TIMISOARA. Vara aceasta se dovedește una deosebit de secetoasă și caniculară, înregistrându-se noi recorduri de temperatură. De aceea, Aquatim a luat un set de măsuri pentru asigurarea în condiții cât mai bune a alimentării cu apă a populației la nivelul localităților din județul Timiș aflate în aria de operare a companiei.
„Din cauza consumului ridicat de apă pe timp de zi și seara, în unele localități s-a redus pe parcursul nopții presiunea apei distribuite în rețea, în vederea refacerii și menținerii necesarului de apă în rezervoarele de înmagazinare. Tot pentru refacerea rezervei de apă efectuăm și transporturi cu toate cisternele din dotare. Supraveghem permanent consumurile de apă și intervenim rapid acolo unde se impune”, transmite dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Până în prezent, condițiile extreme din această perioadă nu au provocat întreruperi în furnizarea apei în localitățile din aria de operare a Aquatim, dar o scădere a nivelului hidrostatic al pânzei freatice ar putea duce la stabilirea și implementarea unor măsuri restrictive. De aceea, compania lansează încă o dată un apel către consumatori să evite utilizarea apei potabile din rețea pentru udatul grădinilor.
„Am publicat anunțuri în mass-media locală prin care le-am solicitat consumatorilor să nu utilizeze apa potabilă din rețea pentru udatul grădinilor, deoarece sistemele de aprovizionare cu apă sunt dimensionate doar pentru consumul igienico-menajer al populației. Iar dacă, urmare a agravării secetei, s-ar ajunge la scăderea debitului de apă al sursei, ar putea interveni restricții în distribuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează conform legii”, mai transmite dr. ing. Ilie Vlaicu.
Pentru posesorii de grădini există însă și soluții la îndemână, pe care Aquatim le recomandă. Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia. O alta e forarea de puțuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru 1 mc de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui mc de apă potabilă.
Pareri
Asta-i buna 🙂 dar Horticultura de unde colecteaza apa folosita pentru udatul spatiilor verzi si al strazilor?
Ce ar trebui omul sa faca, sa-si lase gradina sa se usuce? Eventual, nu-i recomanda Aquatim cetateanului de rand sa-si puna asfalt in curte, ca asa e mai bine?
Hai, sictir! Apa e platita, ciocul mic! Nu avem probleme cu apa, debitul pe Timis-Bega este suficient. Lasati oamenii sa traiasca linistiti.
Tu nu prea intelegi cum functioneaza lucrurile, nu?
Pai ti s-a recomandat si in articol, foraj in propria curte si platesti si mai putin la apa.
Plus, imagineaza-ti ca toti din satul vecin tie, au gradina si incep sa ude. Voi, nu cred ca o sa mai aveti apa nici de facut un dus. Dintr-o data, consumul de apa se dubleaza, poate chiar se tripleaza fata de cat consuma in mod normal oamenii.
Apoi pun pariu ca urlati ca nu aveti apa, desi ati udat gradinile cu apa destinata pt consum.
Nu-i chiar asa scump un foraj si ai avantajul ca ai apa tot timpul si presiune la fel, nu stai dupa aia care isi uda gradinile.
Daca vrei un exemplu mai simplu, ca la masini. Teoretic este masina ta, practic daca tu vrei sa dai cu ea intr-un cap de pod, o sa te alegi cu niste facturi de plata, plus faci oamenii sa astepte dupa tine pana te aduna cu matura de pe jos.
Domnu’ cu forajele… vezi de treaba 🙂 spor la forat in curte si lasa oamenii in pace, sa-si ude gradinile cu apa pe care o platesc.
Suntem pozitionati intre cele mai mari rauri din Campia Timisului, cu debit generos tot anul. Nu esti intr-o zona cu debit limitat, nici macar cand sunt perioade de seceta. Relaxeaza-te, bea o bere si foloseste cu incredere apa de la retea. Sau, macar, lasa-i in pace pe cei ce fac asta.
Plantele trebuie udate pentru a creste sanatoase si pentru a furniza hrana si umbra (vara).
Eu mi-am forat deja si asa era presiunea scazuta de la retea.
Uda linistit, doar sa iti amintesti, cand vei ramane fara apa, cum comentai pe aici.
Apa de care zici tu, din rauri, trebuie tratata dragule, altfel faci niste boli de toata frumusetea, acolo e problema, nu ca nu ar fi apa nepotabila.
Dar mno, spor la udat si la platit facturi.
Hai sa ne facem toti foraje in curte si sa ne decuplam de la AQT. Adica nu, ca nu putem. In cel mult cateva luni ar aparea interdictia de foraj, ca epuizam rezerva subterana de apa si se scufunda orasul, apoi am plati pentru canalizare si apa pluviala mai mult decat platim acum cu apa potabila cu tot. Cat costa un foraj sau un bazin de stocare subteran? Hai, ca dupa cat sunteti de infocat banuiesc ca aveti firma de profil.
New, felicitari, m-ai prins, se vede ca esti desteptul familiei.
Nu am firma de foraje, dragule. Lucrez in it.
Pe mine m-a costat 1500 de lei foraj la mica adancime, nu stiu sa iti zic exact cati metri, apa nu e buna de baut, o folosesc doar in curte la irigare si ocazional in casa cand e presiunea mica.
Nu iti trebuie bazin, pui hidrofor. Nu vad rostul unui bazin daca ai hidrofor, sa stochezi apa sa ce?
Pur si simplu nu am vrut sa depind de apa de la retea, asta e motivul.
Sunteti scumpi la tarate si ieftini la faina, daca ai casa cu teren de irigat, ar trebui sa ai bani si de un foraj si hidrofor. Cu 2000 de lei, pompa, foraj, teava si o valva, ai rezolvat o problema.
Pana sa interzica forajele, o sa ramaneti fara apa, ca aia din Dumbravita, la etaj, abia iti faci un dus in unele zile.
Spor la udat
Pai te bagi in seama ca tu ai forat la mica adancime si ai dat de apa, pentru mine foraj de „mica” adancime ca sa dau de apa inseamna foraj la minim 100 – 120 metri adancime si ma costa minim 15000 -20000 acest foraj ca sa am apa.
Sa-ti mai spun ca apa de la retea e potabila doar pe factura si nu in realitate? Nu-ti spun pentru ca oricum nu pricepi – lucrezi in IT si crezi ca le stii pe toate.
Si fiind IT-ist sper ca ai numarat bine zerourile de mai sus- cate sunt si cum sunt amplasate.
Mai lucreaza si altii in IT, dar nu se dau desteptii pamantului.
Care apa potabila?! Numa intreb, ca pe factura ii potabila, in realitate daca ar fi tiava mai groasa ar iesi un balaur. Si debit mare ii doar la factura, ma au un debit de n-ai vazut, la apa mai slabut. Scade debitul ca seaca izvoru si ce crezi trebuie sa aduca cu cisterna, la ce pret are apa nepotabila, nu poatbila cum viseaza… o aduce cu Rolls Royce-ul nu cu cisterna. Tara de idioti