Amenzi de pana la 20.000 de lei pentru cei care nu isi curata terenurile de ambrozie. Avertismentul Agentiei pentru Protectia Mediului Timis

TIMIS. Agentia pentru Protectia Mediului Timis atrage atentia cetatenilor si autoritatilor administratiei publice locale din judetul Timis despre necesitatea combaterii abroziei, cunoscuta ca iarba parloagelor.

Amenzile ajung pana la 5.000 de lei pentru persoanele fizice si 20.000 de lei pentru persoane juridice.

CITESTE SI: In cateva zile se inchide complet Calea Bogdanestilor, la Timisoara, pentru cateva luni. Ultimele imagini de pe santier. Video

Agentia pentru Protectia Mediului Timis a transmis o informare tuturor primariilor din judet privind necesitatea realizarii de lucrari periodice pentru prevenirea, combaterea si distrugerea buruienii pe toata perioada de vegetatie a acesteia.

Ambrozia este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv in zonele lasate in paragina cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a cailor ferate, in apropierea daramaturilor pe şantierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie şi prost intretinute.

Perioada de polenizare incepe la sfarşitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august şi se intinde pana in octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozia se ridica in aer de la rasaritul soarelui, concentratia atinge maximul zilei la amiaza, minimul fiind dupa ploaie şi noaptea.

Exista si unele metode pentru combaterea acestei buruieni. Cele mai bune rezultate se pot obtine prin cosirea manuala sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Cositul mecanic sau manual trebuie facut cat mai aproape de suprafata solului pentru distrugerea tuturor ramificatiilor care pornesc din tulpina principala. Se recomanda cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat inaintea fructificarii plantei. Lucrarile de combatere se repeta in fiecare an pana la eradicarea completa a buruienii.

Distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrari de discuit, grapat sau prin folosirea unor cositori mecanice atunci cand buruiana este raspandita in interiorul tarlalelor agricole. Cand buruiana este raspandita pe suprafete mai mari se pot aplica erbicide, dupa caz, incepand de primavara devreme cand buruiana are 10 – 15 cm.

Potrivit prevederilor legale, distrugerea acestei buruieni se face de catre toti proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole, precum si beneficiarii lucrarilor de constructii, unde au fost identificate focare de infestare. Acestia au obligatia ca, dupa distrugerea buruienii, sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat, in vederea verificarii aplicarii lucrarilor de combatere.

Cei care nu isi curata terenurile de ambrozie, pot fi amendati. Amenzile sunt de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice, iar persoanele juridice de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.