Ancheta FBI la Timisoara! Perchezitii DIICOT la tineri acuzati de lovituri informatice spectaculoase in SUA. Vezi o metoda stralucita prin care s-au furat date si s-au golit mii de carduri bancare!

UPDATE: Dupa audieri care au durat aproape intrega zi, 10 persoane au fost retinute pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentate in fara magistratilor Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva. Alte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar. Ceilalti  audiati au fost lasati sa plece acasa.

Acuzatiile care li se aduc celor retinuti sunt: Constituire a unui grup infractional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

_______________________________________________________________

UPDATE: In urma descinderilor  21 de persoane au fost aduse la audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timisoara. Capul retelei, un barbat de  37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, este incarcerat in Germania, unde ispaseste o pedeapsa de trei ani si sase luni pentru inselaciuni prin sisteme informatice.

________________________________________________________________

UPDATE: Seful de cabinet al prefectului de Arad audiat in dosarul fraudelor bancare

Surpriza totala in cazul retelei de tineri care sunt acuzati de fraude informatice prin care s-au furat  informatii de pe mii de carduri bancare ce au fost mai apoi clonate si cu ajutorul carora s-au curatat conturi.

Printre cei luati la audieri se numara si seful de cabinet al prefectului de Arad, Valer Zgardea (foto dreapta).  Acesta e angajat de multa vreme la cancelaria prefectului de Arad Cosmin Pripac.

Se pare ca unul din membrii filierei i-a folosit conexiunea de internet pentru diferite operatiuni.

In total vor fi 21 de persoane audiate în acest caz, pana acum au ajuns la audieri patru persoane. Între persoanele sosite la sediul DIICOT Timisoara si care se afla acum în audieri se numara si seful de cabinet al prefectului din Arad. E om serios, se pare ca de la adresa lui de IP s-a facut conectarea. Urmeaza sa stabilim cine a facut aceasta conectare, poate fi oricine, o ruda, un prieten. Facem verificari”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro procurorul-sef al DIICOT Timisoara, Mircea Andres.

_____________________

UPDATE 1: La una dintre descinderile din Timisoara, facuta in zona blocurilor Ring, politistii au descoperit in apartamentul in care locuia un tanar din Mehedinti, student la Politehnica, droguri, mai precis cannabis.

De asemenea, in garajul subteran al imobilului, tanarul avea un Jaguar, iar in locuinta o multime de laptopuri. Toate conectate la internet si functionale.

 

Video-ul nu poate fi incarcat.

 

______________________________________________________

TIMISOARA. Actiune de amploare a politistilor si procurorilor DIICOT Timisoara, cu ajutorul agentilor FBI, pentru prinderea unor tineri acuzati de fraude informatice care au dus la ‘curatarea’ a sute de conturi ale unor americani. Loviturile erau puse la cale din Romania, via Rusia, Pakistan si Statele Unite ale Americii.

Zeci de perchezitii au loc in aceasta dimineata la adrese din Timisoara, din Arad, dar si din judetele Mehedinti si Caras-Severin.

Anchetatorii vorbesc de o retea de infractori informatici care au pus la punct o metoda spectaculoasa prin care, de-a lungul a 6 ani s-au furat datele a mii de carduri bancare.

Practic, mai multi tineri romani au creat un program informatic prin care au reusit sa fure informatii de pe cel putin 6.000 de carti de credit, au vandut apoi datele la bucata in Rusia, Pakistan si SUA, iar din banii obtinuti, si-au cumparat case si masini de lux. Vorbim de una dintre cele mai importante grupari de infractori cibernetici din Romania.

Cum functiona reteaua?

Potrivit anchetatorilor, filiera actiona inca din anul 2008. Romanii din grupare au creat un program informatic care depista vulnerabilitatile mai multor sisteme de plata.

Plasau programul pe internet si descopereau unde POS-urile nu erau bine securizate. Majoritatea s-au dovedit a fi in  restaurante, fast-food-uri si benzinarii din America.

Odata identificate restaurantele ori statiile de carburanti, se trecea la faza a doua a operatiunii.

Un alt program, de tip keylogger (un program care lucreaza in background, de cele mai multe ori nefiind sesizat de menagerul de sistem si care inregistreaza toate apasarile de taste care se executa, iar informatiile sunt puse intr-un fisier), era introdus in computerele care coordonau POS-urile, fara ca utilizatorii sa banuiasca ceva. In momentul in care  se facea o plata cu cardul, acest program inregistra fara gres numarul de cont si parola clientului.

In timp, se intocmeau liste cu datele cardurilor bancare, ce ajungeau la capii retelei din Romania, 5 tineri, care, mai apoi, NU scoteau banii, ci vindeau informatiile unor indivizi din SUA, Pakistan si Rusia, care plateau foarte bine pentru ele. Acestia le trimiteau romanilor banii prin serviciul Moneygram, in transe, pentru ca sumele sa nu bata la ochi.

Strainii care cumparau informatiile din Romania se ocupau mai apoi de clonarea cartilor de credit si scoteau diverse sume din conturile americanilor.

Banii incasati pentru datele vandute in Rusia, Pakistan sau SUA, erau ‘spalati’ de romani, care cumparau case, apartamente sau masini scumpe.

‘Afacerea’ a ajuns insa in vizorul agentilor FBI, care au inceput cercetarile si au si audiat deja mai multe persoane in America.
De asemenea, Biroul Federal de Investigatii a solicitat informatii de la 109 banci care au confirmat retragerile de bani din conturile oamenilor via Rusia, Pakistan sau Statele Unite.

Ancheta s-a extins, astfel ca agentii FBI au cerut ajutorul si procurorilor DIICOT Timisoara pentru prinderea membrilor filierei romanesti.

22 de perchezitii au loc in aceasta dimineata: 2 in Timisoara, 6 in Arad, 13 in judetul Mehedinti si una in judetul Caras Severin.

Potrivit anchetatorilor, printre capii retelei romanesti se numara  Dinu Melcioiu,  Robert Vargatu,  Cristian Istodor si  Andrei Velici.

Tinerii vor fi cercetati pentru infractiuni informatice, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Cu totii risca ani grei de inchisoare.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vad ca Mediafax n-are probleme sa spuna ca toti cei patru capi ai retelei (Dinu Melcioiu, Robert Vargatu, Cristian Istodor si Andrei Velici) sint din Drobeta Turnu Severin. Voi in schimb aveti…

  2. poate este o legatura intre numarul de inmatriculare al Jaguarului (ZVZ) si Valer Zgardea.
    nu m-ar mira sa fie al lui…
    ati observant acest lucru?
    cercetati putin.

    • nu vezi bai ca e al copilului, probabil Velici