Antidiscriminarea în universități, un dialog pe teme de actualitate la Universitatea Politehnica Timișoara

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 13 februarie 2025, evenimentul „Antidiscriminarea în universități – legislație și cazuistică”, dedicat legislației aplicabile în mediul universitar, din perspectiva managementului organizațional, o temă sensibilă și de mare actualitate, prezentă din ce în ce mai mult în agenda publică.

Cadre didactice, studenți, reprezentanți ai conducerilor facultăților și departamentelor din cadrul UPT, dar și personal nedidactic au avut posibilitatea de a intra în dialog cu invitații speciali ai evenimentului, Csaba Asztalos, președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și Adrian Diaconu, vicepreședinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Consiliul are rolul de a implementa principiul egalității între cetățeni, prevăzut în Constituția României, privind legislația internă în vigoare și a documentelor internaționale la care România este parte.

Evenimentul și-a propus să ofere noțiuni necesare în procesul de management organizațional, obiectivul principal fiind acela de a pune la dispoziție instrumente legale pentru a putea evita, dar și de a gestiona optim potențiale situații de discriminare de orice tip, în orice activitate a universității, la adresa oricărei persoane.

În debutul întâlnirii, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat utilitatea dialogului, atât pentru a vedea care sunt politicile la nivel național în acest domeniu, cât și pentru a cunoaște obligațiile pe care le are o universitate în ceea ce privește prevederile referitoare la discriminarea de orice tip.

În continuare, sub tema „Respectarea cerințelor legale privind antidiscriminarea în universități”, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a prezentat principalele aspecte privind discriminarea în România, pornind de la sondajele ce reflectă o creștere a fenomenului, prejudecățile prezente în societate, necesitatea corectei informări și a cunoașterii legislației privind discriminarea, toate fiind exemplificate cu situații concrete.

Finalul evenimentului a fost rezervat dialogului direct cu reprezentanții Universității Politehnica Timișoara, care și-au exprimat interesul în legătură cu abordarea unor situații diverse ce pot apărea în mediul academic.

De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara are  o politică strictă de eliminare a discriminării la locul de muncă, care se aplică tuturor membrilor comunității universitare, dar și un Serviciu Diversitate, Echitate și Incluziune, creat pentru a asigura un mediu de lucru incluziv, în care fiecare individ este respectat și apreciat pentru contribuțiile sale unice.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ăștia nu și-au dat încă seama că s-a terminat inepția asta cu diversitatea? Și așa, ca fapt divers, clanurile din universități și promovările pe bază de nepotisme, nu se pun, sau?

  2. Clanurile si dinastiile din Universitati sunt pe baza de „incluziune” extinsa. Tata profesor, mama conferentiar, copilul asistent doctorand. Cred ca i-am „inclus” pe toti. Meritocratie.

  3. Discriminarea va lua sfarsit doar cand oltenii vor vi trimisi acasa peste granita de la Orsova. De moldovenii adusi pe vremea lui Ceasca am scapat deja. Acum ar cam fi timpul sa scapam si de „fratii” lor olteni…