Ambulanta pentru Monumente intervine de urgenta la Moara Indaratnica de la perete, din Banat. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

TIMISOARA. Impreuna, oamenii fac minuni. Dornici sa salveze monumentele din Banat cazute prada degradarii, mai multi tineri arhitecti au pornit intr-o frumoasa aventura in care cer banatenilor sa li se alature.

CITESTE SI: Cea mai frumoasa gara din Romania, cu cel mai romantic peron, aflata in Banat, va fi readusa la stralucirea de odinioara 

Ambulanta pentru Monumente Banat‘ se va afla in urmatoarele zile la Rudaria, in complexul de mori pe apa, unic in Europa. Tinerii arhitecti voluntari vor actiona precum echipajele medicale in misiune si vor face o interventie de urgenta, la care orice sprijin e binevenit.

‘Pacientul’ va fi „Moara Indaratnica de la perete„, probabil cea mai veche moara de la Rudaria, care se afla intr-o stare avansata de degradare. Abandonata in urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere si mai zdravene, Indaratnica a hotarat sa reziste pana cand va putea sa macine din nou faina. Voluntarii vor sa faca mai multe reparatii rapide, pana la restaurarea valorosului monument.

Intre 9 si 12 iulie, oricine doreste sa-si suflece manecile si sa dea o mana de ajutor e asteptat la Rudarie (comuna Eftimie Murgu). Va avea uneltele, masa si casa asigurate.

 

Proiectul nostru se bazeaza pe voluntariat si implicarea comunitatilor locale, pe care le vom sprijini in realizarea interventiilor. Ambulanta pentru monumente Banat isi propune sa faca proiecte de punere in siguranta si interventie de urgenta, avand scopul mai degraba de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanta, prelungind si salvand astfel viata unui monument si pregatindu-l pentru o ulterioara restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare sociala a tinerilor, pregatirea viitorilor arhitecti si co-interesarea si mobilizarea comunitatilor in prezervarea si valorificarea patrimoniului imobil ca marca a identitatii lor culturale. Interventia va presupune, in principiu, inlocuirea invelitorii foarte degradate din sindrila. Alaturi de noi, va lucra si un mester sitar din sat, care ne va initia in tainele acestui mestesug arhaic. Aceasta interventie este sprijinita de Primaria din Eftimie Murgu, care ne va ajuta cu toata logistica necesara, inclusiv masa si cazarea in sat„, transmit organizatorii actiunii.

Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Ambulanta pentru monumente Banat este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de cativa ani buni, monumente in Transilvania si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul intregii tari. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT in parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect in Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin.

Detalii despre actiunea de la Moara Indaratnica gasiti AICI.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.