbati. Dintre acestia, stimulentul pentru cresterea copilului a fost primit de 704 mame si 268 de tati. Acestia sunt parintii care s-au intors mai devreme la serviciu si primesc, pana ce copilul implineste varsta de 2 ani, cate 500 de lei de la stat, pe langa salariul de la locul de munca.
Mai repede le serviciu, 500 de lei in plus la salariu
Potrivit legislatiei, daca un parinte revine la serviciu mai devreme de un an, atat cat a solicitat concediu de ingrijire copil, atunci primeste, de la stat, un stimulent de 500 de lei lunar. Daca a solicitat doi ani de concediu ingrijire copil si se intoarce la lucru mai inainte sa expire cei doi ani, parintele primeste stimulentul de 500 de lei pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Parintele trebuie sa depuna un dosar la AJPIS Timis, prin care sa faca dovada ca s-a intors la serviciu, cu cel putin o zi inainte de a implini copilula varsta de un an pentru a primi stimulentul de la stat.
Pareri
Ajungem mai rau ca in dictaturile trecute, daca EU se baga peste tot. Trebuie luata stirea de la sursa, ca romanii interpreteaza si fac legile cum le oica lor mai bine.
in luna in care sta tatal in concediu mama trebuie sa mearga la lucru?
Buna ziua! Sunt din Braila si ieri am aflat de la doamnele de la Directia Muncii faptul ca mama nu are dreptul sa faca cerere de concediu fara plata pentru luna a 12-a sau sa se reintoarca la munca dat fiind faptul ca tatal nu a stat o luna in concediu cu copilul, ci i se cere s restituie banii si atat. Si daca mama se intorcea la servici in luna a 10 tot o penalizau luandu-i indemnizatia pe luna a 9-a. ESTE STRIGATOR LA CER. Mama este lasata fara bai pentru o luna si daca vrea sa munceasca in luna a 12-a i se opresc banii pe luna a 11-a , si tot asa pana la luna a 8-a. SUNTEM INTR-O SITUATIE DISPERATA. Asa au interpretat cei de la braila HG 52/2011 art 4 indice 1, alin. 6. Va rugam sa ne ajutati cu o parere vis a vis de corectitudinea acestei legi. Mamei i se interzice sa munceasca pentru o luna. ca daca se duce la munca i se cer inapoi banii pe luna anterioara si tot asa. sper ca m-am facut inteles.