Aplicatia care face singura ancheta epidemiologica, dezvoltata de studentii de la Politehnica din Timisoara, cu sprijinul doctorului Virgil Musta. Ajuta medicii sa gaseasca mai repede oamenii care au intrat in contact cu un bolnav infectat cu coronavirus. Cum functioneaza

TIMISOARA. Inca o data, studentii din Timisoara se implica cu toate fortele in lupta impotriva coronavirusului. 10 voluntari, cei mai multi pasionati de IT, lucreaza la dezvoltarea unei aplicatii care va putea identifica in cel mai scurt timp oamenii cu care o persoana infectata cu Sars Cov 2 a intrat in contact si, in acest fel, sa incetineasca raspandirea virusului.

Initiatorii proiectului sunt Robert Olariu si Alexandru Chiru, studenti la Universitatea Politehnica Timisoara, care au vrut sa dea o mana de ajutor doctorilor.

„Am vazut ideea in Singapore si am hotarat ca putem face si noi o asemenea aplicatie. Am inceput sa cautam oameni cu care sa lucram si asa am ajuns sa fim un grup de 10 tineri care fiecare isi face partea lui, pe diferite arii. Speram ca aceasta unealta sa fie utila si folosita, suntem deschisi sa o dam in folosita mai departe la instiutii ale statului. Toata munca este pro-bono si nu urmarim sa avem niciun fel de profit din aplicatie. Noi credem ca in situatii de genul acesta, cel mai important e sa fim uniti ca si comunitate si sa facem fiecare partea noastra, pentru a putea trece peste acesta pandemie cu bine”, spun dezvoltatorii aplicatiei.

CovNet este, de fapt, o aplicatie 3 in 1. In primul rand, cu ajutorul ei, utilizatorii isi vor putea completa declaratiile pe proprie raspundere, pentru a putea iesi din case.

Pe de alta parte, aplicatia va functiona si ca un fel de dosar personal al utilizatorului. Oricine isi va descarca aplicatia va trebui sa completeze un chestionar in care va raspunde la intrebari legate de starea de sanatate, de existenta sau nu a unor simptome specifice imbolnavirii cu coronavirus, dar si despre istoricul de calatorii in si din zone afectate de virus, in ultimele 14 zile. Cand va termina de completat formularul, utilizatorul va primi un mesaj care, in baza datelor furnizate, ii va indica modul in care ar trebui sa se comporte in continuare: fie sa consulte un medic, fie doar sa pastreze in continuare distanta sociala.

O a treia functie a aplicatiei, poate cea mai de ajutor, in cazul infectarii cu coronavirus, este aceea de urmarire a persoanelor cu care bolnavul a intrat in contact – contact-tracing, care foloseste tehnologia BLE (Bluetooth Low Energy). Practic, fiecare telefon pe care este descarcata aplicatia poate retine intalnirile utilizatorilor care se apropie la aproximativ 2 metri unii de ceilalti. Iar asta pentru a veni in sprijinul medicilor care, atunci cand depistea un bolnav cu coronavirus, declanseaza o ancheta epidemiologica, pentru descoperirea tuturor celor cu care pacientul a intrat in contact.

„Am colaborat si avem deschidere din partea cadrelor medicale specializate in domeniul bolilor infectioase, unde am tinut legatura cu doctorul Virgil Musta, cu cardiologul Ana Lascu si pneumologul Nicoleta Bertici. Ne-au ajutat atat in partea de dezvoltare a aplicatiei, cat si pentru a se realiza niste politici publice in domeniul sanatatii pentru incetinirea raspandirii sau diminuarea efectelor virusului Sars-Cov-2 si, pe viitor, utilizarea acestui mecanism pentru alte pandemii asemanatoare. De asemenea, am beneficiat de sprijinul total al profesorilor Antonius Stanciu si Octavian Stefan, de la Universitatea Politehnica Timisoara”, au completat tinerii care lucreaza la aplicatie.

Aplicatia urmeaza sa fie lansata pe etape, incepand de saptamana viitoare, intr-o prima intanta fiind active functiile de generare a declaratiilor pe proprie raspundere si chestionarul. Apoi, in cateva saptamani, va fi disponibila si functia de contact-tracing, iar aplicatia va functiona pe toate telefoanele inteligente.

Utilizatorii trebuie sa stie ca datele personale sunt protejate, conform GDPR, iar aplicatia CovNet respecta modelul de lucru al Google si Apple.

Proiectul de dezvoltare a aplicatiei CovNet poate fi urmarit pe pagina dedicata de Facebook sau pe Instagram, @covnetapp.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Simpatica initiativa, dar mai usor cu afirmatii de genul „datele personale sunt protejate conform GDPR”. Aparent vorbiti despre lucruri de care nu aveti habar. Din moment ce la nivel international inca nu exista o solutie clara in acest sens, fiind mai multe initiative in desfasurare la nivelul UE. Pe pagina lor de FB si Insta nu exista niciun fel de date de contact ori informatie in acest sens, si voi vreti sa protejati datele utilizatorilor, am ras. Puteti incepe prin va pune solutia si codul public pe GitHub si dupa mai stam de vorba cu alte detalii si pretentii, succes! 🙂