Sporturile de aventura reprezinta pentru multi oameni o lume noua si fascinanta in care adrenalina, senzatiile tari si miscarea se imbina intr-un mod inedit si foarte placut. Fie ca vorbim de sporturile montane sau de cele nautice, se pare ca oamenii sunt tot mai deschisi spre acest nou mod de distractie. Pe langa faptul ca cei care practica astfel de sporturi, descopera natura si forta ei, ei au parte de peisaje fascinante si senzatii unice toate acestea facand deliciul unui mod de viata inedit. Astfel de sporturi sunt destinate persoanelor care iubesc natura si au un spirit de aventura care se dezlantuie odata cu practicarea acestor activitati.
Cei care fac sporturi de aventura, pe langa doza de adrenalina de care beneficiaza, mai au parte de un castig: pierd calorii si au un mod de a trai mai sanatos. Fie ca e vorba despre o excursie de aventura, un team building complet fie doar o activitate pentru timpul liber, sportul de acest tip trebuie facut in conditii de siguranta si doar sub indrumarea unor instructori pregatiti, alpinisti experimentati, ghizi montani sau ciclisti. Asta pentru ca sportul de aventura sa nu devina sport extrem. ”Raftingul, tiroliana, rapelul, canyoning-ul, si multe alte sporturi se numesc sporturi de aventura tocmai pentru ca se desfasoara in conditii de siguranta. Daca se fac fara asistenta si nu se tine cont de regulile impuse, devine sport extrem, sport in care riscurile sunt mai mari.” spune Florin Mitris, instructor de rafting.
Sporturile cele mai cautate de cei cu spirit de aventura sunt de obicei cele nautice. Rafting, canyoning sau rapel, sunt cele mai spectaculoase sporturi nautice. Fiecare dintre acestea captiveaza prin trasaturile lor unice. Totusi, trebuie sa tinem cont de un aspect extrem de important. Frica de apa se poate instala si in cazul celui mai experimentat inotator. ”Am avut clienti care stiau sa inoate si cand au intrat in barca s-au transformat. Li s-a instalat o panica si o frica pe chip de neimaginat. Se blocheaza complet. Nu trebuie neaparat sa stii sa inoti, dar trebuie sa nu iti fie frica de apa”, spune Florin Mitris, instructor de rafting.
Raftingul, perla sporturilor nautice
Raftingul presupune coborarea cu barca pe raurile repezi. Echipati si curajosi, aventurierii se arunca pe cursurile repezi ale raurilor si incearca sa se mentina pe pozitie. Caiacele sunt lasate sa curga la vale intr-o rapiditate care iti taie respiratia. Sportivii pot alege intre excursii de cateva ore pana la cateva zile de facut rafting. Unde se face? Aproape de Timisoara, o zi imbibata in adrenalina in valtoarea apelor se poate face pe Cerna, Jiu si Nera. Fiecare apa are un grad anume de dificultate. Raurile Cerna si Jiu au un grad mai ridicat de dificultate. 5-6 ore de instructaj si de rafting pe Cheile Nerei costa 150 lei, iar pe Jiu si Cerna preturile cresc cu 50 de lei. Unele echipe ofera pachete complete de excursii in Slovacia. Aici pretul ajunge pana la 300 euro, pret in care aveti incluse cazarea si intrarea la unul dintre cele mai impresionante aqua park-uri din Europa. 3000 de metri de tobogane si multe cursuri repezi va asteapta in 4 zile de senzatii tari in Slovacia.
Cei 4 P- Parapanta, plutire, psihic puternic
Zborul cu parapanta este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de aer care se poate practica pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. O parapanta este o aripa nerigida si gonflabila care permite unei persoane ca dupa lansare sa pluteasca pe curentii de aer. Parapanta este un aparat de zbor foarte usor de lansat, de pilotat si de aterizat. Echipamentul de baza este format din haine usoare, imbracaminte sport, casca de protectie, chingi de sustinere, si altele. Este un sport de aventura care poate fi practicat la orice varsta, dar care nu este recomandat pentru persoanele cu probleme la inima, rau de inaltime sau altele probleme de sanatate. Locurile in care se zboara cu parapanta sunt numeroase. Cele mai impresionante locuri sunt la Piatra Craiului, in Masivul Parang sau in judetul Brasov. Pretul pe care trebuie sa il platiti pentru acest sport se aplica de obicei in pachete care cuprind mai multe facilitati. De exemplu, puteti sa practicati zborul cu parapanta instruiti de persoane specializate, in Muntii Hasmasului pentru pretul de 120 de euro/2 zile.
Testeaza-ti limitele – Escaladeaza!
Catararea unui perete, munte sau zid ofera curajosilor senzatii extreme. Pe langa efortul fizic, psihicul va fi intens solicitat. Satisfactia cu care te alegi cand ajungi in varf este una extraordinara. Daca va echipati corespunzator, riscurile sunt infime. Pentru acest fel de distractie puteti apela la numeroasele sali de escalada din tara, iar daca vreti sa urcati pe munte, trebuie sa faceti inainte un curs pentru ca distractia sa se desfasoare in cele mai sigure conditii. Un curs de escalada costa aproximativ 130 de lei pe luna. Exista si pachete anuale care costa peste 1000 lei. in aceste cursuri, instructorul va invata tehnicile de baza utilizate in escalada, echilibru si pozitionarea corpului, antrenamente de respiratie, etc.
Desfasuratorul unui astfel de sport incepe intotdeauna cu o instruire a clientilor, o lista cu reguli de care trebuie sa tina cont ca sa aiba parte de placere nu de accidentari sau alte ”aventuri” de acest fel.
Reguli de navigatie
Una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecte iubitorii de sporturi de aventura este aceea in care se are in vedere modul in care este condusa ambarcatiunea. De aceasta regula depinde succesul unei coborari, dar si o mai multa siguranta pentru pasagerii din barca, aceia care fac sporturi nautice. intotdeauna barca trebuie mentinuta cu prova (varful din fata) spre aval (spre vale). Aceasta miscare da stabilitate barcii si mai multa siguranta pasagerului care poate vedea toate obstacolele mai devreme.
Echipamentul este vital
Folosirea unui echipament este obligatorie. Trebuie sa se tina cont de situatia in care pasagerul barcii cade in apa. Si pentru cel mai bun inotator echipamentul este vital pentru ca fereste corpul de leziuni, zgarieturi si in unele cazuri de apa foarte rece. Cel mai important obiect vestimentar din echipament este vesta speciala care este destul de groasa si protejeaza coloana fara sa incomodeze.
Casca protejeaza capul de loviturile crengilor, iar hainele din neopren(materialul folosit la aceste echipamente) asigura confortul termic in apa.
Cel mai important lucru cand se intampla un incident este sa ne pastram calmul. Panica duce la consum de energie si la luarea unor decizii care de cele mai multe ori sunt luate gresit. Cea mai buna solutie in cazul unei rasturnari la rafting este sa nu ne impotrivim apei, ci sa ne lasam dusi de vale, mentinandu-ne la suprafata, pana ajungem in zone mai linistite care permit o iesire sigura pe mal.