Anturajul, mai tare ca familia. Cum sa cresti un copil ca sa nu fie influentat de mediul in care se invarte!

Generatia din ziua de astazi pune prea mare pret pe anturaj. Copiii sunt influentati cu usurinta de prietenii lor si nu mai asculta de parinti. Situatia este si mai grava daca sunt rasfatati si obisnuiti sa li se faca toate poftele.

Anturajul, mediul de prieteni in care se invart adolescentii, a fost intotdeauna o problema, deoarece contribuie foarte mult la deciziile pe care le iau tinerii. Specialistii spun ca parintii ar trebui sa le fie modele, desi ei se iau de cele mai multe ori dupa prietenii lor, pe care ajung sa ii imite. Parintii ar trebui sa le fie alaturi si sa incerce sa ii inteleaga, mai ales ca tentatiile sunt mari si ceilalti copii ii ironizeaza atunci cand nu sunt pe aceeasi lungime de unda.

Comunicarea, cea mai importanta

Problemele de comunicare dintre parinti si copii ii fac pe acestia din urma sa ia decizii pripite si, in principal, gresite. Atat mama, cat si tatal trebuie sa-si cunoasca foarte bine copilul pentru a reusi sa comunice cu el. in plus, parintii trebuie sa arate ca sunt deschisi la ideile lui si ca sunt dispusi sa-l asculte. Primul pas nu este dificil si consta in cunoasterea anturajului.

Proverbul ”Spune-mi cu cine esti prieten, ca sa-ti spun cine esti!” este cat se poate de adevarat, mai ales in ceea ce ii priveste pe adolescenti. Varsta controversata, sensibilitatea si vorbele celor din jur ii fac pe tineri sa fie foarte usor influentabili. Rolul unei gasti de prieteni este deosebit de important pentru copii, care vor sa se faca placuti, sa fie in trend si, de ce nu, sa fie in centrul atentiei pe cat posibil.

Sfaturi pentru parinti!

Un copil vrea sa iasa in fiecare zi cu prietenii, mai ales seara, si sa petreaca cel mai mult timp cu acestia. Daca nu ii cunosti, este cazul sa te interesezi cu cine umbla pruncul tau. Este primul pas care trebuie facut, dar nu e atat de simplu daca pana acum nu te-a interesat acest aspect. Daca interesul vine dintr-o data, copilul se sperie de prea multe intrebari si se retrage, deseori in anturaj. Abordarea trebuie sa fie cat mai prietenoasa si tinereasca cu putinta. Copilul nu trebuie intrebat pe un ton suparacios unde se duce si cu cine, de parca ar fi chestionat de politie. Interogatoriul nu tine la adolescenti, ci mai degraba la cei care au o varsta mai frageda.

Foarte usor, parintele poate sa organizeze acasa o mica petrecere pentru fiul sau fiica sa. El isi va chema prietenii si mama sau tatal ii pot cunoaste mai usor. Daca el sau ea refuza sa-si aduca prietenii acasa, ceva nu e in regula.

Discutiile trebuie sa fie cat mai deschise, indiferent de subiect, care se poate referi la faptul ca vrea un job, ca vrea sa-si faca un tatuaj sau sa isi cumpere ceva. Nu trebuie evitate deloc discutiile despre sex, droguri si alcool. Daca copilul le evita, atunci ceva clar nu este in regula. in cazul acesta, nici mama si nici tatal nu trebuie sa-l forteze la dialog, ci sa abordeze subiectul peste cateva zile. Povestirea picanteriilor din viata de adolescent a parintelui ii poate da incredere copilului si il ajuta sa se deschida mai usor. Adolescentii trebuie sa fie tratati cu maturitate.

Un parinte bun si interesat de anturajul copilului incearca sa-i studieze stilul de viata, cand pleaca de acasa si cand se intoarce. Un parinte bun observa daca copilul este stresat sau daca sta refugiat in camera lui. Exista o sumedenie de forumuri unde parintii isi spun ofurile si primesc sfaturi chiar si de la psihologi.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.