TIMISOARA. Bega mai curata! Apele uzate care sunt aruncate in Bega sunt la standarde UE. Este promisiunea pe care primarul Gheorghe Ciuhandu si directorul Aquatim Ilie Vlaicu le-o fac cetatenilor urbei de pe Bega la inauguarea noii statii de epurare a apei din zona Freidorf. Investitia, care s-a ridicat la 45 de milioane de euro, din care 32 de milioane bani nerambursabili, a fost finalizata dupa 6 ani de lucrari si va deservi intreg orasul.
„Statia are posibilitatea de a epura 51 de litri de apa pe secunda. Si pot spune ca de acum inainte vom fi pregatiti sa facem fata ploilor abundente, pentru ca tancurile si bazinele care preiau prima ploaie sunt de 22.000 litri fiecare. Nu ne vom opri aici. Pe viitor mai avem in plan, dupa cum stiti, 118 milioane euro bani pe care-i vom folosi pentru investitii in reteaua de canalizare si apa din oras, dar si din localitatile din judet”, a declarat directorul Aquatim Ilie Vlaicu.
„A fost reabilitata treapta mecanica de epurare si s-au construit doua linii noi – una de tratare biologica si tertiara a apei uzate, si una pentru tratarea namolului. Ne-am propus sa redam naturii ce am luat: apa limpede. Luam apa limpede din Bega si o deversam la fel inapoi, ceea ce este foarte important. Practic, Timisoara dispune acum de o statie noua de epurare, cu o capacitate maxima de preluare a apei uzate de 3.000 l/s, care poate deservi 440.000 locuitori si corespunde cerintelor de mediu atat din legislatia europeana cât si din cea romaneasca”, a adaugat Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.
Noutatea statiei de epurare, care se va numi Stan Vidrighin, dupa primarul care a introdus prima retea de apa din Timisoara la inceputul secolului 20, este reciclarea namolului rezultat in urma curatirii apei. Printr-un procedeu special, acesuia i se va gasi o noua destinatie: de acum inainte, va fi folosit pentru astuparea gropii de gunoi de la Parta, acoperirea haldei de cenusa de la CET, acoperirea depozitului de namol rezultat de la dragarea raului Bega si depozitarea la depozitul ecologic.
In viitor conducatorii Aquatim spera ca namolul sa fie folosit si ca fertilizant in agricultură sau silvicultura.
La anul Timisoara va fi toata racordata la reteaua de apa si canal
Vesti bune sunt si pentru timisorenii care nu au inca introdusa canalizarea in cartiere: Kuntz, Iosefin sau Ciarda Rosie. Primarul Gheorghe Ciuhandu promite ca la anul Timisoara va fi racordata aproape in totalitate la reteaua de canalizare si apa, asta pentru ca exista fonduri. Si Vlaicu le mai da o veste buna timisorenilor: apa nu se va scumpi, pentru ca banii folositi in investitia din Freidorf sunt bani europeni.
„Fara programul ISPA prin care s-au realizat lucrarile, trebuia imprumut bancar si ar fi trebuit crescute cu de 3 ori tarifele la canalizare si apa. Daca foloseam finantarea de la Consiliul Local ar fi fost impozite mai mari. Asa nu s-a modificat nimic”, a conchis Vlaicu.
FOTO: Dariana Dragos
Pareri
Vlaicu ar fi bun de primar, pe bune!