Aniversare prin arta, cultura, stiinta si tehnologie. 100 de ani de campus universitar, celebrati la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în 17 noiembrie 2023, evenimentul „100 de ani de Campus UPT”, o inițiativă unică a proiectului UPT Campus Creativ, care a reunit studenți, cadre didactice și alți membri ai comunității academice a UPT, precum și timișoreni atrași de eveniment pentru a celebra împreună puterea, importanța și actualitatea unui campus universitar în structura orașului și a comunității.

Evenimentul a adus în capitala culturală europeană în anul 2023, orașul Timișoara, un concept inedit, care a îmbinat elemente de videomapping, pictură murală, o proiecție de film documentar, un concept de lumini ambientale, discursuri ce reflectă gândiri internaționale inovatoare și un concert al trupei berlineze Noblesse Oblige.

Invitatul de seamă al evenimentului a fost designerul suedez Anna Rosling Rönnlund, expert în vizualizarea datelor și co-fondatorea Gapminder, fundația care a dezvoltat software-ul Trendalyzer, aplicație care a fost vândută către Google. Anna a vorbit despre Gapminder și misiunea aceste fundații, aceea de a oferi o viziune asupra lumii bazată pe fapte reale pe care toată lumea o poate înțelege, lucruri care se reflectă de asemenea și în cartea sa „Factfulness: Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi”.

Fiți umili, fiți curioși și amintiți-vă că există un decalaj imens între modul în care percepem lumea și ceea ce spun datele despre aceasta”, a fost una dintre concluziile conferinței susținute de Anna Rosling Rönnlund în Timișoara, care s-a finalizat cu o sesiune de autografe oferite de aceasta.

„Campusul reflectă caracterul inovator, cosmopolit și dinamic al orașului Timișoara”, așa cum a explicat Carmen Lidia Vidu, regizoare de teatru, film și evenimente, care a pus în practică întreg conceptul creativ al evenimentului „100 de ani de Campus UPT”.

Proiecția filmului documentar realizat de Carmen Lidia Vidu prezintă într-un mod animat istoria celor 100 de ani ai campusului UPT și a fost unul dintre cele mai așteptate momente ale serii. Documentarul vorbește despre evoluția campusului și a orașului, despre istoria care se ascunde în spatele zidurilor clădirilor care astăzi alcătuiesc campusul universitar UPT, despre începuturile Politehnicii, care printre altele au inclus și componente de sport și cultură.

„Cei 100 de ani de campus universitar sunt chiar anii istoriei moderne a orașului Timișoara”, este una din concluziile filmului documentar, dar și ale întregului eveniment.

„100 de ani de Campus UPT” a reprezentat evenimentul semnătură al întregii activități a proiectului UPT Campus Creativ, conceput pentru a încapsula un secol de istorie, cultură și moștenire a vieții epicentrului Universității Politehnica Timișoara într-un eveniment unic.

Proiectul UPT Campus Creativ a adunat, de-a lungul anului 2023, evenimente din sfera artei, culturii, tehnologiei și arhitecturii, pentru a celebra întreaga comunitate academică, dar și pentru a sărbători efervescența unui campus care contribuie la dezvoltarea orașului Timișoara.

1500 studenți, 60 tineri cercetători, 130 cadre didactice universitare, 50 de specialiști și experți invitați și 10 parteneri de proiect au fost implicați până acum în acest proiect de pionierat care a găzduit expoziții, evenimente, ateliere, intervenții urbane și artistice.

Proiectul UPT Campus Creativ face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.