Lupta impotriva coronavirusului nu se da doar in spitale, ci si in laboratoare. Pandemia pune presiune si pe oamenii de stiinta, care incearca sa obtina un vaccin impotriva virusului care a ucis sute de mii de oameni la nivel mondial.
CITESTE SI: A plecat sa vaneze… coronavirusul. Tanar cu arma dupa el, pe strada, in Timis. Ce-i lipsea
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca pana in prezent se lucreaza la peste 70 de vaccinuri impotriva COVID-19, dintre acestea trei ajungand deja in faza de testare clinica.
Producerea unui vaccin care sa poata fi folosit impotriva COVID-19 se dovedeste a fi un proces complicat, care foloseste o cantitate mare de resurse materiale si umane si care are nevoie de timp pentru a fi completat. Desi epidemia de COVID-19 este cea de a doua pandemie din acest secol, cealalta fiind gripa porcina, oamenii de stiinta inca nu au reusit sa identifice un vaccin impotriva familiei coronavirusurilor, care a produs anterior si epidemiile SARS si MERS.
Data fiind amploarea acestei pandemii, statele si companiile directioneaza personal calificat si resurse pentru a dezvolta un vaccin care ar putea sa tina sub control acest patogen. Pentru a produce mai repede un astfel de vaccin, autoritatile au aprobat o scurtare a procesului obisnuit: testarea in laborator, pe animale, pe un grup de oameni restrans si apoi pe un esantion uman mai larg si astfel s-a ajuns in situatia in care compania chinezeasca CanSino se afla in cea de a doua faza a testelor umane, iar companiile americane: Pharmaceuticals si Moderna au inceput, la randul lor, testele pe oameni.
Citeste mai multe: AICI