Ambulanta pentru Monumente intervine de urgenta la biserica de lemn de la Jupanesti, din Timis. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

TIMISOARA. Impreuna, oamenii fac minuni. Dornici sa salveze monumentele din Banat cazute prada degradarii, mai multi tineri arhitecti au pornit intr-o frumoasa aventura in care cer banatenilor sa li se alature ca voluntari.

‘Ambulanta pentru Monumente Banat‘ se va afla in urmatoarele zile la Jupanesti, in judetul Timis, pentru a reface biserica de lemn din localitate.

„Biserica de lemn din Jupanesti este probabil una dintre cele mai vechi biserici din Banat, ca tipologie de plan, imbinari si volumetrie, insa informatii in ceea ce o priveste sunt extrem de puţine. Cei cativa cercetatori care s-au aplecat asupra sa o dateaza undeva intre sfarsit de secol 17 si inceput de secol 18, desi datari precise nu exista”, spun organizatorii.

Pretioasa biserica se afla astazi uitata in cimitir, cu acoperisul distrus de ploi si zapezi.

Oamenii din sat au incercat s-o apere de vijelii cu o prelata uriasa care a fost spulberata de furtunile dese din aceasta vara. Tocmai de aceea, Ambulanta pentru Monumente Banat si-a propus, cu sprijinul Mitropoliei Banatului si a comunitatii locale, sa intervina asupra invelitorii de sindrila foarte deteriorata, prelungind astfel viata monumentului si pregatindu-l pentru o ulterioara restaurare. Mitropolia Banatului pune la dispozitia „medicilor” materialele de interventie (sindrila, lati, etc.), in valoare de 3500 de euro.

Ambulanta pentru Monumente Banat, cu ajutorul voluntarilor, va incerca sa salveze aceasta bisericuta. Iar cu sprijinul Mitropoliei Banatului si a Primariei Orasului Faget, voluntarii vor avea cazarea si masa asigurate.

Actiunea se va desfasura intre 17 si 24 august.

Proiectul Ambulanta pentru Monumente Banat este un proiect cultural finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania, din Timbrul de Arhitectura, fiind coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT, in parteneriat cu Asociatia Monumentum, Directia Judeteana pentru Cultura Caras- Severin, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara.

In urma cu o luna, echipa de la Ambulanta pentru Monumente Banat a intervenit la Moara Indaratnica din Complexul de Mori pe Apa de la Eftimie Murgu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.