Te-ai gandit de mai multe ori sa-ti deschizi o afacere si nu ai gasit momentul potrivit? Ai putea sa-ti faci o rezolutie pentru noul an si sa incepi o noua experienta. Specialistii iti arata o perspectiva a profitabilitatii francizelor in anul 2012.
In ce ar merita sa investesti sau in ce domenii ai putea sa-ti pierzi banii? Money.ro publica o lista cu afaceri profitabile si o lista cu afaceri neprofitabile, realizata de Entrepreneur.com.
Profitabil:
Hoteluri – De la cele ieftine, la cele medii si scumpe – ai nevoie de servicii calitate si de un loc unde sa pui capul. Nici barurile nu merg rau.
Burgeri – De la Big Mac pana la fast-food-urile turcesti cu carne de vita provenita de la animale care au fost hranite natural si cartofi prajiti in ulei de masline – parca suna mai sanatos. Nu?
Deserturi inghetate – Clientii se sperie usor la aceasta categorie, insa magazinele fro-yo din SUA castiga teren.
Magazinele de bloc – Sa fim sinceri! Oamenii au nevoie de servicii rapide si au nevoie sa manance, lucruri care ne conduc spre…
Salile de Fitness – Ard calorii, ajuta dependentii de sport si cu cat mai multe locatii, cu-atat mai bine.
Servicii de sanatate – Varsta a treia este inca in plina expansiune, iar cererea pentru servicii de sanatate inregistreaza cresteri puternice.
Afaceri mobile – Ganditi-va la echipe mobile de ingrijire a gazonului, de reparatii ale instalatiilor sanitare, de ingrijire pentru animale de companie. Puteti creste fara cheltuielile impuse de un sediu, ca in cazul magazinului traditional.
Consultanta in afaceri – De la coaching, mentorat, finantare, servicii de brokeraj – oamenii au nevoie de ajutor si francizele pot oferi cele mai bune sfaturi.
Faliment:
Site-uri gen eBay – Sunt depasite. Daca te gandesti sa-ti deschizi un astfel de magazin, probabil ca te-ai blocat la nivelul anului 2007, impreuna cu prima generatie de iPhone.
Servicii de preparare a mancarii la domiciliul clientului – N-ai prefera sa mananci in oras? Sau chiar sa gatesti tu?
Magazine de inramat tablouri – Oamenii nu prea se gandesc la arta in zilele acestea. Aproape ca adormi gandindu-te la o astfel de afacere.
Centrele de slabit – In ciuda cresterii afacerilor din domeniul salilor de fitness, aceasta afacere de nisa nu a reusit sa-si atinga targetul. Dietele nici macar nu tin pasul cu sectorul fitness.
Saloane de cosmetica/de bronzat – La inceput se vorbea despre tratamentul pielii. Apoi, arderea ei cu lumina artificiala sau colorarea cu spray-uri portocalii. Nici una dintre aceste afaceri nu si-a castigat un loc onorabil pe piata.
Saloanele de cosmetica medicala – Revolutia Botox nu a tinut afacerile departe de procese si oarteneriate obligatorii cu medici.
Servicii de advertising/ direct mailing – Astfel de servicii traditionale dispar intr-un moment in care Groupon si alte companii similare ocupa scena, oferind companiilor o cale mai economica si mai moderna catre piata.