Apa din Timisoara, monitorizata permanent! Un set complet de analize a calitatii apei dintr-o sursa costa aproximativ 430 de lei

Aquatim controleaza permanent calitatea apei potabile. Laboratorul Control calitate apa al Aquatim, situat pe strada Mistral nr. 1,  face toate analizele de apa potabila si uzata, necesare desfasurarii activitatii din toata aria de operare a societatii.

In Timisoara este monitorizata zilnic calitatea apei potabile de la iesirile statiilor de tratare din Timisoara – Bega, Urseni si Ronat, dar si analize ale apei brute, din raul  Bega si din foraje.

Ultimul palier de control il reprezinta retelele de distributie. In reteaua orasului Timisoara este monitorizata calitatea apei in 32 de puncte de control, stabilite de comun acord cu Directia de Sanatate Publica, puncte care acopera toate cartierele. Rezultatele monitorizarii retelei de distributie sunt publicate lunar pe site-ul Aquatim la urmatorul link : http://www.aquatim.ro/ro/337/monitorizarea-calitatii.htm si sunt afisate la avizierul de la sediul societatii, pe str. Gheorghe Lazar nr. 11/A.

In ce priveste apa uzata, in Timisoara si la sucursalele Aquatim este implementat un program de combatere a poluarii din reteaua de canalizare, fiind monitorizate periodic deversarile de la mai multe societati comerciale.

In cazul unor poluari accidentale, laboratorul executa prelevarea si determinarea calitatii apelor uzate, de la intrarea in statia de epurare, pana la depistarea poluatorului.

Analize sigure si exacte de apa la Aquatim

Laboratorul Control calitate apa al Aquatim detine certificat de acreditare RENAR care atesta ca laboratorul are competenta sa efectueze incercari pentru diversele tipuri de apa – subterana, de suprafata, potabila si uzata. Pentru a obtine aceasta acreditare, trebuie indeplinite mai multe conditii, legate de dotarile tehnice, dar si de calitatea serviciilor prestate. Pentru clientii laboratorului, aceasta inseamna ca se pot bizui pe rezultatele din rapoartele de incercare emise de catre Aquatim.

Rezultatele sunt verificate, iar verificarile sunt consemnate in caiete si registre speciale. Inregistrarile sunt pastrate, astfel incat in orice moment se poate reface traseul unei probe de la intrarea in laborator si pana emiterea raportului de incercare. In final, aceste verificari sunt transpuse in diagrame de control, cu alte cuvinte, fiecare incercare decurge strict in conditiile descrise de metoda de lucru adoptata si nimic nu este lasat la voia intamplarii.

Mai mult, laboratorul participa in fiecare an la programe internationale de comparare intre laboratoare de acelasi profil, numite scheme de incercari de competenta. Pana acum, Aquatim a obtinut punctaje foarte bune pentru fiecare runda si pentru fiecare indicator, ceea ce probeaza acuratetea analizelor efectuate aici.

Laboratorul s-a infiintat in anul 1993 sub denumirea Birou Control unitati. Din 1998, activitatea laboratorului s-a extins la determinari fizico-chimice de calitate pentru apa din reteaua publica a Timisoarei si s-a diversificat prin efectuarea determinarilor spectrale si a cromatografiei de gaz. Constructia actualei cladiri, de pe strada Mistral nr. 1, a fost finantata din fonduri europene, prin proiectul ISPA, prin care a fost reabilitata si Statia de epurare din Timisoara. Sunt prevazute mai multe incaperi pentru laboratoare, magazii pentru reactivi si sticlarie, receptie pentru probele de apa, camere pentru decontaminare, prepararea culturilor sterilizate etc.

Pot solicita clientii analize de apa si cum se procedeaza?

Contra-cost, acest laborator poate face analize de calitate si pentru apa din forajele proprii ale clientilor, din surse de suprafata sau de la reteaua publica de distributie. De asemenea, si pentru apa uzata, daca se doreste. Clientii trebuie sa sune in prealabil la numarul de telefon 0256 201 357, intre orele 8 – 15, pentru programare si pentru detalii cu privire la procedura de prelevare a probelor. De exemplu, pentru analize fizico-chimice, clientii pot preleva probele de apa in recipiente curate, din plastic, in care in prealabil a fost doar apa si, in functie de tipul indicatorilor solicitati, li se va comunica si ce volum de apa e necesar sa preleveze.

In schimb, pentru analizele microbiologice, laboratorul furnizeaza flacoane sterile, acceptand numai probele astfel prelevate. Odata cu aceste flacoane, clientii primesc de la personalul laboratorului toate indicatiile necesare pentru prelevarea si manipularea probelor.

Cat costa analizele de apa?

Tarifele variaza foarte mult in functie de ce vor clientii, adica de numarul si tipul indicatorilor determinati. Daca clientul vrea sa stie daca poate folosi apa din sursa respectiva pentru masina de spalat, atunci se face determinarea unui singur indicator – duritatea apei, si aceasta costa sub 10 lei.

Daca doresc sa foloseasca apa pentru consum uman, se face un set complet de analize, fizico-chimice si microbiologice, si aici costurile se ridica la circa 430 de lei. Este foarte important de stiut ca laboratorul nu face interpretari asupra rezultatelor, ci doar determina valorile indicatorilor respectivi, din analize rezultand daca acestia se incadreaza sau nu in limitele prevazute de lege.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 🙂