Aparitie surprinzatoare la Timisoara. The Middle Way, sculptura monumentala expusa in mari orase din Europa, amplasata pe Bastionul Theresia. Foto

TIMISOARA. Bastionul Theresia din Timisoara s-a imbogatit cu o sculptura impresionanta, ce a fost prezentata, de-a lungul anilor, in cateva dintre cele mai importante orase culturale din Europa.

Colorata in rosu puternic si inalta de patru metri, aceasta este amplasata in capatul corpului C al Bastionului Maria Theresia.
Sculptura lui Bogdan Rata a avut un itinerariu deosebit in existenta ei. Dupa Independents Liverpool Biennial 2014, unde lucrarea a fost expusa, doi ani, in fata cladirii St. George’s Hall in insula muzeelor, sculptura a fost instalata in Piata Milenium din Baia Mare. Un an mai tarziu, in 2017, The Middle Way a fost expusa in fata primariei din Cascais, in Portugalia, ca apoi sa ajunga, in 2018 la Porto, in fata Casei da Música si, mai apoi, in centrul orasului Kiev, in Ucraina. In 2019, opera monumentala a lui Bogdan Rata a fost expusa in alte doua orase ucrainene, Mîkolaiv si Dnipro„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

In anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, opera de arta va ‘veghea’ orasul de pe cladirea Bastionului.

Amplasarea lucrarii The Middle Way pe Bastionul Maria Theresia, in Timisoara, Capitala Europeana a Culturii in 2023, subliniaza ideea de unitate multiculturala a orasului, sculptura monumentala devenind un pin ce va marca spatiul urban si piata din fata muzeului in relatie directa cu celelalte orase si institutii din Europa unde lucrarea a fost expusa anterior”, transmite sculptorul Bogdan Rata.

Sculptura a fost expusa la Timisoara la invitatia Muzeului National al Banatului, in parteneriat cu Fundatia Herczeg, Fundatia „Societatea de Istorie si Arheologie din Banat”, cu sprijinul Constructim.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu ma pricep la arta moderna si abstracta. Dar ma pricep la esteticul de bun simt, suficient de mult astfel incat sa constat ca mina aia rosie se potriveste „ca nuca in perete”, pe acoperisul Bastionului.

    • Semnificatia depinde de numarul de degete ridicate, si mai ales, care dintre ele 🙂

      • Clar! Sculptorul cu siguranță s-a gândit la „Middle Finger”, dar nu are încă „maturitatea” artistică să-și asume o lucrare de asemenea amploare.

    • Ce arta, tati? Arta e pretext de furat bani…uita-te la golania cu schela care a costat 350000 euro.
      Ce vezi…aia e…nu este nimic de „priceput”…in cazul de fatza o porcarie de sculptura vopsita cu rosu…”opera” unui imbecil, ce spune imbecilul si alti artisti in ale hotiei si puturoseniei este total irelevant. Asemenea lucrari nu simbolizeaza absolut nimic, sunt o laba trista si autorii cu anturajul se prapadesc de ras ca exista fraieri care le halesc rahatul.
      Imagineaza-ti faza cu schela…cum naiba sa nu te pishi pe tine de ras cand te gandesti ca ai facut 350000 euro ridicand o schela de santier sau cioplind o Palma?

    • Este provizorie. La anul merge in alt oras.

    • Probabil arta si estetic de bun simt intelegeti prin animozitatea de bust din centrul orasului care ar trebui sa faca cinste Reginei Maria…

  2. ne indica pozitia politica a unei singure maini ce ne va dicta.

  3. Partea pozitiva este ca nu raminem definitiv cu mina asta pe cap, ah, pe bastion.

    • Sper ca nu. Am inteles ca mizeria a mai fost prin diferite locuri. Deci astept sa si-o ia de aici. Apropo, „Ie da fer?” Ca poate …

  4. Toți cei înșirați in articol s-au bucurat sa scape de hidoșeniei. Noi o sa ne pricopsim cu ea mai mult timp probabil pentru ca progresiștii care ne conduc o considera un simbol clar pentru “Timisoara fara penali!” Un program mort . Ca si aceasta lucrare de arta. Gargara Sisifii de bani. Apropo’s : cit primește artistul pentru opera? Ca sa știm cit împarte cu sponsorul Construcțim.

  5. Votati usr si in 2024 !

    • De unde sa fie luat omul inteligent din milioane de idioti votanti mana (ciuma ) rosie ?

  6. O găselniță ce n-are legătură cu arta. O porcărie monumentală. Are legătură cu hoția și incultura. Ceva urât, cu un mesaj hidos, o bătaie de joc la adresa cetățenilor…

  7. Sa taie careva 3 degete sa fie arta :)))

  8. O mizerie!

  9. Ma gandeam la semnificația, mesajul care ar fi transmis de „sculptura”. In sec. 20 – dar nu numai – maini ridicate de „diverși” au fost asociate „cu una, alta”, cu diferite mesaje politice s.a.m.d..
    Care o fi in cazul de fata mesajul??? Poate ne da cineva o lamurire.
    Mulțumesc.

  10. ‘Take a little walk to the edge of town
    Go across the tracks
    Where the viaduct looms,
    Like a bird of doom
    As it shifts and cracks
    Where secrets lie in the border fires, in the humming wires
    Hey man, you know you’re never coming back
    Past this square, past the bridge, past the mills, past the stacks
    On a gathering storm comes a tall handsome man
    In a dusty black coat with a RED RIGHT HAND” //Nick Cave

  11. Nu stiu de ce va mirati. Aceasta este „arta” moderna. Daca o banana lipita pe perete cu banda s-a putut vinde cu 100000$ si a facut inconjurul planetei, o mana care vrea sa indice un mesaj, de ce sa nu fie? Interesant este ca nimeni nu stie care este acel mesaj, probabil nici autorul.
    Culoarea este patetica si neinspirata, probabil sa nu „supere” vreun „political correct – plina planeta de involuatii astia” care ar comenta ca de ce e alba, neagra, galbena sau tuciurie, iar „middle way” ar putea fi interpretat ca si „calea de mijloc” in buddhism sau o „cale” de mijloc a ceva, candva, undeva si indicata de catre „cineva”. Cine, probabil autorul lasa la dorinta privitorului sa fie interpretat.
    Anatomic este total incorecta statuia, dar sa nu fim critici, atat a putut „autorul”. Sau o fi sculptorul? 😀

    • Vad in comentarii multa ura, multa intoleranta si foarte multi critici de arta, care probabil acum 2 ani au fost maestri epidemiologi, acum un an maestri in ale geopoliticii, iar mai nou toti sunt asi in ale culturii, esteticii si mari hermeneuti.
      Arta e o chestie pur subiectiva, poate sa iti placa Mona Lisa sau pot sa iti placa liniile taiate ale lui Lucio Fontana. Poate sa iti placa sculptura clasica, sculptura renascentista, sculptura moderna sau postmoderna, poate sa iti placa absolut orice iti place tie. De la Phidias la Michelangelo, la Brancusi (care, de altfel, a fost criticat in nenumarate randuri ca arta lui nu e arta ci material industrial, dar care era un maestru al anatomiei), la Rodin, Jeff Koons, Richard Serra, Ron Mueck sau multi multi altii.
      Legat de artistul de fata, Bogdan Rata, din cate stiu este unul din cei mai mari si importanti sculptori romani contemporani. Cu o simpla cautare pe google, veti afla ca B.R. a dus numele acestei localitati in galerii importante din Romania, Europa si SUA…
      Nu pot intelege de unde atata ura pentru un artist care pur si simplu isi face treaba la cel mai inalt nivel. Pot intelege ca gusturile fiecaruia sunt diferite, dar nu pot intelege lipsa de bun simt a unora. Exact aceeasi reactie ati avut-o si in legatura cu sculptura aceluiasi artist din Piata Libertatii, iar acum va faceti selfie-uri, pentru ca a devenit un simbol al acestei piete, si este “cool”…

      Citez:
      1. “Nu ma pricep la arta moderna si abstracta. Dar ma pricep la esteticul de bun simt, suficient de mult astfel incat sa constat ca mina aia rosie se potriveste „ca nuca in perete”, pe acoperisul Bastionului.”
      Probabil considerati arta si estetic de bun simt lucrarile unui mare “maestru” al timisului, nu ii voi spune numele, dar ii puteti gasi asa numitele “lucrari” in parcul central, sau in centrul orasului Sannicolau Mare.

      2. “Clar! Sculptorul cu siguranță s-a gândit la „Middle Finger”, dar nu are încă „maturitatea” artistică să-și asume o lucrare de asemenea amploare.”
      O gandire marunta, care nu are legatura cu parcursul si ideologia artistului, care din punctul meu de vedere are o estetica si o retorica total asumata. Asta daca ai avea interesul de a citi putin despre care este semnificatia lucrarilor sale.

      3. “O găselniță ce n-are legătură cu arta. O porcărie monumentală. Are legătură cu hoția și incultura. Ceva urât, cu un mesaj hidos, o bătaie de joc la adresa cetățenilor…”
      Dovada ca ce nu cunoastem/intelegem ne sperie si automat devine urat, rau si trebuie sa dispara.

      4. „Anatomic este total incorecta statuia, dar sa nu fim critici, atat a putut „autorul”. Sau o fi sculptorul?”
      Inainte de a arunca cu rahat, ai putea sa te documentezi in legatura cu parcursul acestui artist, maestru in anatomie si manipularea fragmentelor anatomice…

      I lista poate continua. Ideea este ca inainte de a arunca cu dejectii, poate ar fi bine sa ne uitam inauntrul nostru, sa incercam sa intelegem ceea ce vedem, sa nu mai aruncam cu ura si venin tocmai pentru ca nu intelegem anumite lucruri. Pentru a intelege e nevoie de deschidere, de bun simt, si, de ce nu, de a intreba, de a solicita raspunsuri intr-un mod civilizat asupra chestiunilor care ne depasesc capacitatea de a intelege anumite lucruri. Nimeni nu este expert in toate domeniile, nici expertii din orice domenii cu cunosc adevarul absolut, dar incearca sa il inteleaga si sa il transmita mai departe.

      Asadar, putina toleranta si deschidere, dar mai ales bun-simt.
      O zi excelenta!

  12. Poate ca lucrarea doreste sa transmita mesajul de unitate, de apropiere. Daca va uitati atenti, lucrarea in sine este o imbinare a doua palme intr-una singura(ca intr-o rugaciune).
    Din punctul meu de vedere poate sa transmita mesajul de unire, de mediere, de apropierea oamenilor, indiferent de pozitia sociala, de ideologie, rasa, religie sau etnie, sa duca oamenii inspre intelegere si buna convietuire.
    Lasati ura si mesajele de diviziune si concentrati-va in a va iubi aproapele, indiferent de diferente, incercati sa convietuiti frumos si cu respect pentru cei ce sunt langa voi.
    E clar ca lucrurile merg prost cand nu putem vedea,/accepta dincolo de ceea ce stim/percepem ca fiind bun, frumos si corect din perspectiva personala. Pana cand nu suntem deschisi la un dialog civilizat si coerent, in care fiecare sa isi poata emite punctul de vedere cu bun simt si deschidere, dar si cu abilitatea de a asculta/invata din ce are de spus cel de langa noi, nu vom putea evolua ca societate. Parerea mea ca aceasta e singura cale de a deveni un popor mai bun, mai civilizat, in special pentru un oras care se doreste deschizator de drumuri, oras care imbratiseaza multiculturalitatea si diversitatea.

    • Cum sa convietuiesti frumos si cu respect cand in jurul tau sunt MILIOANE de idioti ? Nu pot fi numiti altfel cei care voteaza bucurosi pe cei care le-au furat pensiile si au jefuit tara. In concluzie trebuie sa redevenim mai civilizati (educati) si apoi sa putem aplica recomandarile celor de langa noi.

  13. Abia astept sa vad ce comentarii vor aparea la deschiderea expozitiei Brancusi din toamna. Sa vad Luminatiile Voastre cum comenteaza falusurile create de marele sculptor trecut in nefiinta, considerat tatal sculpturii moderne.

  14. Nu am nimic cu artistul mă bucur că trăiește din arta lui, într-o lume sănătoasă artă și cultura este baza societății, asta au alte țări din Vest de fapt în plus, înțeleg cât de importantă este cultura pentru societate și chiar economie. Dar jurnaliștii lui papuc, care este stimabili această „aparție surprinzătoare” zici că a fost expusă cele puțin la Paris lângă Luvru. Marile festivale de artă sunt la Roma, la Paris, la Berlin, la Florența, la Stockholm, la Amsterdam, când o să fie expusă macar la 3 dintre acestea atunci puteți să o ridicați în slăvi la acest mod, până atunci este o sculptură a unui artist român cu o poveste micuța in spate și asta este tot. Asta vă învăța la Facultatea de Jurnalism a UVT să faceți din țânțar armăsar, nu m-ar mira, că știu ce cretinisme am învățat eu chiar la arte motiv pentru care acum trebuie sa dau note explicative ca sa pot să mă înrolez la un program de studiu academic in străinătate, pentru că nimeni nu înțelege sensul la mai mult de jumătate din cursurile pe care le-am avut. Dar asta este sistemul romanesc, jurnalismul și în general societatea de care abia aștept să scap. Și să țineți minte că Banatul „este fruncea” dar fără gat, că numai ipocrizia este și de voi, altfel sunteți aceiași societate românească, nu cu mult mai deșteaptă, da macar e drept încercați să pozați in altceva, interiorul in schimb este identic.