Aparat unic in vestul tarii, folosit pentru pacientii care necesita investigatii complexe la inima, la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Cum ii ajuta pe medici in tratarea celor care au fost infectati cu COVID

TIMISOARA. Un ecograf ultra performant a intrat recent in dotarea Spitalul Clinic de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara. Aparatul permite o evaluare complexa la nivelul inimii folosind tehnici imagistice 2D si 4D, de inalta rezolutie. De asemenea, pe langa evaluarea morfologica a cordului, ecograful permite caracterizarea din punct de vedere functional a acestuia prin utilizarea tehnicilor Doppler color, Doppler Spectral sau Doppler Tisular.

CITESTE SI: Vine inca o unitate mobila de Terapie Intensiva, la Timisoara, din cauza cresterii alarmante a cazurilor grave de COVID. Noi decizii la Spitalul Judetean

Cu ajutorul aparatului, care foloseste cele mai noi softuri din acest domeniu, pot fi evaluati indicii de disincronism cardiac, utilizati in cadrul terapiei de resincronizare la pacientii cu insuficienta cardiaca avansata. In acelasi timp, poate fi analizata deplasarea miocardului (prin tehnica speckle tracking), investigatie folosita pentru diagnosticul preclinic al bolii coronariene sau in caracterizarea unor cardiomiopatii ce pot afecta semnificativ speranta de viata a bolnavului.

Folosind ecografia 4D, putem vedea, practic, cum arata, de exemplu, valva in inima omului. Putem vedea in timp real eventualele leziuni ale valvei cardiace si putem ajuta chirurgul sa aleaga cea mai buna tehnica pentru pacientul nostru, in cazul in care aceasta interventie este necesara. E un aparat foarte performant care permite o evaluare nu doar a cordului, ci si a sistemului arterio-venos periferic, a organelor parenchimatoase abdominale si a plamanului”, spune Razvan Macarie, medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes din Timisoara.

Pacientii cu boli cardiovasculare preexistente prezinta un risc major de deces in cazul infectiei cu SARS Cov 2. Riscul de mortalitate a acestora este de aproape 3 ori mai mare decat cel al pacientilor care nu au asociata o boala cardiovasculara.

Colegii mei de la Institutul Cantacuzino au realizat, in urma cu cateva luni, un studiu pe un esantion de aproape 900 de persoane infectate cu noul coronavirus. Iar acesta a aratat ca bolnavii cardiaci prezinta un risc accentuat de deces in cazul infectiei cu SARS COV 2. Si asta pentru ca cei care au dezvoltat boli cardiovasculare prezinta, pe langa numerosi factori de risc, si multiple comorbiditati”, explica Razvan Macarie, medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes din Timisoara.

Aparatul, unic in vestul Romaniei, a costat 130.000 de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astfel de aparat se foloseste in Timisoara de aproximativ un an de zile in alte unitati sanitare…