Aparitie spectacol in Padurile Banatului: cel mai frumos ras. Video

Frumusetile din salbaticia Banatului sunt surprinse rand pe rand de camerele video instalate in paduri de cei de Asociatia Wild Caras Severin.

CITESTE SI: Bambi zambeste la camera, in padurile Banatului. Imaginile care iti fac ziua mai frumoasa. Video 

Filmarile au oferit de-a lungul timpului momente incantatoare care au demonstrat ca fauna codrilor seculari este inca bogata si viguroasa. Mistreti, ursi, pisici salbatice sau capre negre au devenit fara voia lor vedete si au bucurat sufletele internautilor pe retelele de socializare.

Ultimele imagini surprinse ne infatiseaza o raritate din codrii banateni: un ras de toata frumusetea.

Dupa multa munca, am ajuns sa suprindem cea mai rara felina de la noi din tara: rasul. Dupa o lunga serie cu ghinion, cand am gasit urme pe zapada in fata camerei si aceasta nu a functionat, dupa ce am gasit urme la cativa metri de camera, sau dupa ce am prins doar coada in cadru, a venit si momentul mult asteptat, un exemplar superb care trece exact in fata camerei„, noteaza cei de la Wild Caras Severin.

Rasul este cel mai mare felina din Europa (15 – 40, chiar 45 kg) este bine proportionat, cu picioare putemice, adaptate pentru sarit. Are coada scurta si smocuri la urechi. In general este roscat, prezentand pe spate si pe flancuri pete caracteristice mai inchise, pana la negru. Sunt foarte rare exemplarele la care aceste pete apar estompate. Pe partea inferioara a gatului si pe abdomen culoarea se deschide pana la alb-galben.
Traieste 12-14, maximum 18 ani. Varsta se determina, cu oarecare aproximatie, dupa dentitie.
Cand este speriat sau atacat rasul maraie si pufaie precum pisica.

Prefera padurile intinse si linistite situate la altitudini ridicate. Coboara insa si in zonele de dealuri inalte. In general, este atasat de locul sau de trai, dar in lipsa de hrana face deplasari relativ lungi, de pana la 40 – 50 km.

Rasul este, ca si pisica salbatica, un carnivor tipic, care prefera hrana proaspata. Nu consuma cadavre vechi, ci doar cadavrele proaspete ale animalelor doborate de el. Se hraneste cu godaci, mamifere mai mici si cu diverse pasari pe care le poate prinde. Pandeste cu rabdare victimele carora le sare in spate, fie de pe locuri inalte (ramuri groase, stanci), fie apropiindu-se furisat ca apoi, dupa cateva salturi, sa-l faca pe cel decisiv in spatele victimei. Ranile produse de ras si urmele ghearelor acestuia sunt inconfundabile.

Lynx lynx

Dupa multa munca, am ajuns sa suprindem cea mai rara felina de la noi din tara: rasul. Dupa o lunga serie cu ghinion, cand am gasit urme pe zapada in fata camerei si nu aceasta nu a functionat, dupa ce am gasit urme la cativa metrii de camera, sau dupa ce am prins doar coada in cadrul, a venit si momentul mult asteptat, un exemplar superb care trece exact in fata camerei.Rasul este cel mai mare felid din Europa (15 – 40, chiar 45 kg) este bine proporţionat, cu picioare putemice, adaptate pentru sărit. Are coada scurtă şi smocuri la urechi. Culoarea generală este roşcată, prezentând pe spate şi pe flancuri pete caracteristice mai închise, până la negru. Sunt foarte rare exemplarele la care aceste pete apar estompate. Pe partea inferioară a gâtului şi pe abdomen culoarea se deschide până la alb-galben. Trăieşte 12-14, maximum 18 ani. Vârsta se determină, cu oarecare aproximaţie, după dentiţie. Când este speriat sau atacat râsul mârâie şi pufăie ca şi pisica. În general râşii miaună plângător, destul de putemic, la început pe un ton mai înalt, apoi pe un ton mai grav, terminat printr-un mârâit adânc. În perioada împerecherii ţipetele râşilor amintesc de "concertul" pisicilor de casă. Atunci se aude noaptea mieunatul răguşit al masculilor şi ţipătul strident de apărare al femelelor curtate. Preferă pădurile întinse şi liniştite situate la altitudini ridicate. Coboară însă şi în zonele de dealuri înalte. În general este ataşat de locul său de trai, dar în lipsă de hrană face deplasări relativ lungi de până la 40 – 50 km.Râsul este, ca şi pisica sălbatică, un carnivor tipic, care preferă hrana proaspătă. Nu consumă cadavre vechi, ci doar cadavrele proaspete ale animalelor doborâte de el. Se hrăneşte cu cervide, godaci şi purcei, mamifere mai mici şi cu diverse păsări pe care le poate prinde. Pândeşte cu răbdare victimele cărora le sare în spate, fie de pe locuri înalte (ramuri groase, stânci), fie apropiindu-se furişat ca apoi, după câteva salturi, să-l facă pe cel decisiv în spatele victimei. La animalele de talie mare (la ciute, la cerbi, dar şi la vacile domestice) râsul se agaţă strâns de pulpele acestora, mâncând din zona anusu­lui până ce prada cade epuizată de goană şi din cauza pierderilor de sânge. Rănile produse de râs şi urmele ghearelor acestuia sunt inconfundabile. Râsul îngroapă de multe ori, ca şi ursul, dar mult mai superficial, cadavrul animalului doborât. Râşii se împerechează începând cu luna februarie până la începutul lunii aprilie. Sarcina durează 70 de zile, după care femela fată 2-3, uneori 4 pui, care rămân orbi timp de 16-17 zile. Puii devin independenţi la vârsta de un an, iar maturi sexual la 2 ani. Culcuşul, în special cel de fătare, şi-l amenajează în locuri foarte retrase (fisuri în stâncă, vizuini, scorburi sau, mai rar, sub arbori dezrădăcinaţi). (Sursa: http://marasilva.ro/Rasul.php)

Publicată de Asociația Wild Caraș-Severin pe Sâmbătă, 11 August 2018

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. numai sa nu se gaseasca vre-un,, destept,, sa faca vreo nefacuta