APDRP Timis „ameninta” ca nu va plati ultima transa de bani tinerilor fermieri

Tinerii fermieri de pe raza Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 5 Vest Timisoara, care au accesat fonduri europene prin Masura 112 pentru a-si deschide propria afacere in agricultura, au fost avertizati ca a doua transa de plata, in cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, ar putea fi suspendata daca nu sunt indeplinite actiunile prevazute in Planul de afaceri.

Mai mult, exista posibilitatea ca beneficiarilor care nu mai indeplinesc obligatiile asumate prin Contractul de finantare si criteriile de eligibilitate sa li se solicite returnarea integrala a banilor primiti, la care se adauga si dobanzile legale aferente.

“Conform Contractului de finantare semnat de catre beneficiarii Masurii 112, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca in maximum 3 ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul sa urmeze un curs de formare profesionala in cel putin unul dintre domeniile managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului sau agricultura ecologica. Asadar, in momentul solicitarii ultimei transe de plata, beneficiarii vor trebui sa faca dovada ca au absolvit cursurile respective, indeplinind astfel acest criteriu de eligibilitate. O alta condite de eligibilitate asumata prin acceptarea finantarii este aceea ca mai mult de 50% din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene nerambursabile sa se desfasoare in cadrul fermei proprii”, se arata intr-un comunicat al APDRP Timis.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 4.000 Euro /1 UDE, dar nu mai mult de 40.000 de euro / exploatatie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sincer? cei mai multi sinteti niste cretini si incuiati care va imbuibati si sugeti din singele tarii,cum vrei ca 50%din timp sa stai pe cimp si sa faci ce..?la3-4 ha ? cind pt asta sint utilajele,nu? dar asta este pt a plati taxe statului asta jigodie care sub diferite forme suge si din bani care ar trebui sa ne ajute pe noi nu bugetul,care vad ca a trecut 1 an si inca nu a semnat creditarea pe 112,deci se vede ca fac munca de…..dar ei vor bani ca si cum ar fi facut-o deja,daca si in agricultura ai putea plati si da la animale si plante cum dau ei bani ar fi bine,dar asta conteaza cu adevarat doar pt taran nu pt cei care isi iau salarul nesimtit in fiecare luna , rusine lor si celor din sistem.

  2. Fondurile europene sunt gandite sa tina omul ocupat. Statul si institutiile sale castiga in jur de 60% din valoarea proiectului, prin TVA, adeverinte si taxe la diverse institutii.

    Consultantul ia si el un procent. Mediul, DSV, primaria, controlorii din teren…

    In final, ramai cu un cacat.