In cazul prabusirii avionului medical in Muntii Apuseni, Parchetul de pe lânga inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala si pentru neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si pentru incalcarea indatoririlor de serviciu de catre personalul aeronautic civil.
“In continuarea cercetarilor privind catastrofa aviatica, care a avut loc la data de 20.01.2014, Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, prin ordonanta din 17 februarie, inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si infractiunea de nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, astfel incât, in cauza, se efectueaza urmarirea penala pentru urmatoarele infractiuni: ucidere din culpa; vatamare corporala din culpa; neglijenta in serviciu; neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca; nerespectare masurilor legale de securitate si sanatate in munca; art. 98 rap. la art. 110 din Codul aerian”, conform unui comunicat al PICCJ.
Articolul 98 din Codul aerian prevede ca “incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
Articolul 110 prevede ca “Daca faptele prevazute in prezentul capitol au avut ca urmare decesul uneia sau al mai multor persoane, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi”.
Pentru savârsirea infractiunilor de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, Codul penal prevede pedepse cuprinse intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda.
In 11 februarie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.
Parchetul instantei supreme preciza atunci ca, dupa documentele cu caracter tehnic vor fi transmise si analizate, procurorii vor audia persoanele cu atributii in pregatirea si coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, precum si pe cele care au coordonat operatiunile de alarmare, localizare, cautare si salvare a victimelor catastrofei aviatice.
Citeste mai mult AICI