Ambulanta pentru Monumente intervine de urgenta la biserica de lemn de la Dragomiresti, in Timis. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

TIMISOARA. Si-au pus entuziasmul si priceperea in slujba comunitatii si au sarit sa salveze monumente ale Banatului aflate intr-o stare avansata de degradare.

CITESTE SI: S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la biserica de lemn de la Jupanesti, din Timis. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la Moara Indaratnica de la perete, din Banat. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

Vorbim de voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente Banat, o mana de tineri care anul trecut au strans in jurul lor o multime de banateni si impreuna au reparat Moara Indaratnica de la Perete, cea mai veche din complexul de la Rudaria, unic in Europa, apoi s-au preocupat sa salvarea Bisericii de Lemn de la Jupanesti, iar apoi au facut o interventie la Cula de la Banloc. Acum, ‘medicii’ se pregatesc de un nou sezon.

Ambulanta pentru Monumente Banat intervine la biserica de lemn din Dragomiresti si ii invita pe voluntari sa-i fie alaturi, in perioada 5 – 16 aprilie.

Impreuna, oamenii fac minuni! Dornici sa salvam monumentele din Banat cazute prada degradarii, mai multi tineri arhitecti si studenti, am pornit intr-o frumoasa aventura in care am cerut banatenilor (si nu numai) sa ni se alature. Actionam asemenea unei „ambulante” adevarate, doar ca in cazul nostru „pacientii” sunt mori de apa, biserici de lemn sau cule banatene. Proiectul nostru, Ambulanta pentru Monumente Banat, se bazeaza pe voluntariat si implicarea comunitatilor locale, pe care le sprijinim in realizarea interventiilor. Anul trecut am avut 4 interventii de urgenta la monumente degradate, iar acum suntem pregatiti de un nou ‘sezon’!„, transmit inimosii membri ai echipei Ambulanta pentru Monumente.

Despre biserica de lemn „Nasterea Domnului” de la Dragomiresti, com. Stiuca, aflata la 20 de km de Lugoj, se crede ca dateaza din 1754, desi exista suspiciuni ca ea ar fi mai veche. inceputurile acestei biserici, potrivit traditiei locale, trebuie cautate in localitatea Zorlentul Mare, judetul Caras-Severin, aflata in vecinatatea Dragomirestiului, spre sud. Aici a fost biserica construita, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vanduta satului Dragomiresti, unde, asezata pe o mica colina poate fi gasita si in prezent.


Invelitoarea de sindrila a bisericii, cat si a micului turn de deasupra pronaosului, se gasesc intr-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului si a decorului sau pictat.

Ambulanta pentru Monumente Banat, face apel la neobositii sai voluntari pentru a salva aceasta frumoasa bisericuta care apartine astazi comunitatii ucrainene. Parohia ortodoxa ucraineana din Dragomiresti impreuna cu Primaria Stiuca, vor asigura cazarea, masa si materialele necesare interventiei. Interventia va avea loc intre 05-16 aprilie 2019, iar duminica nu vom lucra. Cei interesati sa participe, sa-si aduca incaltaminte de lucru, sac de dormit, lanterna, izopren. Acceptam si voluntari pentru o perioada mai limitata de timp„, transmit cei de la Ambulanta pentru Monumente.

Cei interesati sa participe la aceasta interventie sunt rugati sa-si confirme prezenta la urmatoarele numere de telefon:
stud.arh. Daiana Maciulschi 0756306007
stud. arh. Madalina Nica 0732156597

Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Ambulanta pentru monumente Banat este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de cativa ani buni, monumente in Transilvania si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul intregii tari. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT in parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect in Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin.

Mai multe despre activitatea celor de la Ambulanta pentru Monumente Banat gasiti AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.