‘Ape Curate – Verde, Viata, Viitor’, un nou proiect demarat in scolile din Timis. Tinerii vor invata in aer liber despre importanta unui mediu inconjurator curat

www.facebook.com

TIMIS. Un nou proiect educational care reuneste Aquatim, ADID, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Stiintele Vietii Mihai I, Apele Romane si diferite ONG-uri va incepe in acest final de saptamana in Timis si a fost lansat de Ziua Internationala a Mediului. Proiectul se va intinde pe 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

CITESTE SI: Pescarii, revoltati: ‘Omoara toate icrele depuse’. In plina perioada de prohibitie, angajatii de la Apele Banat curata fundul canalului Bega, langa Timisoara 

Reprezentantii institutiilor vor merge in scoli din judet si ii vor scoate pe elevi in aer liber pentru a-i invata de ce este important sa pastram un mediu inconjurator curat. Nu vor fi facute doar lectii teoretice, ci elevii vor fi scosi si la actiuni de ecologizare pe malul raurilor.

Primele actiuni din cadrul proiectului ‘Ape Curate – Verde, Viata, Viitor’ vor avea loc in acest final de saptamana la Pietroasa, Tomesti, Curtea si Margina, unde sunt asteptati aproape 180 de elevi.

Ne confruntam cu anumite probleme pe captarile din raul Bega, dar nu pe linie de deseuri, ci doar atunci cand se creaza turbiditate din cauza precipitatiilor din amonte. Intr-adevar problematica deseurilor o cunoastem, si vedem si din datele statistice, judetul Timis este fruntas la implementarea sistemului de colectarea selectiva. In schimb, din pricina schimbarilor climatice cu care ne confruntam, din pacate avem probleme cu deseurile in sistemul de canalizare„, spune Marian Eperies, director de productie al Aquatim.

ADID Timis s-a alaturat si ea proiectului, iar reprezentantii sai ii vor invata pe copii de ce este importanta colectarea separata a deseurilor.

Noi pe langa acest protocol avem semnate protocoale si cu Apele Romane, si cu Universitatea, cu toti factorii de la masa, facem multe actiuni de ecologizare, de constientizare si de educatie ecologica in scoli. Suntem prezenti in toate scolile din judetul Timis. Salutam initiativa inspectoratului si a ministerului de a face aceasta saptamana verde, unde suntem foarte solicitati. Colegii mei ajung in saptamana aceea in toate scolile din judet. Noi gestionam deseurile din tot judetul Timis, cu precadere pe colectarea separata a deseurilor. Speram ca aceasta initiativa sa prinda, sa o punem in practica si sa iesim in teren sa facem treaba„, a declarat Lorenzo Baras, director general ADID Timis.

Printre partenerii din proiect se afla si Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Stiintele Vietii Mihai I, ai caror stundenti vor interactiona cu elevii de gimnaziu.

Studentii invata foarte multe despre alimentarea cu apa, canalizari, baraje, regularizar si initiativa este foarte buna pentru ca studentii ar putea sa transmita copiilor din clasele I-IV si chiar liceu. Ar face si ei practica. Eu zic ca aceasta initiativa e foarte buna si vom tine aproape„, spune profesor universitar Constantin Florescu ( UPT).

Universitatea noastra a fost si este un actor principal in zona de biodiversitate. Cand spun lucrul asta ma refer la faptul ca universitatea noastra a jucat un rol esential in momentul in care Romania se pregatea sa elaboreze primul raport de tara catre Comisia Europeana pe componenta Specii Natura 2000. Universitatea noastra a coordonat la nivel national capitolul acvatic si aceasta componenta care i-a revenit universitatii a avut un suuces real, motiv pentru care Romania nu e in infrigement pe o anumita componenta ce tine de biodiversitate, in special acvatica„, confer. Universitar Ioan Banatean, Universitatea pentru Stiintele Vietii Timisoara.

In aceasta vara, initiatorii proiectului vor sa organizeze si o iesire cu adultii pe malurile raului Bega pentru a curata raul de deseuri textile, eveniment ce va avea loc luna viitoare.

Dorim sa ii aducem pe copii mai aproape de apa, de natura prin actiuni de ecologizare, de tutoring. Degeaba mergem noi, specialistii, cu practica indelungata… nu o sa putem sa vorbim pe intelesul copiilor. De aceea una dintre ideile din acest proiect este tocmai aceasta de tutoring, in care un student voluntar sa fie alocat unei clase, de care sa se ocupe din punct de vedere educational si sa fie interfata intre ei si autoritati, ONG-uri si alte entitati care vor intra in aceasta asociere„, spune Catalin Nagy, director tehnic al Administratiei Bazinale de Apa Banat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.