Antena GSM montata ilegal! Judecatoria a dispus demontarea unei antene montate pe un bloc ultracentral din Timisoara

Antena GSM montata de un important operator de telefonie mobila pe acoperisul unui bloc din centrul Timisoarei va trebui demontata in cel mai scurt timp, dupa ce Judecatoria Timisoara a hotarat ca, contractul de locatiune semnat cu asociatia de proprietari este ilegal. Instanta de judecata a fost sesizata, in 2010, de catre proprietarii apartamentului de la ultimul etaj, deasupra caruia a fost montata antena, cu privire la modul defectuos in care s-a incheiat contractul cu operatorul GSM, dar si asupra efectelor nocive ale radiatiilor generate de antena buclucasa.

“Aceasta antena nu isi are locul in imobilul nostru! Nu este nimeni impotriva aducerii de fonduri in asociatie, dar nu cu pretul periclitarii sanatatii intr-o forma inechitabila si ilegala. Sunt convins ca pentru administratorul Rasca aceasta antena este si o afacere personala, deoarece s-a zbatut prea mult pentru ea si prea putin pentru asociatie”, a precizat reclamantul Gheorghe Bogos, inainte de a declansa lupta in instanta pentru demolarea antenei care, anual, aducea asociatiei de proprietari o chirie de 4.500 de euro.

“Pana acum, din banii luati ca si chirie pentru antena am facut zugraveli, am luat un motor la lift, ca era stricat, am pus 18 corpuri de iluminat cu senzori, care se aprind la miscare, pentru a nu mai plati atat de mult curent, si am pus un reductor electric in pivnita, care transforma curentul de la 230 la 24 de volti. Toate astea le-am facut pentru scara D1, care acum s-a retras din asociatie si vrea sa dea jos antena”, s-a aparat la vremea respectiva vicepresedintele Asociatiei de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3, Romulus Rasca.

Doar 27 din cei 64 de proprietari din bloc si-au dat acordul pentru montarea antenei in data de 8 august 2008, intre Orange Romania si Asociatia de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3 a intervenit contractul de cesiune nr. 2229, prin care locatarii au cesionat o suprafata de 150 mp situata pe terasa imobilului, pentru ca operatorul de telefonie mobila sa-si instaleze antenele si echipamentele GSM. Durata contractului este de 10 ani, iar pretul – 4.200 de euro pe an si un telefon mobil cu abonament in retea. Ulterior, la contract s-a atasat un act aditional prin care suma platita de firma de telefonie a fost majorata la 4.500 de euro, datorita cesionarii unui spatiu de 9 mp, necesar instalarii aparaturii electronice aferente antenei GSM.

La nici doi ani de la demararea acestei colaborari, in mai 2010, invocand temerile pentru sanatatea lor si a celorlalti locatari, Gheorghe Bogos, Valeria Bogos si Gheorghe Bogos Jr. au cerut instantelor de judecata sa anuleze autorizatia de constructie nr. 292/2010 emisa de Primarie si sa dispuna desfiintarea instalatiilor GSM de pe bloc. Alti aproape doi ani le-au trebuit magistratilor de la Judecatoria Timisoara sa descalceasca dedesubturile acestei afaceri.

Prin sentinta nr. 4855 din data de 23.02.2012, judecatoarea Diana Busca a constatat nulitatea absoluta a contractului de inchiriere incheiat intre Orange Romania si Asociatia de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3 si, in consecinta, a dispus demolarea antenei GSM. in motivarea sentintei, magistratul a invocat faptul ca, la incheierea contractului, nu au fost respectate doua conditii legale.

In primul rand, si-au dat acordul pentru semnarea contractului doar 27 din cei 64 de proprietari care sunt titulari ai dreptului de proprietate comuna si fortata asupra acoperisului blocului, iar in al doilea rand, nu a existat acordul reclamantilor care locuiesc in apartamentul deasupra caruia se afla terasa blocului, care sunt direct afectati de vecinatatea cu antena GSM. Atat operatorul de telefonie mobila, cat si asociatia de proprietari au atacat sentinta Judecatoriei Timisoara cu apel la instanta superioara.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.