Aparatura performanta pentru a trata faza incipienta a patologiei soldului la copil la Spitalul Louis Turcanu

Medicii de la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara vor putea depista si trata in faza incipienta patologia soldului la copil. Un ecograf de inalta performanta si un sistem de artroscopie au fost achizitionate in cadrul unui proiect.

Desfasurat in perioada 01.02.2012 – 31.01.2013 sub sloganul “Doua tari, un scop, succes comun!”,proiectul “Strategie comuna pentru prevenirea si tratamentul patologiei soldului la copil in zona transfrontaliera Ungaria-Romania”, initiat de Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis turcanu” Timisoara alaturi de partenerul sau, Universitatea din Szeged (Ungaria) avea ca obiectiv realizarea unei cooperari intre doua dintre principalele centre medicale cu profil pediatric din zona transfrontaliera Ungaria – Romania, pentru a putea depista si trata din faza incipienta patologia soldului la copil.

Investitia, cu o valoare totala de 200.000 euro obtinuti din finantare europeana, urma sa fie impartita in mod egal intre cei doi parteneri.

In Timisoara, acesti bani au fost cheltuiti pentru achizitionarea si instalarea unui ecograf de inalta performanta si a unui sistem de artroscopie, care este al doilea aparat de acest tip din tara, primul fiind instalat la Brasov.

Inainte de demararea proiectului, parintii sesizau medicii, iar in jurul varstei de 4 luni se putea face prima investigatie. Tratamentul implica proceduri chirurgicale, spitalizari repetate, scaderea activitatii locomotorii a nou-nascutului, precum si costuri sociale mari. insa cu ajutorul aparaturii achizitionate prin acest proiect, bebelusii sunt supusi unui test inca din primele zile de viata, asa incat sa poata fi descoperite eventualele probleme cat mai curand si sa fie remediate rapid.

„Cu ajutorul ecografului, noi cautam o predispozitie, iar daca ea este depistata, copilul va fi supravegheat cu atentie si tratat, pentru a nu evolua spre o afectiune care sa necesite operatie. Multumita noilor aparate achizitionate prin proiect, testul este gratuit si poate fi solicitat si de catre mame, imediat dupa nastere”, a declarat Dr. Calin Popoiu, managerul de proiect.

La finalul lunii decembrie, dupa 10 luni de proiect, peste 4.000 de nou-nascuti din Timisoara si cca. 3.000 din Szeged fusesera deja consultati in cadrul programului de screening pentru displazie congenitala de sold.

Universitatea din Szeged, avand o experienta mult mai vasta in artroscopie, a contribuit, prin transferul de know how, la atingerea unor competente conjugate pentru imbunatatirea practicii medicale de ambele parti. Astfel, in luna noiembrie 2012 au fost organizate doua cursuri de pregatire pentru personalul medical, axate pe ecografia de sold la nou-nascuti si pe tratamentul artroscopic al afectiunilor soldului la copil.

In plus, a fost realizat un sistem unitar de abordare diagnostica si terapeutica a displaziei congenitale de sold si s-a pus la punct un mecanism de colaborare intre specialistii celor doua spitale in ceea ce priveste abordarea patologiei soldului la copil.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.