Animale de ferma, utilaje agricole, produse mestesugaresti, dar si bucate gustoase la Timisoara, in cadrul expozitiei Banat Agralim 2014

Cel mai mare targ cu profil agricol din vestul tarii si-a deschis portile la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. Sute de vizitatori i-au trecut deja pragul, atrasi atat de standurile cu produse traditionale, zecile de animale de rasa aduse de crescatori de elita, dar si de bucatele gustoase, preparate in aer liber.

Lume multa la Banat Agralim 2014. De la copii veniti cu grupa de la gradinita,pana la oameni dornici sa vada cele mai frumoase animale de rasa din judet, dar si sa deguste cate ceva din bunatatile traditionale, precum si fermieri care vor sa afle care sunt ultimele noutati in domeniul lor de activitate, cu totii au facut un drum pana la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

La expozitie participa peste 100 de firme, societati comerciale si institute de cercetari din tara si din strainatate, entitati cu preocupari in domeniul producerii si distributiei de echipamente, masini si instalatii pentru agricultura, pentru producerea, procesarea si valorificarea produselor agro-alimentare de origine vegetala si animaliera.

La inaugurarea targului au participat membrii conducerii USAMVB, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, precum si oaspeti de peste hotare.

„As dori ca aceste zile sa fie cu folos pentru agricultori, sa fie zile in care timisorenii, cei care nu se ocupa in mod special de agricultura, sa poata sa vada ce inseamna cu adevarat aceasta si vazand, intelegand eforturile pe care agricultorii le fac, sa respecte mai mult agricultorii si sa sprijine mai mult agricultura” a declarat, la deschiderea Banat Agralim, Paul Parsan, rectorul USAMVB.

La ceremonia de deschidere a participat si Ministrul Agriculturii din Republica Moldova care a primit, chiar inaintea inaugurarii expozitiei, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

„Sunt recunoscator timisorenilor si universitatii care astazi mi-a conferit acest titlu, pe care-l  voi purta cu multa mandrie, dar si cu multa responsabilitate. Vreau sa spun ca pentru mine, ca profesor universitar si ministru al agriculturii, ceea ce vad aici este o veriga care lipseste cu desavarsire in Republica Moldova. Aceasta expozitie cu traditie este exact ce ne lipseste in procesul de scolarizare, de perfectionare. Vreau sa va felicit pentru ingeniozitatea de care ati dat dovada, pentru ca in universitate sa aiba loc o expozitie atat de importanta pentru domeniul agricol, cu participarea din afara tarii si totodata, avand in vedere ca astazi, partea practica devina atat de importanta in procesul de modernizare, este un lucru bun si astazi  voi fi un student silitor care va invata din aceasta experienta extraordinara”.  a spus Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii din Republica Moldova.

„Ma bucur  foarte mult sa vad ca reusim, intr-adevar, sa aratam intr-un targ expozitional cu ce am reusit noi sa facem cresterea economica, cu ce am reusit noi sa crestem la export mai mult decat am importat si cu ce  ne putem chiar mandri ca este un sector agricol romanesc. Ma bucur sa vad aceste realizari ale agriculturii expuse aici si ca multa lume vine sa vada cu ce poate Romania sa se mandreasca in Uniunea Europeana” a adaugat George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

La Banat Agralim sunt expuse zeci de exemplare de animale de rasa, de la vaci, cai, oi, capre si porci si pana la iepuri, pauni si pesti.

Pentru cei care se ocupa cu agricultura, cel mai atragator sector ramane cel dedicat utilajelor agricole, in timp ce vizitatorii obisnuiti admira sau pleaca cu o amintire de la standurile cu obiecte din piele, costume populare, icoane pe sticla sau dulciuri. Iar daca oboseala isi spune cuvantul, o portie de gratare, mititei, cotlete sau alte preparate la gratar face ca energia sa revina la normal.

Tot in cadrul Banat Agralim 2014 este deschisa si sectiunea Made in Banat, unde sunt prezentate ofertele educationale ale facultatilor din cadrul USAMVB dar si firme producatoare de mezeluri, paine, textile sau produse de cofetarie si patiserie.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.