Aperol Spritz, istoria cocktailului care face de cativa ani furori in toata lumea

Aperol Spritz este unul dintre cele mai populare cocktailuri și este o necesitate pentru fiecare terasă atunci când vine vara, dar poate fi consumat în orice anotimp. De la originile sale austriece, la compoziția sa originală, vă spunem totul.

Origini austriece

Originile Spritz-ului datează din secolul al XIX-lea, când Veneția a fost invadată de soldații austrieci. Deoarece ocuparea unei țări nu este ușoară, era necesar să se găsească locuri de relaxare. Gusturile fine ale austriecilor, obișnuite fără îndoială cu delicatețea vinurilor servite la curtea Habsburgilor, au fost rapid dezamăgite de conținutul ridicat de alcool al vinurilor servite în tavernele din regiune. Acest lucru a dus la practica de a cere chelnerului să „stropească” sau să „pulverizeze” apă spumantă peste vinul local pentru a-l face mai lung. Din acest gest de stropire, „spritzen” în germană, s-a născut celebrul nostru spritz.

Trebuie remarcat faptul că este încă posibil să se bea Spritz-uri compuse numai din vin alb sau roșu și apă spumantă, în special în Trieste și în Europa de Est. În decursul secolului XX și odată cu apariția seltzerului, rețeta de Spritz a evoluat. Prosecco, un vin alb spumant, a fost amestecat cu această apă minerală. A apărut și un alcool mai mult sau mai puțin amar, Campari sau Aperol, și o felie de portocală. O băutură foarte populară în Veneția, se spune că fiecare barman are propria rețetă de Aperol Spritz.

Aperol face parte din familia lichiorurilor aperitive. A fost creat în Padova de familia Barbieri. Cu toate acestea, unii spun că prima rețetă de Aperol a fost creată în Bassano del Grappa de către un distilator local. Această relatare rămâne nesigură, deoarece a fost transmisă doar pe cale orală. Familia Barbieri este oficial prima care a produs Aperol și care l-a prezentat la expoziția de la Padova din 1919.

În prezent, Aperol aparține grupului Campari, care are sediul la Milano.

Inițial, fiecare regiune avea propria rețetă pentru Spritz. În Vicenza, Aperol sau Campari era folosit ca ingredient principal. Provincia Padova a optat pentru Cynar sau Ramazzotti. În cele din urmă, regiunea Veneto a ales Select.

Spritz-ul era consumat ca aperitiv și s-a dezvoltat rapid în toate localurile din Veneto. Mai apoi, s-a răspândit în toată Italia. În zilele noastre, se poate spune că utilizarea spritz-ului este din ce în ce mai răspândită. Este consumat pe scară largă în întreaga lume și este prezent și în cele mai bune baruri de cocktailuri.

Denumirea „Spritz Veneziano” a fost codificată de IBA (International Bartenders Association).

Rețeta oficială IBA prevede: 6 cl de Prosecco, 4 cl de Aperol, 1 strop de apă minerală, dar cunoaștem reputația italienilor, sunt oameni care iubesc fantezia și aceste reguli se aplică în funcție de aprecierea barmanului.

Cu toate acestea, formulele variază încă foarte mult în funcție de barul în care este servit și, mai ales, în funcție de alegerea lichiorului: Aperol (spritz dolce) pentru o culoare șofran și note dulci, Campari (spritz bitter) pentru o nuanță carmin și o amărăciune pronunțată sau Cynar pentru o culoare mai închisă și mai multă fantezie, datorită unei dominante de anghinare. Secretul venețienilor? Select, un bitter confidențial, dar foarte echilibrat, a cărui compoziție este păzită cu gelozie.

Astfel, 4 cl Aperol este ușor de înlocuit cu Campari, Select, Biancosarti, Ramazzotti. Recent, unii folosesc un sirop de flori Sambuco cu prosecco, dar în acest caz nu mai este vorba de un Spritz, ci de un cocktail Hugo.

Nu uitați să adăugați felia de portocală la spritz.

Dacă Aperol Spritz are o imagine premium, aceasta nu se datorează prețului său, ci unei strategii de distribuție selectivă. Reprezentanți ai brandului Aperol au mers efectiv pe teren pentru a instrui barmanii și a le explica produsul. Această fază de educare a pieței este esențială atunci când se lansează un produs total necunoscut: întreaga strategie a constat în crearea unei cereri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. iara va luati de fritz?