TIMISOARA. Este de ajuns sa treci pragul uneia dintre maternitatile din Timisoara si imediat te incearca trairi confuze. La inceput nu stii ce e cu tine pentru ca acele stari nu le-ai mai trait pana atunci. Pe de o parte simti fericire si multa liniste, pe de alta parte simti o apasare si o tensiune care stau sa te doboare. Vorbim de cele doua dimensiuni ale existentei: viata si moartea. Intr-o parte, o fiinta fragila vine pe lume, in cealalta parte, altele se sting incet, iar strigatul mut al durerii lor nu poate fi auzit de nimeni.
In saloanele unde ganguresc bebelusii adusi pe lume vezi femei fericite, implinite. De cum patrunzi in incaperi, o emotie puternica iti strabate trupul. Simti viata in fiecare coltisor.
„Mi-am dorit mult acest copil. A fost o binecuvantare pentru mine si familia mea sa aduc pe lume un copil sanatos, de nota 10. Mai am copii acasa, dar nu m-am gandit nicio clipa sa renunt la cel pe care l-am adus acum pe lume„, spune pentru opiniatimisoarei.ro o mamica tanara cu zambetul pe buze.
Cu pasi usori, cu grija sa nu faci vreun zgomot, strabati culoarele maternitatii. Prin usile intredeschise zaresti mamici tinandu-si in brate copiii zdraveni si sanatosi, picioruse rozalii ce se itesc din paturitele colorate, tinute cu mare grija la piept, dar si femei framantate, care inca stau cu sufletul la gura asteptand sa fie anuntate ca pruncii lor nascuti prematur sunt in siguranta, ca au trecut peste orice primejdie.
„Am facut multe avorturi in tinerete. Eram batuta crunt de sotul meu, dormeam pe la vecini si mancam pe unde apucam. In jur de sase avorturi am facut cu primul sot. Nu mi-i doream pentru ca nu aveam cu ce sa-i hranesc. Acum imi pare rau pentru ceea ce am facut. De multe ori mi-au aparut in vise copilasii. Drept urmare, am hotarat, dupa multe greseli pe care le-am facut in tinerete, sa aduc pe lume acest copil. Este sanatos si a primit nota zece la nastere. Am plans doua zile de fericire„, spune cu ochii in lacrimi o tanara de 36 de ani.
Trecerea dintre viata si moarte se face brusc si dintr-o data, la doar cativa pasi, pe acelasi culoar, patrunzi intr-un alt loc, intunecat, iar fiori reci te trec pe sira spinarii. Este locul unde au loc intreruperile de sarcina. Aici, vin femei care vor sa scape de fapturile pe care le poarta in pantece. Femei cu probleme, care sunt prea sarmane pentru a-si creste pruncii, ori tinere care, dupa un ‘accident’, cum spun ele, au ramas insarcinate si e mult prea devreme sa se ‘inhame’ la o asemenea responsabilitate.
„Am facut un chiuretaj acum cateva minute. Mai am acasa copii. Am hotarat sa renunt la copil pentru ca nu am cu ce sa il cresc. Cand o sa ajung acasa, cu siguranta o sa plang„, spune o tanara careia nu i-a luat mai mult de cincisprezece minute sa ‘scape’ de pruncul pe care nu si-l dorea.
Daca in perioada comunista avortul si contraceptia erau interzise in Romania, iar femeile care recurgeau la aceste metode puteau ajunge la inchisoare, in prezent legislatia din Romania le permite acestora sa faca avort la cerere pana la 13 saptamani. Rezultatul? In fiecare an numarul nou-nascutilor scade dramatic.
In Timisoara exista medici ginecologi care au decis sa nu mai faca niciodata intreruperi de sarcina la cerere, dar si altii care refuza interventiile de acest fel in perioada posturilor de peste an si a sarbatorilor religioase.
Au luat aceasta hotarare pentru ca au constientizat intr-un final ca nu au dreptul sa ia viata nimanui, dar si din motive ce tin de constiinta sau religie. Dr. Ionel Spatariu, dr. Carmen Danciulescu, dr. Dan Pascut, dr. Alexandru Moscu, dr. Marius Forga, dr. Ionel Cioata, dr. Oana Lovin, dr. Lucia Terme Has sunt doar cativa dintre ginecologii timisoreni care NU mai fac intreruperi de sarcina. Ba mai mult, acesti medici timisoreni se numara printre ginecologii pe care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, i-a decorat cu Diploma Originala si Medalia „Sfintii Martiri Brancoveni” pentru alegerea lor.
De cand in sala de operatie intra doar sa aduca copii pe lume ori sa rezolve probleme medicale, doctorita Lucia Terme Has spune ca e mult mai linistita si impacata cu ea.
„Nu mai fac intreruperi de sarcina de multi ani. Constiinta ma face sa-mi traiesc meseria alaturi de lucruri frumoase si divine, fiind alaturi de paciente care isi doresc copii. Am spus lucruri divine, pentru ca sarcina, conceperea unui copil, o consider o divinitate suprema. Cuvantul ‘sarcina’ din dictionar semnifica obligatie, raspundere morala, misiune, starea femeii gravide. Avortul la cerere prin aspiratie reprezinta extragerea produsului de conceptie, a sarcinii. Viata trebuie sa fie in armonie cu regulile naturii. Un lucru foarte important este ca o sarcina trebuie sa fie dorita. Contraceptia nu este doar responsabilitatea femeii, ci si a barbatului„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Lucia Terme Has, medic primar Obstetrica-Ginecologie.
Doctorita Terme spune ca decizia sa a venit intr-o zi in care constiinta i-a dictat altfel.
„Asa am simtit. Niciodata nu mi-a placut sa fac avorturi. Le faceam foarte rar, dar efectiv, dupa un timp, nu am mai putut. La un moment dat am zis ca nu mai pot si am inceput sa refuz femeile sa le fac chiuretaj„, a adaugat dr. Terme.
Femeile care trec pragul salii unde se fac chiuretaje sunt constiente ca, odata cu aceasta experienta, ceva se va schimba in ele pentru totdeauna. Ca totul este, pana la urma o trauma cu care vor trebui sa traiasca toata viata. De aceea, medicul Lucia Terme Has chiar incearca sa le intoarca din drum pe pacientele care vin pentru avort.
„Cu ceva timp in urma am avut un caz care m-a miscat emotional. Am reusit sa conving o femeie sa nu faca chiuretaj si, spre surprinderea mea, dupa ce a nascut, a venit la spital cu copilul. Nu va pot exprima starea ei, fata ei: „Doamna doctor, va multumesc!”. Acel cuvant, „multumesc!” mi-a facut ziua extraordinara. Am simtit o bucurie imensa ca acea femeie a avut curajul sa dea o viata, chiar daca stia ca are probleme acasa sau ca nu-i ajung banii„, ne-a povestit doctorita.
Medicul timisorean care de 15 ani nu a facut niciun avort
Dr. Ionel Cioata, unul dintre cei mai renumiti specialisti in obstetrica – ginecologie din Timisoara, a facut aceasta alegere in urma cu 15 ani.
„Am incetat sa mai fac avorturi, pentru ca am constientizat ca exista Dumnezeu, iar avortul este un pacat capital. Am facut foarte multe chiuretaje pentru ca am prins si perioada Revolutiei din ’89. Eram rezident in acea perioada. In anul 1990, intr-un spital din Timisoara, unde am lucrat pana acum patru ani, a fost macel. Acolo zilnic se faceau peste 100 de avorturi„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Ionel Cioata.
Doctorul povesteste ca au fost multe cazuri care l-au marcat de-a lungul carierei.
„Inainte de ’89 ma marcau fetele tinere sau chiar femeile care aveau mai multi copii si din cauza acelui decret, care prevedea ca femeia are voie sa faca intrerupere de sarcina doar dupa al patrulea copil sau dupa doua operatii de cezariana. Multe dintre femei apelau la diverse metode prin care isi puneau viata in pericol. Veneau in stadii depasite, cu complicatii pulmonare, renale si in special complicatii legate de coagularea sangelui. Am vazut femei tinere de 18-19-20 de ani care au murit sub ochii nostri din cauza acelor complicatii. Dupa aceea, ce m-a marcat teribil, a fost imaginea cu doua ambulante in care era sange peste tot. Se faceau pe banda rulanta aceste chiuretaje. Nu au cum sa se stearga vreodata din memoria mea acele imagini„, a povestit cu amaraciune doctorul timisorean.
Cat de riscant e un avort?
In spitale, femeilor care vor sa avorteze le sunt aduse la cunostinta, inainte sa urce pe masa de operatii, riscurile la care se expun. Acestea sunt dintre cele mai variate. Riscurile imediate sunt perforatia uterina, hemoragia, infectiile urinare si riscurile anestezice (hipotensiune si colaps). In ceea ce priveste riscurile de dupa operatie, acestea sunt hemoragia prelungita (prin resturile care pot ramane in uter), tulburarile de menstruatie, inflamarea pelviana, sterilitatea si nu in ultimul rand, sindromul post avort (frustrare, vinovatie, neliniste, depresie).
„Printre complicatiile care pot sa apara se numara complicatiile hemoragice si complicatiile infectioase. Cele hemoragice se refera la hemoragia dupa chiuretaj, perforatia uterului cu hemoragie. De asemenea, pot sa apara tromboze. Complicatiile infectioase apar dupa un avort si sunt legate de resturile care pot ramane in cavitatea uterina, iar femeia poate face endometrita – o inflamatie a cavitatii uterine si a musculaturii uterine care se poate propaga la ovare sau la trompe. Aceste complicatii hemoragice sau infectioase pot sa determine sterilitatea secundara sau definitiva a femeii. Pacientele, chiar daca pozeaza in victorioase dupa un avort, mereu vor ramane cu o cicatrice in suflet, care nu se va vindeca niciodata„, spune medicul ginecolog Ionel Cioata.
Metodele contraceptive, la indemana oricarei femei
Medicul Lucia Terme Has sfatuieste femeile sa recurga la metode contraceptive, daca nu-si doresc un copil. Acestea sunt dintre cele mai variate, incepand de la pilula de a doua zi, anticonceptionalele, steriletul, prezervativul, spermicidele, metoda temperaturii bazale sau metoda intreruperii contactelor sexuale in perioada ovulatiei (a 10-a – a 14-a zi a ciclului menstrual).
„As sfatui femeile sa se gandeasca de mai multe ori inainte sa faca un avort. Este important sa nu se ajunga la o sarcina nedorita. Contraceptia nu este responsabilitatea doar a femeii, este si a barbatului. Din momentul in care a fost conceput, embrionul inseamna viata. Toti ne nastem si venim cu un scop pe pamant. Toti avem de facut ceva pentru aceasta lume. Avortul la cerere, din punctul meu de vedere, nu este numai pacatul femeii, ci si al comunitatii in care convietuieste. Daca se ajunge la o sarcina nedorita, este bine ca femeia sa vorbeasca cu familia, cu partenerul de viata„, completeaza Lucia Terme Has.
Avortul, pacatul capital condamnat de Biserica
Avortul este considerat unul dintre cele mai mari pacate, iar Biserica dintotdeauna l-a condamnat. Viata este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care Dumnezeu ni le-a putut oferi si nimeni nu are dreptul sa-l smulga, ar spune orice preot.
„Invatatura Bisericii sustine ca sufletul este creat la conceptie, iar noi exprimam acest adevar in chip liturgic sarbatorind zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul (23 septembrie), cea a Maicii Domnului (9 decembrie) si a Mantuitorului Iisus Hristos (Bunavestire, 25 martie). Avortul facut in orice moment al sarcinii este o forma de omucidere si atrage vina asupra celui care savarseste acest lucru, la fel de mult ca si asupra mamei. Aveti marturia medicilor care, in urma intrebarilor pe care si le-au pus si in urma cercetarii constiintei lor, au renuntat la practica avortului. Avand onestitate, trebuie sa cercetam si persoanele care au solicitat avortul, in urma caruia au suferit traume pe care le-au purtat toata viata; si vorbim de marturia femeilor care nu sunt neaparat credincioase, dar isi marturisesc suferinta post-avort. Biserica nu a condamnat niciodata pacatosul, ci a condamnat pacatul„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Lucian Florea, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Timisoarei.
Depresia dupa un avort – o problema care trebuie tratata
Dupa o intrerupere de sarcina, exista posibilitatea ca femeia sa sufere o trauma puternica si sa cada in depresie. Vorbim de un sentiment de vinovatie, de frustrare si de neliniste. O mustrare de constiinta care nu-i da pace si care o chinuie odata cu fiecare secunda care trece. Este vorba de acel sentiment de regret ca a facut ceea ce nu trebuia, ca a luat dreptul la viata unei fapturi nenascute.
Psihologii spun ca avortul poate lasa urme adanci la nivelul psihicului unei femei, de aceea ea trebuie ajutata sa depaseasca acest obstacol, care nu este unul deloc usor.
„Avortul poate sa fie o solutie pe care femeia o accepta usor sau poate sa fie o pierdere foarte mare, si atunci unele femei trec foarte usor peste aceasta pierdere, in cateva zile, altele trec in luni, ani, sau in unele cazuri poate sa ramana toata viata cu urmari. De obicei, persoanele care nu se afla la primul avort, depasesc mai usor si sunt mai putin afectate decat cele care se afla la prima experienta. De-a lungul carierei mele, am vazut ca sunt foarte importante modelele si valorile care sunt promovate de familia din care femeia provine si in mediul in care ea a trait. Daca mama a avut un avort si a reusit sa treaca repede peste el, nu a lasat urme la nivel psihologic, fiica va putea sa recurga mai usor la un astfel de gest si va fi mai putin afectata. In caz contrar, daca mama a avut un avort si a suferit, si fiica va fi afectata„, explica pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.
Motivele pentru care femeile recurg la aceste gesturi extreme sunt dintre cele mai diverse.
„Cele mai profunde efecte negative le suporta de obicei femeile care nu au sprijin, ma refer la sprijinul partenerului, al apropiatilor, mai ales cand acestia condamna avortul sau cand nu le ofera niciun fel de intelegere emotionala, afectiva. Un impact mai mare il are avortul in cazul femeilor care si-ar dori copilul, dar care recurg la avort din motive economice sau din cauza unor situatii familiale aparte sau profesionale pentru ca astfel se naste sentimentul de vinovatie, de neputinta. Cand suferim o pierdere, oricare ar fi ea, sunt cateva stari caracteristice de o intensitate variata pe care le trecem toti indiferent de pierdere. Ele sunt negare, furie, negociere, depresie, acceptare si in final integrarea pierderii. Orice pierdere, oricat de mica, implica parcurgerea acestor etape. Durata parcurgerii acestora variaza in functie de semnificatia pe care o dam lucrului pierdut, relatiei pierdute si nivelului de vinovatie pe care ni-l atribuim pentru pierdere. In functie de cum ne raportam la aceasta pierdere, putem sa depasim acest lucru in cateva ore, zile sau sa ramanem blocati in procesul respectiv„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.
Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica din 2013, numarul de avorturi la cerere a fost de peste 80.000, in scadere fata de anii anteriori (2012 – 87.477 de cazuri, 2011 – 102.896 de cazuri, 2010 – 101.271 de cazuri). Cele mai multe se inregistreaza in intervalul de varsta 20 – 40 de ani, cand intre doua si trei femei din 100 fac intrerupere de sarcina in Romania.
Pareri
un alt ” articol” scris de Magda
Vlad, ti un pic ciuda, huh?! :)) Ca ea lucreaza la cel mai tare ziar de stiri din Tm si tu nu? :))
da chiar imi e , sa scrii articole fara o documentatie corespunzatoare si sa mai si primesti bani pt asta e ceva rar dar opinia nu este ” cel mai tare ziar din Tm” dupa cuvintele tale de gimnaziu
Mai, comentatorule, ce nu-i documentat in materialul asta, tantalaule? Te bagi si tu in seama fix ca musca in …. calului. Bag mana in foc ca nici macar nu te-ai obosit sa-l lecturezi, dar simti nevoia sa zici ceva, ca sa nu taci. Astia de la opinia ar trebui sa mai cenzureze din comentariile retarzilor. Zau
ce sa cenzureze? ca am exprimat dorinta de a primi salar pe o munca de proasta calitate??? opinia Tm ar trebui sa nu angajeze persoane ca Magda dar asa ceva e posibil doar la un ziar de alt nivel
Mai, Vlad, ce ai cu fata? Ti-a dat papucii si acu te razbuni ca Pacala pe sat? Adica exact ca un bou? Iar daca ziarul nu ti-e pe plac, la ce mai pierzi vremea pe aici? SIgur astia de la opinia n-au nevoie de cititori ca tine. Pentru cei cu 1 neuron sunt destule alte saituri in timisoara
Cum pana mea, femeie fiind (cred – n-as judeca in vreun fel daca n-ar fi asa!!!) poti sa debitezi asemenea aberatii.
Crede-ma – sunt ultimul feminist de pe lume. Dar ceea ce subliniezi tu are de-a face cu un atac direct la drepturile unor fiinte umane, coincidental muieri. Cum adica sa propui, cu asa nonsalanta, ca avortul e crima? De unde autoritatea asta morala suprema? Aceeasi autoritate pe care o exerciti asupra numeroaselor femei care decid in buna stiinta ca nu vor, din varii motive, un copil in acel moment. Doctorii care nu mai vor sa practice aceasta latura a ginecologiei si au aceasta posibilitate, n-au decat! Problema ar fi cand ar refuza categoric unei femei acest lucru pe motive religioase, de exemplu, netinand seama de consecintele pe care acest act le-ar avea asupra pacientei.
Dar nu despre asta e vorba. Eh, bine – ba da, despre asta e vorba. Vroiam sa te indreb cum ai reusit sa ma enervezi pe mine, un sexist neinduplecat? Dar as baga mana-n foc ca habar n-ai.
Misule, avortul chiar este o crima. Faptul ca nu recunoastem nu face sa fie o crima mai mica. Sa fii ajuns atata de reci la inimi incat chiar nu mai deosebim binele de rau, moartea de viata, crima si pacatul? Acolo este o fiinta careia i se intrerupe viata. Daca asta nu e crima, atunci inseamna ca societatea din 2015 are o problema grava.
A, ca femeia e in totalitatea facultatilor mentale si stie exact ce face si ce-si doreste, asta e alta poveste. Insa asta nu schimba cu nimic faptul ca avortul e o crima. Si atunci de ce sa ne ferim de cuvinte? Ar trebui sa ii numim sfinti pe doctorii care fac asta, sau pe femeile care recurg la avort?
Uite diferenta dintre viata si moarte: https://www.facebook.com/provitabucuresti/photos/a.10150329622294309.366055.216961769308/10153060040714309/?type=1
Pt cei care comenteaza aiurea (pro avort), ganditi-va cum era daca vi s-ar fi refuzat sansa la viata. Nu va place viata? Vi se pare corect ca altcineva sa aleaga pt voi? E ca si cum mama unuia din noi alege sa ne ucida acum, la maturitate, ca nu mai are sa ne dea bani. Difera doar varsta, rezultatul e acelasi.
Cati dintre cei care sunt pro avort ar intelege o mama care si-ar ucide copilul in clasa a 3-a pt ca a parasit-o sotul sa zicem si din salariul ei nu-l mai poate tine pe copil la scoala? Este lipsa banilor o scuza pt crima? Sau rusinea ca „s-a intamplat un accident”? Dar cand ai facut ce ai facut cu colegul de banca nu ti-a fost rusine, tu minora fiind?
Nu judec, ca-s convins ca nu e usor, insa nu mi se par corecte comentariile ca unele de mai sus, care zic ca avortul nu este crima!
Ca tot ne place sa comentam toti pete tot (forumuri, retele de socializare, etc.). Poate ar fi mai bine sa tacem…
https://www.facebook.com/provitabucuresti/photos/a.10153227175809309.1073741852.216961769308/10153227176244309/?type=1
Si daca femeia a fost violata, a ramas insarcinata si nu isi doreste copilul? Sunt n posibilitati sau imposibilitati puse in stuatii diferite… Deci nu dati cu piatra!!!
Aceasta dr Bularga Lucia i-a spus surorii mele s-a faca avort pe motivul urmator: fat oprit din evolutie, dar sora mea a ascultat si o a doua parere a dnei dr Todorut inainte de a face crima si vreau sa va spun ca astazi a nasut un baietel sanatos. Oare sa fie o eroare din cauza aparaturilor perimate? Cine stie?! Bine ca nu i-a ascultat sfatul. Doamne ajuta la toata lumea!