TIMISOARA. Desi a anuntat ca transportatorii vor putea plati Taxa de tranzit prin eBanking si la benzinarii, iata ca primarul Nicolae Robu ofera acum noi variante de achitare: online, pe site-ul Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara, dar si la casieria Directiei.
Noua taxa a fost aprobata in luna mai a acestui an. Este intr-o forma diferita fata de cea pe care a incercat sa o impuna Administratia Ciuhandu, care a fost pana la urma atacata in instanta. Aceasta se va aplica din 2014 doar transportatorilor cu autovehicule marfa de peste 7,5 tone care aleg sa tranziteze Timisoara, desi au la dispozitie rute ocolitoare. Ei vor plati 200 de lei/ tranzit. Cei care trec prin oras si nu au centura de ocolire sau cei care transporta marfa chiar in Timisoara nu vor trebui sa o plateasca.
Traseul cu plata al taxei de tranzit
Modalitatea de achitare a taxei a fost aprobata luni, de consilierii locali, in cadrul sedintei festive a Consiliului Local Timisoara, cu ocazia a 24 de ani de la Revolutie.
Totodata, alesii au stabilit si valoarea amenzilor pentru cei ce nu platesc taxa: 2.500 de lei tranzitarea fara documente care sa ateste ca taxa a fost achitata.
Mai mult decat atat, a fost stabilita si ruta folosita de soferii care trebuie sa plateasca taxa. Asadar, doar cei care merg pe acest traseu sunt nevoiti sa achite 200 de lei/ tranzitare la Primaria Timisoara. Este dat si traseul ocolitor pentru cei care nu doresc sa plateasca taxa de tranzit.
„Incepand cu anul 2014, vehiculele sau ansamblul de vehicule de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, care tranziteaza Timisoara pe urmatorul traseu: str. Gheorghe Adam (de la intersectia cu Calea Dorobantilor) – str. Avram Imbroane – str. Aristide Demetriade – str. Divizia 9 Cavalerie – str. Amurgului si retur, vor plati o taxa de tranzit in valoare de 200 de lei/tranzitare, stabilita confom HCL privind stabilirea impozitelor si taxelor locale in Timisoara. Ruta ocolitoare pe acest tronson este urmatoarea: Calea Dorobantilor (de la intersectia cu str. Ghe. Adam) – DN 6km 550+060 – centura de nord – Calea Aradului (pana la intersectia cu str. Amurgului) si retur”, se arata in proiectul de hotarare aprobat luni de alesi.
In plus, consilierii locali ofera si definitia tranzitului. Dupa ce o plateste, soferul trebuie sa aiba cu el dovada achitarii taxei.
„Tranzitul reprezinta trecerea vehiculelor care transporta marfa pe teritoriul Timisoarei fara alte stationari decat cele strict necesare pentru schimbarea directiei. Nu sunt in tranzit vehiculele care aduc/preiau marfa in/din Timisoara. Taxa de tranzit se achita online, accesand site-ul www.dfmt.ro. Dovada achitarii taxei online se afla la conducatorul auto si trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele elemente: numarul de inmatriculare al vehiculului sau ansamblului de vehicule si perioada pentru care a fost achitata”, mai scrie in proiect. In urma unui amendament initiat de Dan Diaconu, soferii pot plati si la casieriei Directiei Fiscale.
Cine da amenzile!
Cei care nu achita 200 de lei pentru fiecare tranzitare sunt pasibili de amenzi usturatoare: 2.500 de lei amenda.
„Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 2.500 ron tranzitarea Timisoarei fara achitarea taxei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre agentii Politiei Rutiere, agentii Directiei Politiei Locale, precum si de catre personalul Biroului Transport si Compartimentului Siguranta Circulatiei din cadrul Serviciului Transport si Siguranta Circulatiei a Directiei Tehnice – Primaria Timisoara”, noteaza specialistii Primariei in proiectul de hotarare. Proiectul a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru”.
Pareri
Sa fie prezentat public HCL dat de Consiliul Local Timisoara cu taxa de 200 lei pentru autovehiculele mai grele de 7, 5 tone, deoarece ultima hotarare este data in septembrie 2013 cu nr. 477 /27.09.2013 unde taxele pornesc de la 50 lei/zi pana la 600 de lei/zi in functie de tonaj si traseu.