Alegerile din 2 noiembrie numite alegeri mid-term, adica la jumatatea perioadei mandatului prezidential sunt alegeri care vor determina majoritatile parlamentare in Camera Reprezentativilor (Camera) si in Senatul American pentru viitorii doi ani. Toti 435 de membri ai Camerei vor trebui sa fie alesi sau realesi si numai 37 de membri ai Senatului vor fi alesi sau realesi in Senatul American. Concomitent cu aceste alegeri se vor alege si alti 37 Guvernatori ai statelor federale care constituie Uniunea Americana. La ora actuala, Partidul Democrat, in frunte cu Presedintele Obama, detine majoritatea in Senat cu un plus de 18 (59-41) de reprezentativi (inclusiv doi independenti care voteaza cu democratii intotdeauna). In Camera, Democratii detin o majoritate de 77 (255-178) de senatori. Ambii sefi ai camerelor sunt astazi bineinteles Democrati. De obicei partidul care da Presedintele pierde un numar de locuri in aceste alegeri, in special in primul (si cate odata ultimul) mandat din cele doua posibile. Incepand cu 1946 partidele Presedintilor pierd locuri in Camera, media este de 25 de locuri si 3 locuri in Senat. Istoric vorbind despre Presedintii Democrati situatia arata cam asa: Truman (1946) si Clinton (1992) au pierdut fiecare 54 de locuri in Camera, Johnson (1966) a pierdut numai 48. Deoarece situatia economica in SUA anului 2010 este foarte proasta si somajul atinge aproape 10 procente, unele sondaje arata posibilitatea pierderii majoritatii in ambele camere ale Parlamentului. Un analist al Contributors.ro crede ca in Camera pierderea este aproape sigura, dar in Senat democratii vor reusi sa-si mentina o majoritate minora. Pierderea majoritatii in Parlament nu este critica de obicei pentru administratia prezidentiala americana, bineinteles cu mici exceptii. In orice caz, Presedintelui American ii va fi mai greu sa-si promoveze proiectele legislative cu o Camera majoritar Republicana si foarte greu daca si Senatul va fi Republican. Trebuie de inteles ca si membrii Camerei si cel al Senatului au electorate de reprezentat si politica nu este atat de partizana ca in Romania. Desi in 1996 Presedintele Clinton (D) nu avea majoritate in nici o camera a Parlamentului si nu a reusit sa-si promoveze proiectele pana in situatia de a nu trece bugetul de stat el nu a fost destituit in cazul Monica Lewinsky, desi lucrul ar fi fost extrem de facil cu ajutor majoritatii in ambele camere.
Alegerile din 2 noiembrie numite alegeri mid-term, adica la jumatatea perioadei mandatului prezidential sunt alegeri care vor determina majoritatile parlamentare in Camera Reprezentativilor (Camera) si in Senatul American pentru viitorii doi ani. Toti 435 de membri ai Camerei vor trebui sa fie alesi sau realesi si numai 37 de membri ai Senatului vor fi alesi sau realesi in Senatul American. Concomitent cu aceste alegeri se vor alege si alti 37 Guvernatori ai statelor federale care constituie Uniunea Americana.
La ora actuala, Partidul Democrat, in frunte cu Presedintele Obama, detine majoritatea in Senat cu un plus de 18 (59-41) de reprezentativi (inclusiv doi independenti care voteaza cu democratii intotdeauna). In Camera, Democratii detin o majoritate de 77 (255-178) de senatori. Ambii sefi ai camerelor sunt astazi bineinteles Democrati.
De obicei partidul care da Presedintele pierde un numar de locuri in aceste alegeri, in special in primul (si cate odata ultimul) mandat din cele doua posibile. Incepand cu 1946 partidele Presedintilor pierd locuri in Camera, media este de 25 de locuri si 3 locuri in Senat. Istoric vorbind despre Presedintii Democrati situatia arata cam asa: Truman (1946) si Clinton (1992) au pierdut fiecare 54 de locuri in Camera, Johnson (1966) a pierdut numai 48.
Deoarece situatia economica in SUA anului 2010 este foarte proasta si somajul atinge aproape 10 procente, unele sondaje arata posibilitatea pierderii majoritatii in ambele camere ale Parlamentului. Un analist al Contributors.ro crede ca in Camera pierderea este aproape sigura, dar in Senat democratii vor reusi sa-si mentina o majoritate minora.
Pierderea majoritatii in Parlament nu este critica de obicei pentru administratia prezidentiala americana, bineinteles cu mici exceptii. In orice caz, Presedintelui American ii va fi mai greu sa-si promoveze proiectele legislative cu o Camera majoritar Republicana si foarte greu daca si Senatul va fi Republican. Trebuie de inteles ca si membrii Camerei si cel al Senatului au electorate de reprezentat si politica nu este atat de partizana ca in Romania. Desi in 1996 Presedintele Clinton (D) nu avea majoritate in nici o camera a Parlamentului si nu a reusit sa-si promoveze proiectele pana in situatia de a nu trece bugetul de stat el nu a fost destituit in cazul Monica Lewinsky, desi lucrul ar fi fost extrem de facil cu ajutor majoritatii in ambele camere.