Americanii renunta la scrisul de mana! Acesta va fi inlocuit de scrisul la tastatura

Indiana se alatura statelor americane unde scrisul de mana nu va mai fi obligatoriu, acesta fiind inlocuit cu abilitati „mai utile”, de tastare, dupa cum spun profesorii.  Masura face parte din Initiativa Common Score State Standards, care isi propune sa asigure un invatamant adaptat tehnologiei actuale.

Potrivit regulamentului Common Score State Standards, intrat in vigoare anul trecut si adoptat de majoritatea scolilor americane, scrisul de mana nu mai este obligatoriu in institutiile scolare, anunta totb.ro, care citeaza bbc.co.uk.
Multe scoli sustin ca, pur si simplu, timpul de predare nu este suficient pentru a-i invata pe copii ambele metode de scris.

Copiilor mai mari de 11 ani li se cere „sa demonstreze o stapanire suficienta a tastelor, pentru a tasta cel putin trei pagini intr-o singura sesiune„. Un psiholog din Indiana considera ca timpul alocat scrisului de mana ar putea fi folosit in mod mai productiv. Chiar daca scrisul de mana nu mai este cerut de programe, profesorii au libertatea de a-i mai invata pe copii cum se scriu literele fara ajutorul computerului.

Unii dintre parinti, insa, precum si un grup de psihologi au reactionat violent la decizia scolilor, sustinand ca abilitatea de a scrie de mana nu se rezuma doar la eficienta notarii informatiilor, dezvoltand componente esentiale ale gandirii.

Cred ca intre scrisul de mana si procesele cerebrale de invatare exista o puternica legatura„, sustine unul dintre critici. „Nu sunt de acord. Cum se presupune ca vor sti sa-si scrie propriu nume?„, se intreaba o mama.

Europa are dificultati de citire si abandon in invatamant

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate in invatamant si formare, dat publicitatii in aprimie 2011, nivelul educatiei in Europa a crescut considerabil, mai multi tineri absolvind invatamantul secundar si invatamantul superior decat in urma cu zece ani.

Totusi, abandonul scolar timpuriu continua sa reprezinte o problema care afecteaza un tanar din sapte in Uniunea Europeana si unul din cinci elevi are in continuare competente reduse de citire la varsta de 15 ani. Un indicator al strategiei UE se refera la persoanele cu nivel scazut al competentelor de citire, matematice si stiintifice. Pana in 2010, ponderea celor cu nivel scazut in acest sens trebuia sa scada cu 20% si sa ajunga la 17%. Pana in 2020, acest indicator ar trebui sa fie mai mic de 15%.

Romania are mari probleme la acest capitol si se afla departe de tinta Uniunii Europene. Astfel, tara noastra avea, in 2000, un indicator de 41,3% , in 2008 de 53,5%, iar in 2009 de 40,4%.

In ceea ce priveste ponderea celor care abandoneaza scoala de timpuriu, obiectivul principal UE este ca, pana in 2020, aceasta sa nu fie mai mare de 10%. Romania a avut in 2000 o pondere de 22,9%, in 2008 de 15,9%, iar in 2009 de 16,6%.

Participarea adultilor la invatare pe tot parcursul vietii este un alt indicator la care Romania sta inca slab, comparativ cu alte state UE. Nivelul mediu in UE de participare a populatiei de varsta activa la invatarea pe tot parcursul vietii ar trebui sa atinga cel putin 15% in 2020. Tarile cele mai performante din UE sunt Danemarca, Suedia si Finlanda, Romania avand in 2005 o pondere de 1,6%, iar in 2008 si 2009 – 1,5%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.