RECAS. Peste 9 milioane de lei, din fonduri europene, a investit societatea de apa si canal din Timisoara pentru amenajarea unei statii de epurare moderne la Recas. Joi dupa-amiaza a fost taiata panglica, eveniment la care a participat si Ministrul Mediului, Attila Korodi.
Contractul a fost semnat inca de acum 2 ani, pentru realizarea mai multor statii de epurare in Timic, cu bani europeni. Orasele Buzias, Recas, Faget au fiecare cate o statie de epurare a apelor uzate nou-nouta.
Statia de epurare este proiectata sa functioneze cu un debit maxim de 105 metri cubi pe ora si pentru a deservi pana la 5.500 locuitori echivalenti. Tehnologia de epurare cuprinde treapta mecanica, treapta biologica si treapta de epurare avansata (tertiara) pentru eliminarea fosforului si azotului si dezinfectia cu ultraviolete. Tehnologia include si tratarea namolului prin ingrosare si deshidratare pana la 35% substanta uscata.
Functionarea statiei este monitorizata online si automatizata, achizitia de date si conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanta, prin sistemul SCADA. Siguranta statiei este asigurata printr-un sistem modern de supraveghere video. Efluentul statiei de epurare se deverseaza in raul Timis.
Aceasta investitie va fi completata cu cea de extindere si reabilitare a retelei de canalizare insumand 21 de kilometri, preconizata a fi finalizata la mijlocul anului viitor si care face parte din acelasi Proiect „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis”, potrivit directorului Aquatim Ilie Vlaicu.
Proiectul „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis” este in valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat si 1,73% de la autoritatile locale (Consiliul Judetean Timis si Consiliul Local Timisoara).
Proiectul cuprinde investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de distributie si de tratare a apei potabile precum si pentru colectarea si epurarea apelor uzate in localitatile: Timisoara, Jimbolia, Deta, Sannicolau Mare, Buzias, Recas, Gataia, Faget, Ciacova, Sacalaz, Sanmihaiu Roman si Utvin. Lucrarile insumeaza extinderea retelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea retelei de apa cu aproximativ 100 km, constructia a 7 statii noi de epurare a apei uzate si constructia a 3 statii noi de tratare a apei potabile.