An de invatamant cu trimeste, ultima propunere a Ministerului Educatiei. Scoala ar putea incepe la 1 septembrie

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca structura anului scolar ar putea fi modificata si s-ar putea reveni la trimestre in loc de semestre, insa va exista o discutie ampla cu sindicatele, asociatiile de parinti si ale elevilor.

Totodata, elevii ar putea reveni la scoala la 1 septembrie, odata cu profesorii. Ministrul Educatiei a precizat ca, indiferent de varianta pe care se va merge, va propune extinderea anului scolar, incepand cu septembrie 2022.

CITESTE SI: Cea mai frumoasa gara din Romania, cu cel mai romantic peron din Europa, statia Baile Herculane se va intoarce la stralucirea de odinioara. Anuntul Regionalei CFR Timisoara 

„Acest an scolar 2021-2022 ar urma sa inceapa cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledam pentru extinderea duratei anului scolar. In acelasi timp este nevoie si de predictibilitate.

Ministerul Educatiei este dispus sa ia in considerare reanalizarea structurii anului scolar, cu o singura conditie. Aceasta solicitare sa fie facuta prin consens de catre partenerii de dialog social. Toti elevii si parintii din Romania cunosc o anumita structura. Daca revenim asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educatiei, in oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului scolar incepand cu septembrie 2022. Ministerul Educatiei oricum sustine ideea extinderii perioadei de cursuri in invatamantul preuniversitar.

Cu atat mai mult cu cat predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cimpeanu, citat de Ziare.com.

Intrebat ce ar implica revenirea la trei trimestre in anul scolar, ministrul Educatiei a raspuns: „Poate fi o varianta de luat in calcul. Sunt argumente pro si argumente contra. Este nevoie de consultare publica”.

Societatea civila a solicitat liderilor politici o solutie pentru garantarea unui numar minim de zile de scoala intr-un an calendaristic, respectiv masuri concrete pentru ca Romania sa nu mai aiba cel mai comprimat an scolar din Uniunea Europeana, potrivit unui apel initiat de Societatea Academica Romana si semnat de asociatii ale elevilor din mai multe multe judete si de ONG-uri si adresat Guvernului si Parlamentului.

Detalii AICI.

***

Va reamintim, in 5 februarie, a fost semnat ordinul care reglementeaza structura anului scolar 2021-2022, iar acesta a fost publicat in Monitorul Oficial.

Anul scolar 2021 – 2022 incepe la data de 13 septembrie 2021 si se structureaza pe doua semestre (34 de saptamani), dupa cum urmeaza:

Semestrul I: 14 saptamani de cursuri, dispuse in intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Semestrul al II-lea: 20 saptamani de cursuri, dispuse in intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,scoala Altfel’’, in perioada 8 – 14 aprilie, interval in care se pot organiza fazele nationale ale olimpiadelor scolare.

Vacantele elevilor sunt programate astfel:

25 – 31 octombrie 2021: vacanta pentru invatamant prescolar si primar;
23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanta de iarna;
15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanta de primavara;
11 iunie 2022 – pana la data din septembrie 2022 la care vor incepe cursurile anului scolar 2022 – 2023, vacanta de vara.
Prin exceptie de la prevederile anterior mentionate, pentru clasele terminale din invatamantul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral si frecventa redusa), anul scolar are 32 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul scolar are 33 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 3 iunie 2022, in timp ce pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica (exceptand clasele terminale anterior mentionate), respectiv pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are 37 de saptamani de cursuri.

In situatia suspendarii cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), masurile privind parcurgerea integrala a programei scolare prin modalitati alternative stabilite de consiliul de administratie al scolii nu se dispun pe durata vacantelor scolare.

Calendarele examenelor nationale, inclusiv calendarul admiterii in invatamantul liceal (clasa a IX-a), se aproba prin ordine de ministru distincte.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.