Aparitie surpriza la Timisoara! Papagali viu colorati zboara prin centrul orasului. FOTO!

TIMISOARA. Unde sunt oameni, multa galagie si voie buna, exista si… papagali! Mai nou, exoticele pasari cu penajul viu colorat isi fac de cap prin curtile timisorenilor din centrul orasului.

papagali (2)

Un frumos exemplar, foarte indraznet, semn ca e deja obisnuit cu lumea, s-a aciuat vineri chiar in Curtea Berarilor din centrul Timisoarei.

A zburat o vreme pe deasupra meselor de la terasa din incinta, apoi a ‘inspectat’ pervazele de la etajul curtii interioare.

Apoi a zabovit o vreme in crengile unui copacel ornamental de pe un coridor, insa, pentru ca multi oameni s-au apropiat curiosi de el sa il fotografieze si chiar au incercat sa ii ofere de mancare, papagalul si-a luat zborul pe un acoperis, de unde, mai apoi a plecat sa colinde si alte imobile din centrul Timisoarei.

Cel mai probabil pasarea este unul din papagalii calugar eliberati in Parcul Rozelor la inceputul primaverii de banateanul Petrica Marcu, un om pasionat de cresterea pasarilor exotice.

Va reamintim ca in urma cu aproape doua luni, zece papagali au fost lasati in libertate in Parcul Rozelor din Timisoara. Proprietarul spune ca a slobozit pasarile in speranta ca acestea se vor inmulti in libertate si ii vor incanta pe timisoreni cu ciripitul lor melodios. Potrivit crescatorului banatean, astfel de pasari se gasesc din belsug si in parcurile din Chicago.

papagali (11)

Pasarile pe care le-a eliberat in parcul Rozelor sunt papagali calugar, o specie care se adapteaza usor la climatul nostru, nu sunt pretentioase la mancare si se hranesc cu porumb sau seminte. Acest tip de papagal se inmulteste de doua ori pe an si, spre deosebire de alte specii, face intre 4 si 8 pui ce devin maturi la varsta de un an.

Papagalul calugar este originar din Argentina si din tari vecine din America de Sud. Este singurul papagal care isi construieste cuibul din bete intr-un copac sau pe o structura pusa la dispozitie de om, el nu foloseste gaurile din copaci pe post de cuib. Papagalul calugar traieste in colonii mari, iar uneori prefera construirea unui cuib mai mare cu mai multe intrari pentru mai multe perechi simultan.

CITESTE SI: Papagali care traiesc si in Chicago, eliberati intr-un parc din Timisoara. Vor reusi sa se adapteze? FOTO si VIDEO!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Specia respectiva de papagali e considerata extrem de daunatoare, atat in US cat si in Europa. I-a dat cineva acestui individ dreptul sa intervina brutal in ecosistemul Timisoarei intorducand noi daunatori? Sau a facut-o de capul lui? L-a luat cineva la intrebari?

    • s-au depus 4 plangeri ,raspunsul celor de la protectia mediului e ca ei nu au vazut papagalii in parc

    • Dl ptf va invit la mine acasa cu mare placere va respect parerea si as dori sa stam putin de vorba la o cafea si sa vedeti si DVs cu ce ma ocup eu va astept

      • D-le Marcu ,scuze ,eroare ,postarea era adresata lui pft!!!

    • Oi doamne ,da papagal mai esti!!!

    • Cei mai mari daunatori ai Cimisorii is VENETICII ,MOLTENII !

  2. Cum poți sa depui plângere la poliție ca sunt papagali in parc,in aproape toate capitalele europene găsești aceasta specie in libertate si nimeni nu o considera daunătoare,tocmai din acest motiv au fost eliberați pentru a diversifica fauna,in Amsterdam chiar primăria s-a implicat intr-o campanie similară,dacă s-ar tine cont de părerea ta Ioana si a ta pft a-r trebui sa golim Centrul si de porumbei ca si specia lor e considerată daunătoare,noroc ca nu trebuie sa plecam urechea la voi,in definitiv singurii dăunători in țara asta si pe Planeta de altfel suntem noi oamenii,nu toți doar oameni care gândesc asemenea vouă.

    • Iepurele European(Oryctolagus cuniculus)

      A fost introdus in Australia in 1859 de catre englezi ca animal de consum si pentru vanatoare. Scapat din coloniile britanicilor, se inmulteste rapid si in cativa ani populeaza mari suprafete. In doar cateva decenii miloane de iepuri distrugeau recoltele si pasunile australiene aducand prejudicii majore fermierilor si crescatorilor de animale. Pentru a stopa explozia demografica a iepurelui la inceput s-au construit garduri electrificate si s-a folosit otrava (acest lucru a avut impact si asupra animalelor din regiune) .

      Introducerea vulpilor ( importate din Europa) ca pradatori principali nu a avut rezultate prea bune , deoarece aceasta s-a orientat mai mult spre pasarile de sol si spre reptile. In disperare australienii au apelat la controlul biologic al speciei prin introducerea virusului mixomatozei ce a redus considerabil populatiile de iepuri.

  3. In Australia a existat practic un ecosistem fara rapitori.Lasati prostiile.

  4. va rog frumos sa nu ii vinati ca sunt inofensivi ,va multumesc

  5. Se pare ca ” papagalii viu colorati ” sunt de fapt numai unul !. In 2 luni , din 10 papagali a mai ramas 1 . Pacat , erau foarte dragalasi . Comparatia cu iepurii si vulpile din Australia este total deplasata !.

  6. @ pft ,@ Ioana si @ ed ! . Voi va considerati ecologisti ?. Stiti cum a disparul dropia din Romania ?. Ultimul cird a fost omorit cu bitele , intr-o iarna , in Teleorman . Stiti cum a disparut zaganul ? . A fost impuscat pina la ultimul exemplar , se credea ca omoara iezii de capra neagra . Stiti cum a disparut castorul ? . Au fost vinati pina la exterminare pt carne si blana . Are dreptate Tavi , noi , oamenii , suntem cei mai invazivi pe planeta asta , noi vom distruge planeta , nimeni altcineva !. Noi am dat cu bombele atomice la Hirosima si Nagasaki , noi am produs Cernobilul , ca sa dau numai 2-3 exemple . Ce pagube produc acesti papagali , ca sa fie considerati daunatori ?!. Sunt vegetarieni 100% , nu distrug nicio recolta .

  7. Ha ha ha
    la sectia de politie o plangere pt faptul ca in parc sunt zece papagali
    in tot orasul sunt vreo 30 DE MII DE PAPAGALI

    • Pt miau ,ai dreptate mai grav e ca ajung parlamentari si ne conduc cum ne conduc adica prost

  8. Staţi liniştiţi! O să-i mănânce oltenii în scurt timp.

  9. Stimati cititori,comentariile d-voastra sunt diferite,e firesc!Sunt curios daca cineva dintre d-voastra a mai vazut vreun exemplar intr-un anumit loc dn Cimisoara,avind in vedere ca puii probabili vor ajunge la zburat cam intr-un an de la data ocluziunii,conform spuselor d-lui Marcu!Deci,mai sunt papagali in libertate (exceptindu-i pe cei declarati de spitalul Jebel)?