‘Ambulanta pentru monumente’ incearca sa salveze ce se mai poate din biserica monument istoric de 300 de ani de la Vidra, cuprinsa de un puternic incendiu

Ambulanta pentru monumente a reusit de-a lungul anilor sa puna la adapost si chiar sa salveze mai multe edificii de importanta istorica, iar acum vrea sa se implice si in cazul bisericii de lemn de la Vidra.

CITESTE SI: Firma care construieste de 6 ani noul Spital de Copii de la Timisoara, singura inscrisa si pentru lucrarile suplimentare de aproape 1 milion si jumatate de euro. Cladirea trebuie racordata la Colterm si recompartimentata

Asociatia Culturala Vernacular, cea care gestioneaza in judetul Arad proiectul „Ambulanta pentru Monumente”, avea in evidenta sa lacasul de cult din satul Vidra inca din toamna anului trecut.

In toamna anului 2021, lacasul de cult din Vidra a facut parte dintr-un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din judetul Arad, cofinantat de AFCN (rezultatul aici: https://biserici-inlemnite.ro/ ). In cadrul proiectului, bisericuta a fost documentata si evaluata, in urma acestui proces fiind stranse informatii importante, deosebit de utile in cazul in care comunitatea si-ar dori sa refaca biserica disparuta. Cu toate acestea, doar o noua investigatie amanuntita ne va putea spune daca acesta ar putea fi, sau nu, un deziderat pentru viitor„, transmit reprezentantii Ambulantei pentru Monumente.

Reprezentantii Asociatiei vor merge in satul Vidra pentru o evaluare la fata locului.

Ca o ironie a sortii, anul acesta, biserica din Vidra urma sa fie pusa in siguranta prin „Ambulanta pentru Monumente”. Asociatia Culturala Vernacular, cea care a fost gazda proiectului pilot de inventariere a bisericilor de lemn din aceasta zona si care coordoneaza proiectul de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanta pentru Monumente – Arad, impreuna cu Asociatia Biserici Inlemnite / The Wooden Churches Association, care prin specialistii sai gestioneaza restaurarea bisericii de lemn de la Povergina, distrusa tot în urma unui incendiu, isi doresc sa sprijine punerea in siguranta a ruinei bisericii comunitatii din Vidra, vaduvita acum de cel mai important edificiu pentru identitatea sa. Un prim pas in aceasta directie va fi o deplasare la fata locului, pentru a evalua situatia si a identifica directiile posibile de actiune„, transmit reprezentantii Ambulantei pentru Monumente.

Va reamintim, biserica de lemn din satul aradean Vidra, comuna Varfurile, care purta hramul „Sfintii Cosma si Damian”, ridicata in 1724, a ars in intregime luni, dupa ce un incendiu de vegetatie scapat de sub control s-a extins si a cuprins lacasul de cult.

Pompierii au reusit sa impiedice extinderea flacarilor la scoala situata in curtea bisericii.

O biserica din lemn din satul Vidra este mentionata in 14 martie 1708, pe filele unui exemplar al Cazaniei lui Varlaam, de catre preotul Ioan din Vidra. In document este amintit faptul ca un lacas de cult exista inca de la inceputul secolului al XVIII-lea pe aceste meleaguri. Conform unei alte precizari din anul 1732, pe filele aceleiasi Cazanii, este scris despre o alta biserica, construita in jurul anului 1724 si are hramul „Sfinții Cosma și Damian”. Pictura bisericii si a iconostasului era facuta in anul 1851, scrie provinciacrisana.wordpress.com.

Foto: Asociatia Culturala Vernacular

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca aceste biserici, aflate în sate părăsite sau aproape părăsite, ar trebui sa fie mutate în cadul unor muzee ale satelor, la București Timisoara, Sibiu și unde mai sunt. Până nu vor arde toate.